luni, 23 februarie 2009

Vintu cu buzunarele pline si bisturiul la inima

Aflat la Viena, magnatul Sorin Ovidiu Vintu a rezolvat doua chestiuni delicate: vanzarea companiei
Petromservice si o operatie pe cord.

Vanzarea catre concernul austriac OMV a comaniei Petromservice - "capusa" infiintata de sindicalistii lui Liviu Luca si desprinsa din SNP Petrom - a intrat in linie dreapta.

Termenii tranzactiei s-au negociat la cel mai inalt nivel la inceputul acestei saptamani, la Viena. Partea romana a fost reprezentata la masa tratativelor de presedintele Petromservice, Liviu Luca, si de consilierul financiar al acestuia, Sorin Ovidiu Vintu.

Magnatul este legat de Petromservice nu numai prin bunul sau prieten Luca, ci si printr-un off-shore din Cipru, reprezentat in Romania de un apropiat al afaceristului. Din partea austriecilor, negociator a fost chiar presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

O vanzare fierbinte

Sorin Ovidiu Vintu a impuscat doi iepuri de-odata prin deplasarea facuta in capitala Austriei: negocierea vanzarii Petromservice si operatia la inima
.

Surse din Petrom, dar si din Petromservice, ne-au declarat ca la negocierile de marti s-au decis ultimii termeni ai tranzactiei si s-au semnat doua documente
importante. In primul rand, un protocol, in care au fost cuprinsi termenii, dar si etapele vanzarii, si in al doilea rand, un acord de confidentialitate.

Sursele EVZ ne-au mai declarat ca singurul lucru asupra caruia nu s-a cazut de acord in timpul
negocierii a fost pretul platit de OMV.
Vanzarea ar urma sa includa doar o parte a Petromservice, cea care se ocupa de instalatiile petroliere si constructii.

Din companie ar urma sa se desprinda o firma noua care va prelua celelalte afaceri, inclusiv cele de presa. Firma nou-infiintata va ramane actualilor proprietari.

Conducerea Petrom Bucuresti a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea acestui subiect. In schimb, surse din interiorul companiei ne-au confirmat ca pana acum s-au purtat discutii si negocieri la cel mai inalt nivel.

Aceleasi surse sustin ca preluarea Petromservice trebuie sa fie aprobata de Consiliul de Administratie al Petrom, iar urmatoarea sedinta de acest gen va fi pe 15 iunie.

Se asteapta ca tranzactia sa se regaseasca pe ordinea de zi din iunie. In CA al Petrom se afla pe langa cei cinci reprezentanti ai OMV si trei reprezentanti ai statului roman si unul al BERD.

Liviu Luca, presedintele Petromservice, a refuzat sa faca vreun comentariu. Totusi, Gheorghe Supeala, directorul general al Petromservice si verisorul lui Luca, ne-a declarat: „Nu stiu de unde aveti informatia. Eu nu am fost la Viena. In acest moment (n.r. - ieri) sunt impreuna cu toata conducerea companiei intr-o analiza. Am avut un consiliu de administratie acum cateva zile. Am spus ca Petromul si-a manifestat intentia de a avea o parte dintre serviciile pe care le face Petromservice-ul. Daca va exista ceva, cu singuranta se va anunta imediat”.

Pe langa oferta venita de la OMV, a existat o a doua oferta pentru cumpararea Petromservice, facuta de un grup rus de firme direct lui Sorin Ovidiu Vintu. Vazarea Petromservice catre OMV mai include o parte interesanta: faptul ca statul, care detine 40a din Petrom, va plati acum cateva sute de milioane de euro pentru Petromservice, companie pe care a facut-o cadou in 2002 sindicalistilor.

Trecut si prezent

Cine e Petromservice

Compania Petromservice are un trecut legat de afaceristul Sorin Ovidiu Vintu. A fost infiintata in 2002, cand s-a desprins din firma-mama, Petrom, si a fost preluata de Liviu Luca si oamenii sai pentru aproximativ 2,5 miliarde de lei. Compania era detinuta de muncitori si de Asociatia Salariatilor din Petrom.

In 2003, Sorin Ovidiu Vintu isi face aparitia in ecuatia Petromservice si incheie prin off-shore-ul Comac un contract de management cu firma sindicalistilor.

In 2005 se decide dublarea capitalului social. In acest moment-cheie, SOV se apropie mai mult de Petromservice. „Investitorul strategic” anuntat a fost off-shore-ul Elbahold Ltd., care cu numai 13 milioane de euro a preluat 49,3 din actiunile muncitorilor si Asociatiei Salariatilor, care nu au avut bani sa participe la majorare.

Tot in 2005, revista „Capital” contabiliza actiunile Elbahold Ltd. detinute in Petromservice in contul lui Sorin Ovidiu Vintu, plasandu-l atunci pe locul trei in topul bogatilor Romaniei.

SOV nu a recunoscut niciodata implicarea in Petromservice. Acum, cele 13 milioane investite in 2005 in firma se pot transforma in cateva sute de milioane de euro, care se vor adauga averii lui SOV, fara a mai pune la socoteala faptul ca o parte din bani ii vor fi achitati de statul roman.

Interventie chirurgicala

SOV, operat pe inima ieri, in secret, in Austria

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost operat pe cord ieri, in mare secret, la Allgemeines Krankenhaus - Spitalul Universitar din Viena.

In aceeasi unitate sanitara a fost operat si Traian Basescu, de hernie de disc, anul trecut. Informatia despre SOV ne-a fost confirmata de asistenta Sectiei de Chirurgie Cardio-Toracica a spitalului austriac, care l-a identificat pe Vintu ca fiind „pacient aflat deja in operatie”.

„Parintele FNI”, internat zilele trecute, a fost operat de o echipa de chirurgi coordonata de prof. univ. dr. Michael Grimm, specializata inclusiv in operatii de by-pass.

In ultimele doua zile se zvonea ca SOV urmeaza sa fie supus unei operatii de by-pass, o procedura chirurgicala care consta in inlocuirea cu implant a unui segment al vasului de sange blocat, pentru a restaura fluxul sanguin.

Surse din domeniul chirurgiei romanesti ne-au spus ca SOV intentiona de mai multa vreme sa mearga la spitalul din Viena, insa pentru a fi supus unor analize cardio-vasculare, mai exact un angio-RMN - examinarea vaselor de sange cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica.

Un apropiat al lui Vintu, care ne declara, initial, ca omul de afaceri nu are probleme de sanatate
si ca se afla la Viena pentru afaceri, si-a schimbat explicatia dupa ce EVZ a obtinut confirmarea ca SOV figureaza pe lista de persoane internate la clinica de chirurgie cardio-toracica a spitalului vienez.

El a spus ca Vintu se afla la Allgemeines Krankenhaus, dar numai „pentru analize”, ca in functie de rezultatele acestora se va stabili daca va fi operat si ca va mai sta internat cateva zile.

SOV, vedeta TV in preziua operatiei

Cu o zi inaintea operatiei pe cord, miercuri, Sorin Ovidiu Vintu a intrat in direct pentru a dezbate in emisiunea „Putere la puterea a patra”, difuzata de Realitatea TV, relatia patroni-institutii de presa. SOV a comentat aceasta interactiune din pozitia de proprietar media, intr-un „duplex” live, in dreptul sau fiind marcat faptul ca se afla la Viena.

Vintu nu a dat detalii despre motivele pentru care se afla in Austria, si-a cerut scuze pentru faptul ca nu se afla in sala unde s-a organizat dezbaterea, si a precizat ca „trebuia sa onorez o promisiune facuta acum cateva zile celor care au organizat aceasta emisiune”. Departamentul de comunicare al postului Realitatea a precizat ca transmisiunea in direct cu SOV a fost Bristol Hotel din Viena. (Tatiana Dabija, Liviu Iolu)