luni, 23 februarie 2009

Investitiile de mediu scumpesc energia produsa la Turceni, Rovinari si Craiova

Energia
electrica produsa de complexurile de la Craiova, Turceni si Rovinari se va scumpi anul acesta, indiferent de planurile de privatizare ale autoritatilor. Specialistii din domeniu dau vina pe investitiile de mediu, care se ridica la sute de milioane de euro doar pentru complexul energetic Craiova. Iar investitiile vor trebui facute cu orice pret, potrivit angajamentelor asumate de Romånia in fata UE. Conditiile de vånzare vor fi stabilite abia dupa ce va fi definitivata strategia energetica a Romåniei, deocamdata in lucru la nivelul Ministerului Economiei
si Finantelor (MEF).

Complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari vor produce energie la costuri
mult mai mari, cu posibile efecte pentru populatie. „Cei trei mari producatori de energie au de realizat investitii de mediu, care trebuie facute indiferent cine le cumpara“, ne-a declarat deputatul PSD Iulian Iancu, care este si presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). In aceste conditii, e posibil ca atractivitatea complexurilor in ochii potentialilor investitori sa scada, adauga Iancu. El spune ca aceste costuri se vor adauga la pretul final al energiei. Spre exemplu, la complexul energetic Craiova, investitiile de mediu programate se ridica la cateva sute de milioane de euro, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul producatorului de energie. „Avem trei termene-limita pentru realizarea acestor investitii: 2010, 2011 si 2012. Iar strategia de privatizare trebuie sa tina cont de aceste obligatii financiare“, au explicat sursele citate. Acestea sustin ca este normal ca toate costurile sa se reflecte printr-o scumpire a fiecarui megawatt de energie.

Modul de vånzare, dictat de strategia energetica nationala
Deocamdata, nu se cunoaste decat intentia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a privatiza cei trei mari producatori de energie, care asigura o treime din productia nationala de electricitate. Modalitatea concreta de vanzare va fi stabilita abia dupa definitivarea strategiei energetice nationale, aflata deocamdata in lucru la nivelul MEF. „Forma finala a strategiei energetice va fi prezentata Guvernului in perioada 5-10 iunie. Documentul
va stabili si coordonatele vanzarii celor trei complexuri“, ne-au declarat reprezentantii MEF. Ei sustin ca strategia va prezenta si solutiile financiare pentru realizarea investitiilor de mediu. Deputatul Iulian Iancu, care participa la elaborarea strategiei energetice, spune ca documentul este inca o necunoscuta chiar si pentru membrii comisiei. „In acest moment, doar cativa specialisti din minister mai lucreaza la elaborarea documentului“, spune el.

Privatizarea complexurilor, subiect politic
Mircea Geoana, presedintele PSD, sustine ca nu este normal ca cele trei complexuri sa treaca in subordinea AVAS inainte de elaborarea strategiei energetice nationale. El si-a exprimat astfel solidaritatea cu minerii din Valea Jiului, nemultumiti de decizia Guvernului de a trece complexurile de la Rovinari, Turceni si Craiova sub alta autoritate decat cea a MEF. „Înteleg ca domnul ministru Vosganian are o consultare si cu partidele politice pe acest subiect. Haideti sa avem rabdare pâna în luna iunie sa vedem ce strategie avem, o trecem prin Parlament ca lege, si dupa aceea vedem daca e nevoie sau nu sa privatizam complexurile energetice“, a adaugat liderul social-democrat.