luni, 23 februarie 2009

7 romani din 10 voteaza pentru Basescu

71% dintre romanii care intentioneaza sa se prezinte la urne pe 19 mai vor vota pentru pastrarea lui Traian Basescu in fruntea statului. Datele provin din ultimul sondaj INSOMAR, realizat in perioada 25-29 aprilie, pe un esantion de 1189 de persoane, cu o marja de eroare de +/-2,8%. Rezultatele nu au fost facute publice oficial, ci de catre surse din conducerea PD.

Potrivit studiului, 79% din cei intervievati intentioneaza sa mearga la vot pe 19 mai, in timp ce 8% nu cred ca se vor prezenta la urne. In schimb, 4% sint siguri ca nu vor vota. 9 procente din electorat este indecis.
INSOMAR a calculat si impactul pe care l-a avut decizia Parlamentului de suspendare a presedintelui asupra electoratului. Astfel, 65% a criticat votul coalitiei “322”, in timp
ce doar 23% s-au pozitionat de partea alesilor. 12% nu au o opinie clara in acest sens. Sondajul INSOMAR confirma, totodata, ca postura de presedinte-suspendat i-a adus lui Basescu un cistig important la capitolul incredere. Fata de studiul realizat de acelasi institut in luna martie, Basescu a urcat cu 14 procente, atingind cota de 55%. Cu aceste rezultate, seful statului revine practic la o valoare apropiata celei inregistrata in luna noiembrie, moment din care increderea in seful statului a scazut, constant, pina in aceasta luna. Pe pozitia secunda in topul increderii romanilor se afla Theodor Stolojan – 34%, urmat de patronul Stelei Gigi Becali, creditat cu 33 de procente, de Mircea Geoana - 20%, Calin Popescu Tariceanu – 16% si Corneliu Vadim Tudor cu 12%. Trendul ascendent al suspendatului de la Cotroceni a fost confirmat de altfel si de datele unui alt sondaj dat publicitatii
miercuri de IMAS.

De asemenea, trecerea in Opozitie pare sa le priasca democratilor. In sondajul INSOMAR, PD iese detasat pe primul loc, fiind cotat cu 39%. La o distanta considerabila s-au clasat PSD – 14%, PNG – 11%, PNL – 9%, PRM– 9%.