Despre clasa politica romaneasca s-a tot scris, despre ce ar trebui sa faca politicenii, asijderea. Un lucru este cert, Romania „a naufragiat pe coasta de Est“ a Uniunii Europene pentru ca vantul a batut, dupa cateva decenii de comunism, in directia pe care ne-am dorit-o. In acesti 17 ani post-revolutionari cei care ne-au reprezentat si ne reprezinta in Parlament, Guvern si la Palatul Cotroceni nu au avut, din pacate, un proiect pentru Romania. Aceasta judecata de valoare nu ar fi avut nici un sens daca un asemenea proiect ar fi existat in mod concret, iar discutiile despre luptele politice - absolut normale intr-o democratie avansata sau care se afla intr-un stadiu incipient - de pe scena politica interna si-ar fi pierdut din substanta. In acesti ani, romanii, in lipsa unei strategii clare, si-au format propriile lor proiecte, care din nefericire nu se pot sprijini pe ajutorul statului roman. Acum, clasa politica este blamata din cauza razboiului intern.
Atacurile lansate asupra Parlamentului, Guvernului, Presedintiei ar fi fost nejustificate daca cei care detin puterea decizionala in Romania ar fi rezolvat problemele romanilor la timp
. Cu alte cuvinte
, poporul ar fi fost indiferent la aceste jocuri pentru putere intre institutiile statului.
Indiferent de ce greseli fac alesii nostri, democratia nu trebuie pusa la zid pentru ca nu avem ce pune in loc, iar acum contextul extern ne este favorabil. Asadar, daca vrem sau nu, democratia in Romania se va maturiza. De aceea nu trebuie blamata suspendarea unui presedinte de stat roman, mai ales ca el nu a jucat, in unele cazuri, nici macar institutional- cum ii place premierului Tariceanu sa spuna - cu celelalte puteri ale statului. Plecam de la doua premise, de altfel absolut corecte: Parlamentul este reprezentantul poporului la fel cum presedintele a fost votat de acelasi popor. Incalca decizia Parlamentului vointa electoratului? In nici un fel! Distinctia dintre cei doi termeni „suspendare- demitere“ nu pune in conflict Legislativul si electoratul. Basescu nu a fost demis de Parlament, ci suspendat. Decizia privitoare la demitere, potrivit Constitutiei, revine electoratului prin referendum. Prin urmare, hotararea ultima nu apartine senatorilor si deputatilor... Insa, o problema a ramas inca nerezolvata: Starea natiunii! Sau se va ocupa de noi, de acum incolo, Bruxelles-ul?!