Reporterii straini veniti la Bucuresti vad in Basescu un personaj politic neobisnuit, dar sincer.
Corespondentii din afara granitelor acreditati in Romania il percep pe seful statului drept un intransigent in lupta cu coruptia.
„In presa straina, imaginea sa este aproape de aceea a unui incoruptibil. Stim, de asemenea, ca a fost suspendat pentru ca nu a dorit sa faca compromisuri in lupta cu coruptia“, il portretizeaza Yves-Claude Llorca, fostul sef France Presse Romania, prezent la intilnirea de miercuri cu Traian Basescu.
„Cind il vad in camasa, in mijlocul multimii, comportamentul lui imi aduce aminte, daca fac abstractie de mustata, de José Bové. Si el este un personaj venit de jos, care se amesteca adesea cu multimea“, se mira Stephane Ghazarian, care a preluat, anul acesta, postul lui Llorca. Ghazarian a descoperit un presedinte „foarte interventionist“, care „incearca sa fie tot timpul
aproape de popor“. „In ultima perioada am avut insa impresia ca a fost un pic izolat in palatul sau“, apreciaza francezul. Tomasz Kluz, corespondent de doi ani in Romania al Polskie Radio, crede ca Basescu nu este un presedinte care creeaza conflicte. „Am exemplul lui Walesa, care a facut lucruri si mai controversate: a dizolvat de doua ori parlamentul, guvernul s-a schimbat de vreo patru ori in timpul mandatului sau“, arata Kluz, adaugind, ca o concluzie, ca seful statului „e gigant la legitimatie si pitic la putere“.
„Impresia pe care mi-a lasat-o este a unui politician foarte sigur pe sine, precum sportivii in zilele lor mari“, il descrie Janos Moszkovics, corespondent al Radio Kossuth, Budapesta. Conationalul sau Ferenc Garzo, corespondent la Agentia Maghiara de Presa (MTI), a remarcat faptul ca „nu are mesaje
elaborate in laborator, de consilieri“. „Pentru un politician este destul de neobisnuit, nu stim ce sa asteptam de la el“, spune si A. M. Timofeev, de la agentia de presa ITAR - TASS. De aceeasi parere este si jurnalistul rus Viaceslav Samoskin, care puncteaza in plus
„personalitatea puternica, energia, sinceritatea si temperamentul, care il costa
uneori“.
Discutiile telefonice cu jurnalistii straini au condus la un punct comun: seful statului le-a lasat impresia unei victorii sigure la referendumul de pe 19 mai, iar ultimele evenimente politice nu le-au modificat perceptia asupra presedintelui aflat momentan pe tusa.
*
Bun la PR
In relatia cu presa straina, corespondentii ii apreciaza sinceritatea si disponibilitatea de a raspunde prompt solicitarilor. „Stie, de asemenea, ca poate face declaratii off the record pe care noi sa le respectam ca atare“, spune fostul sef al AFP. „Pare foarte deschis, dar nu stim mereu ce este in capul lui. Isi conduce foarte bine PR-ul si stie sa apeleze la gesturi simpatice“, apreciaza Ferenc Garzo.