Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 7,5% pe an la 7,25% pe an, si a mentinut actualele niveluri pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale. De la inceputul anului, este a treia oara cand BNR reduce dobanda de politica monetara (rata de dobanda aplicata de banca centrala in operatiunile de sterilizare la termen de o luna), practic in fiecare sedinta de politica monetara a CA din 2007. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.
Decizia bancii centrale de a cobori din nou dobanda cheie este explicata de analisti prin incercarea BNR de a tempera "coborarea" inflatiei, aprecierea leului, precum si pentru ca o dobanda mai mica ar putea "genera o stare de confort psihic". "Reducerea dobanzii de politica monetara este conforma cu scenariul nostru", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu. "Ma astept la inca o scadere a dobanzii cheie daca moneda nationala continua sa se aprecieze si inflatia ramane in banda de confort a BNR. Pe de alta parte, o micsorare a rezervelor minime obligatorii este vitala, dar cred ca banca centrala este ingrijorata ca ar putea fi perceputa ca o relaxare agresiva a politicii monetare", a mai spus economistul sef al ING Romania.
Pe de alta parte, economistul BRD-Group Societe Generale Florian Libocor crede ca aceasta este "a treia decizie in lant gresita de banca centrala, pentru ca a decis sa actioneze din nou in zona in care nu era necesar". Libocor a explicat ca scaderea dobanzii cheie nu era necesara, pentru ca inca exista acea intarziere de 6-9 luni de propagare in piata a efectelor deciziilor de politica monetara, la care se adauga situatia politica actuala a Romaniei. "Mi se pare exagerat si fara noima si ma intreb daca BNR ar creste, la loc, rata dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, in cazul in care peste doua luni rata inflatiei ar reveni la 4%, sa zicem ca urmare a pomenilor electorale", a mai spus Libocor. "Cred ca BNR se joaca cu dobanda pentru ca stie ca, functional, nu misca nimic in piata, ci poate genera cel mult o stare de confort psihic", a continuat Libocor. El a mai spus ca, totusi, crede ca banca centrala va incepe sa scada rezervele minime obligatorii, dar e important sa aleaga un moment bun.
In sprijinul deciziei de reducere a dobanzii de politica monetara, BNR a evidentiat ca indicatorii macroeconomici atesta continuarea procesului de dezinflatie, mai pronuntata decat in prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 3,66% in luna martie fata de 4,87% in luna decembrie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si al reducerii preturilor volatile. BNR remarca scaderea ratei anuale a inflatiei de baza, care, calculata fara impactul taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,8%.
"Aceasta scadere reflecta atat mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive, cat si implicatiile favorabile ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in sensul intensificarii concurentei pe piata bunurilor", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Totodata, datele statistice indica o consolidare a pozitiei investitiilor ca motor principal al cresterii economice in ultima parte a anului 2006, dar si adancirea in continuare a deficitului de cont curent concomitent cu persistenta dinamicii inalte a absorbtiei interne si cu reducerea graduala a decalajelor in cadrul procesului de convergenta reala cu Uniunea Europeana. "Conditiile monetare in sens larg raman restrictive si sunt adecvate atingerii tintelor de dezinflatie pe termen mediu in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al aprecierii mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului inalt al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se mai spune in comunicat.
Leul "sfideaza" BNR
Leul a continuat aprecierea in partea a doua a sedintei valutare si s-a plasat in apropierea nivelului de 3,3 unitati in raport cu euro, cotatia minima incepand cu octombrie 2002, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara. La finalul sedintei pe piata locala, bancile realizau tranzactii in intervalul 3,3070 - 3,3080 lei/euro, de la 3,3250 unitati la inchiderea de miercuri.
Dealerii au apreciat ca efectul reducerii dobanzii de politica monetara a fost atenuat de ratele ridicate ale dobanzilor din piata interbancara, care s-au situat la 15-25%. "In conditiile unor dobanzi atat de ridicate, finantarea pozitiilor deschise in piata valutara in directia deprecierii leului devine tot mai dificila si astfel presiunea se muta in sensul contrar", a declarat dealerul unei banci, transmite Mediafax. Aprecierea leului a inceput inca de miercuri seara, cand ordinele de vanzare de valuta plasate de investitorii straini in afara orelor de tranzactionare au coborat cotatiile cu circa 0,5 bani
, la 3,32 lei/euro. Sedinta de ieri a debutat in intervalul 3,3220 - 3,3230 lei/euro, iar raportul de schimb a continuat sa coboare constant pe toata durata zilei. Cotatia minima, de 3,3070 unitati, a coincis cu valoarea de la inchidere. Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 3,3136 lei pentru un euro, cu 1,05 bani sub raportul de miercuri. Dolarul american a pierdut 1,3 bani si a coborat la 2,4351 lei.