Printr-o scrisoare adresata ministrului de externe suedez, Carl Bildt, politologii Tom Gallagher, Vladimir Tismaneanu si istoricul Dennis Deletant atrag atentia oficialilor europeni asupra "situatiei politice ingrijoratoare" din Romania.
Analistii britanici si cel roman cer diplomatului implicat pana nu de mult in mentinerea pacii si echilibrului din Balcani, in calitate de reprezentant al ONU si UE, sa evalueze atent situatia politica din Romania, „unde Traian Basescu, presedintele ales de catre electorat in 2004, a fost suspendat de catre parlament, in contradictie cu decizia Curtii Constitutionale a tarii”.
Semnatarii scrisorii catre Bildt reclama faptul ca in „centrele de decizie ale UE” exista „tendinta de a ignora aceste realitati si de a adopta o atitudine conciliatoare fata de modalitatile de distorsionare a democratiei”.
In opinia politologilor cunoscuti in presa occidentala, in Romania sunt usor de identificat „semnele de debilitare a democratiei cu scopul de a permanentiza puterea unui grup de interese ilegitim”.
Europa, indusa in eroare
Gallagher, Tismaneanu si Deletant critica totodata atitudinea premierului roman in contextul crizei politice. Tariceanu „mimeaza doar rafinamentul moderat si cosmopolit, folosindu-se de expertiza unor faimosi consilieri de imagine (...) pentru a induce in eroare organismele europene prin mistificarea naturii actualei crize din Romania”, se arata in scrisoare.
Tom Gallagher, profesor de studii est-europene la Universitatea din Bradford, Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea din Maryland, si Dennis Deletant, profesor de studii romanesti la Univer-sitatea din Londra, sunt recunoscuti in presa din strainatate printre analistii occidentali care cunosc foarte bine scena politica din Romania.