Scandalul legat de identificarea unei cantitati de 60 kilograme
de heroina intr-un Porsche apartinånd turcilor prinsi cu aceeasi cantitate de drog in 2002, care a ajuns dupa confiscare in garajul Guvernului, a scurt-circuitat Parchetul General. DIICOT avea in lucru dosarul 143/2007. Culmea coincidentei, numarul este acelasi cu al Legii antidrog. Dosarul fusese deschis in 11 aprilie, dupa sesizarea DCCOA, care descoperise heroina in momentul in care politistii voiau sa transforme masina in una de filaj
Procurorii aveau un plan de trafic
controlat si foloseau „momeala“ heroinei din Porsche pentru a face ca marfa sa ajunga la turcii traficanti, prin rascumpararea masinii. Planul le-a esuat odata cu scurgerea acestei informatii din MAI. In 2002, Porsche-ul fusese confiscat odata cu arestarea turcilor Berirmen Ferdi si fiul lui, Sureyya. Ferdi, condamnat la 10 ani inchisoare, a fost eliberat conditionat in 2005 de judecatorii din Arad, iar Sureyya a fost scos de sub urmarire. Amåndoi sunt plecati din tara
Fostii sefi ai Secretariatului General al Guvernului au iesit la rampa. Eugen Bejinariu a zis ca politistii nu si-au facut treaba bine in 2002, Radu Stroe, ca masina era in garajul RAAPPS. Secretarul de stat Attila Cseke a spus ca masina cu droguri n-a intrat „in curtea Guvernului“, procurorul general Laura Kovesi, ca „era o momeala pentru flagrant“. Emil Boc a transformat informatia in instrument politic, numind guvernul „Tariceanu-Heroina“. Presedintele PD crede ca, in astfel de situatii, Guvernul ar trebui sa cada
Toata povestea legata de descoperirea celor 60 de kilograme de heroina intr-o masina care zacea in garajul RAAPPS, data Guvernului dupa confiscarea ei de catre autoritati in urma capturarii unei cantitati identice, in 2002, de la doi turci la Vama Nadlac are un iz murdar. Prima intrebare care se pune este daca e vorba de neprofesionalism sau punerea pe butuci a unei anchete in desfasurare!? Acestea ar fi doua ipoteze ale afacerii „Porsche cu droguri“. Stirea, care a fost difuzata, ieri, de toate posturile de televiziune, arunca o lumina nefavorabila asupra institutiilor abilitate in combaterea traficului de narcotice. De ce? Pentru ca, la DIICOT, in Parchetul Inaltei Curti, procurorii erau foarte suparati. Afirmau ieri ca li se daduse peste cap, din cauza scurgerii acestei informatii, o intreaga ancheta. Va spunem noi ce se afla in dosar pana acum, in conditiile in care cazul se afla in lucru din data de 4 aprilie 2007. Pe de alta parte, ieri se vehicula si ipoteza conform careia aceasta afacere are legatura cu drogurile disparute pe ruta scandalului „Cocaina din Venezuela“, dar si cu afacerea „Sintofarm“. Va vom explica si de ce.
Potrivit informatiei, publicata pe surse din Ministerul de Interne, de agentia NewsIn, o cantitate impresionanta de heroina, 60 de kilograme, a fost descoperita luna trecuta intr-o masina de lux a Guvernului, un Porsche unicat, aflat de mai bine de patru ani în custodia Secretariatului General. Heroina a fost descoperita de politisti dupa ce masina Guvernului a ajuns în custodia Ministerului de Interne, fiind repartizata Inspectoratului General al Politiei Române pentru filaj. Potrivit unui comunicat al Guvernului, autoturismul cu pricina a stat in garaj, nu a fost inmatriculat si avea probleme la cutia de viteze. Acest amanunt ridica mari semne de intrebare cu privire la existenta celor 60 de kilograme de heroina, dosite in interiorul banchetei din spate a autoturismului, cunoscut fiind faptul ca Porsche 911 Turbo Coupe are motorul pe spate, iar verificarea cutiei de viteze presupune demontarea banchetei. Ceea ce nu s-a intamplat.
Politia de Frontiera s-a interesat de masina in aprilie
Descoperirea a fost facuta, luna trecuta, de catre politisti IGPR care au preluat autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe de la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit SGG, masina a intrat in posesia Guvernului pe 28 ianuarie 2003, prin repartizare de la Comisia interministeriala pentru repartizarea autovehiculelor, ambarcatiunilor si motoarelor atasabile acestora, in conformitate cu prevederile OG 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului. Masina a fost ridicata de la Directia Finantelor Publice Timis si adusa la Bucuresti, unde a fost depozitata la Sucursala de Transport „Bucurestii Noi“ a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat RAAPPS). Potrivit unui comunicat al Secretariatului General al Guvernului, autoturismul nu a parasit incinta respectivei unitati niciodata, nu a fost inmatriculat si nu a fost pus in circulatie din cauza unor defectiuni tehnice la cutia de viteze. Pe data de 14 februarie 2007, autoturismul in cauza a fost transferat, fara plata, Ministerului Administratiei si Internelor. Ulterior, in cursul lunii aprilie, la Secretariatul General al Guvernului a fost inaintata o cerere de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, prin care se solicitau informatii despre autoturismul in cauza.
Cea mai mare captura de droguri din 2002
Tot in luna aprilie, autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe a fost repartizat IGPR – Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate, urmând sa fie utilizat in operatiuni speciale, motiv pentru care masina avea sa fie supusa unor modificari la interior, moment in care politistii au gasit ascunse in interiorul banchetei din spate câteva zeci de pachete cu heroina, in greutate de 60 de kilograme.
Istoria acestui autoturism este interesanta, ea fiind implicata in cea mai importana captura de heroina din România a anului 2002. La data de 9 februarie a acelui an, autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe, de culoare argintie, având numere de inmatriculae turcesti 34-FB-0376, s-a prezentat la iesirea din tara in punctul de trecere a frontierei Nadlac. In masina se aflau doi cetateni turci, tata si fiu, Berirmen Ferdi (63 de ani) si Berirmen Sureyya (33 de ani). Vamesii au cerut soferului sa parcheze masina in terminalul Biroului Vamal, unde au controlat autoturismul, descoperind in interiorul scaunelor 126 de pachete, a câte 500 de grame fiecare, cu heroina. Turcii au fost imediat retinuti, ei declarând ca habar nu aveau ca pachetele respective contineau stupefiante. Potrivit declaratiilor date la vremea respectiva turcii sustineau ca au primit marfa de la o persoana din Bucuresti pe care nu o cunosteau, care i-a rugat sa o transporte pâna in Germania. Ei mai afirmau ca aveau cunostinta de faptul ca marfa reprezenta „energizante“ pentru o echipa de schiori din Austria.
Cei doi turci au fost arestati, iar masina a fost confiscata. Din datele pe care le detinem, cei doi turci au fost trimisi in fata Tribunalului Timis, fiind condamnati, dar eliberati ulterior de instanta. De caz, spun surse judiciare, se ocupa DIICOT Timis.
In anul 2003, autoturismul a intrat prin hotarâre judecatoreasca in patrimoniul Ministerului Finantelor Publice, de unde a plecat la Bucuresti, fiind repartizata Secretariatului General al Guvernului.
Trafic controlat cu rascumpararea masinii!
Dosarul aflat la DIICOT central, in Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost deschis in data de 11 aprilie 2007, la sesizarea ofiterilor DGCCO – Antidrog, care ar fi descoperit (cica!) drogurile in momentul in care vroiau sa o „cosmetizeze“ pentru filaj. Ce cautau cu un Porsche la filaj, nu stim. Poate vroiau sa o foloseasca la vreun raliu sau la vreun local de fite, unde astfel de masini de lux stau randuite pentru ca „baietii de baieti“ sa primeasca note bune de la „fetele rele“.
In acest dosar lucrau doi procurori, care aveau deja un plan de actiune. Principala masura era aceea de a se ajunge cumva la proprietari pentru a se incerca, printr-o persoana aflata sub acoperire, rascumpararea autoturismului. Actiunea se vroia a fi una identica celor de „trafic controlat“. Numai ca informatia furnizata de „surse MI“ mass-media a scurt-circuitat, cum am explicat mai sus , aceasta operatiune de trafic controlat. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat, ieri dupa amiaza, la Consiliul Superior al Magistraturii ca nu stie mai nimic despre cele intamplate si nici despre caz. „Ma voi informa, sa vad ce s-a intamplat. Nu pot acum sa va spun nimic“, a subliniat
seful Parchetelor. Ceva mai tarziu, Kovesi a facut o declaratie oficiala, recunoscand ca drogurile erau momeala pentru un flagrant. Evident, flagrantul este ceea ce noi am aflat, adica faptul ca urma ca trucul sa fie momit. Nici unul dintre ei nu se afla in tara.
Turcul Ferdi, 10 ani inchisoare, eliberat conditionat in 2005
Berirmen Ferdi a fost condamnat in 2002, la 10 ani inchisoare, de catre Tribunalul Arad. El a fost incarcerat la Penitenciarul Arad si, in 2005, a facut cerere de eliberare conditionata bazandu-se pe articolul 60 aliniat 2 din Codul penal privitor la cazuri speciale in care pedeapsa nu e mai mare de 10 ani. Astfel, executand o treime din pedeapsa, cum stipula acest articol, a fost eliberat conditionat prin sentinta Judecatoriei Arad. Fiul acestuia, Sureyya, a fost scos de sub urmarire penala.
Pe de alta parte, procurorii DIICOT au de facut acum mai multe verificari. Printre altele, ei trebuie sa compare esantioanele din heroina gasita in 2002 in aceeasi masina, cu cea descoperita acum, in spatele banchetei rabatabile, in pungi sigilate cu jumatati de kilogram de drog.
Din «halta» a drogurilor, România a devenit «butic»
Aratam, in deschiderea acestui material, ca ceva e putred in toata aceasta afacere. Si ca exista similitudini cu mai multe scandaluri legate de anchete antidrog. Cauza privitoare la cei doi turci care fusesera prinsi in 2002 cu cele 60 de kilograme de heroina s-a aflat sub supravecherea DIICOT central, la procurorul sef birou Flavius Craznic, azi mare membru in Consiliul de administratie de la Oficiul pentru Combaterea si prevenirea Spalarii Banilor. Tot Flavius Craznic este cel care a „pierdut“ din vedere cantitatea pe care agentul acoperit Petre Dumitrescu, zis Rodriguez, a sustinut in nenumarate randuri ca a adus-o in tara. De asemenea, a mai existat un scandal legat de droguri, mai precis de precursorul din care se fabrica „la rece“, in laboratoare clandestine, heroina, langa Bucuresti, apoi luau drumul Ungariei, prin vama Nadlac, sau a Turciei, prin Constanta. Mai mult, au existat si informatii legate lipsa unor cantitati de droguri din depozitul de la DGCCOA, de-a lungul timpului
. Nimeni nu a cercetat vreodata aceste aspecte. „Sintofarm“ a murit la Parchet, generalul Toma Zaharia, loctiitorul ministrului de Inetrene in timpul lui Adrian Nastase s-a pensionat, iar Romania a devenit, din tara de tranzit, tara de consum de stupefiante.
«Masina a fost verificata amanuntit in 2002»
Fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timis, Mircea Chirila, a declarat ieri ca acest Porsche a fost verificat cu sonde optice si câini dresati în 2002, când în ea s-au gasit 60 kg de heroina. El a respins afirmatia secretarului general al guvernului, Attila Cseke, dar si a predecesorului sau din Guvernul Nastase, Eugen Bejinariu, potrivit carora drogurile gasite în 2007 au ramas în masina timp de peste patru ani, vinovati de aceasta situatie fiind, în opinia lor, politistii de la Timisoara care au conficat masina, dar „nu au controlat-o cum trebuie“. „Noi am fost sesizati ca autoritatea vamala aradeana a descoperit o anumita cantitate de droguri în Vama Nadlac, într-un autoturism. Ne-am deplasat conform competentelor la punctul vamal, împreuna cu un procuror care a preluat imediat cazul si cu lucratorii din compartimentul antidrog. La fata locului s-au cântarit drogurile, s-a întocmit procesul-verbal de constatare si s-a verificat, înca o data, autoturismul, cu ajutorul unei sonde optice si a cainelui special dresat pentru descoperirea drogurilor“, a declarat comisarul Mircea Chirila, fost sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timis, care avea în responsabilitate si judetele Arad si Caras-Severin. „Personal, cred ca celelalte 60 kg de heroina au fost descoperite într-un locas al autoturismului, special amenajat, sudat si izolat, ca sa nu poata fi descoperit decât daca masina ar fi fost dezmembrata. Acest lucru nu era posibil atunci, pentru ca nu existau alte indicii despre prezenta unei alte cantitati de heroina în interiorul acesteia. Revin si precizez ca autoturismul a fost verificat în Vama Nadlac conform procedurilor si în prezenta procurorului care preluase cazul“, a conchis Mircea Chirila.
Radu Stroe: „Masina a stat in garajul RAAPPS“
La rândul sau, liberalul Radu Stroe, care a detinut pâna de curând functia de secretar general al Guvernului Tariceanu, a declarat ca „masina era prea luxoasa pentru a fi folosita de una dintre institutiile statului“. De aceea a si ramas prin garajul RAAPPS, dupa ce s-a depus pe ea praful a doua guverne. Radu Stroe a mai povestit ca premierul a vazut intr-o zi masina si a intrebat ce este cu ea. A aflat povestea si dupa aceea a afirmat ca Tariceanu le-a spus sa vorbeasca la politie si sa o preia.
Eugen Bejinariu: „Politistii nu si-au facut treaba!“
Deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului in 2004, a precizat ca heroina gasita in interiorul autoturismului Porsche demonstreaza ca politistii de la Timisoara, cei care au confiscat si cercetat masina, nu si-au facut bine treaba. „SGG se ocupa de documentele
masinilor, de distribuirea lor, si nu de perchezitionare. Politistii de la Timisoara au spus ca heroina a fost gasita si ca masina poate pleca la Bucuresti. Daca era o bomba, exploda pâna acum. Specialistii de la Timisoara trebuiau sa gaseasca toata heroina. Nu si-au facut treaba cum trebuie“, a declarat, ieri, Eugen Bejinariu.
Emil Boc acuza Guvernul, numindu-l «Tariceanu-Heroina»!
„Guvernul Tariceanu-Heroina“ are alte preocupari decat interesul public, afirma presedintele PD. El a declarat, joi, la Cluj, ca descoperirea celor 60 de kilograme de heroina intr-o masina care apartine SGG demonstreaza preocuparile reale ale actualului cabinet, pe care l-a denumit „Tariceanu-Heroina“. „Heroina este o solutie pentru actualul Guvern, de a satisface interesele pe care le au. Ceea ce s-a descoperit azi in garajele Guvernului demonstreaza ca acest Guvern „Tariceanu-Heroina“ are cu totul alte preocupari decat interesul public. Inetrese inguste, private, legate de afaceri, de data aceasta, surprinzator, legate de heroina. si sa nu ma vrajeasca cu faptul ca acea cantitate de heroina a stat patru ani acolo, ca au gasit-o numai pe cea de pe banchete, iar nici un oficial nu s-a uitat sub bancheta sa descopere, stiti, 60 de kilograme de heroina, adica 9 milioane de euro“, a mai afirmat Boc. Aceasta declaratie, desi e pur politica, ataca Guvernul, care intra - in opinia lui Boc, sub vinovatia directa dar nedovedita a traficului de droguri de mare risc. „Pentru un asemenea gest, un guvern cade intr-o tara democratica. Dar la noi, vine un trepadus care nu stie nici cum il cheama si inceraca sa explice niste lucruri pe care nici el nu le credea. Intr-o tara democratica, in urma unui asemenea scandal, un guvern pleaca“, a conchis presedintele PD.
Attila Cseke: „Masina nu a intrat in curtea Guvernului!“
Attila Cseke, secretar de stat la SGG, a declarat, ieri, ca masina nu a intrat niciodata in curtea Guvernului“. Evident ca nu, pentru ca a stat in garajul RAAPPS. Acest garaj este al Guvernului, dar nu se afla in curtea Guvernului. Ca sa ajunga in curte, masina ar fi trebuit sa circule. Ceea ce nu s-a intamplat.