luni, 23 februarie 2009

Un moldovean a fost desemnat invingator al concursului televizat „Megastar” din Romania

Catalin Josan din Chisinau a fost desemnat invingator al concursului „Megastar” din Romania. El a fost ales de publicul spectator, la finele saptamanii trecute, informeaza Agentia DECA-press.
Catalin a invins-o pe interpreta Andreea, rivala moldoveanului in concurs, obtinand cu cateva procente mai mult din voturile telespectatorilor. Josan va beneficia de sprijinul si serviciile
„Universal Music Romania” si va primi un salariu lunar de 1500 de euro din partea „Prima TV”, timp
de un an.
La concursul „Megastarul” s-au infruntat 12 finalisti.

Ministrii «pica» examenul la limba

La instituirea Guvernului, in aprilie 2005, premierul Vasile Tarlev nu s–a aratat deloc indignat de faptul ca unii ministri din noul cabinet nu cunosc limba de stat. Prim–ministrul nu a fost revoltat nici de faptul ca unul dintre cei trei functionari rusofoni a depus juramantul in limba rusa.

Tarlev a considerat atunci ca prezenta in cabinetul sau a unor ministri care nu cunosc limba de stat nu va afecta activitatea Executivului.

Premierul declara ca «limba de stat trebuie sa o cunoasca toti cetatenii tarii», dar pentru ca ministrul Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen, ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, si ex–ministrul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor, Miron Gagauz, se bucurau de protectia sefului Executivului, acestia au considerat ca nu e nevoie sa o invete.

Unii guvernanti isi ocupa ilegal posturile

Or, din acest motiv, la 18 noiembrie 2006, deputatul Igor Klipii a prezentat o motiune in Parlament prin care solicita destituirea din functie a unor membri ai Guvernului pentru necunoasterea limbii de stat.

In motiune era solicitata destituirea ministrului Reintegrarii, Vasili Sova, ex–ministrului Transportului si Gospodaririi Drumurilor, Miron Gagauz, ministrului Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen, directorului Agentiei pentru Constructii si Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, si directorului Agentiei Relatii Funciare si Cadastru, Alexandr Bannicov.

Desi Regulamentul Parlamentului prevede ca, printr–o motiune simpla, semnata de 15 deputati, timp
de 6 zile, orice problema poate fi abordata in plenul Legislativului, reactiile se lasau asteptate.

La 23 noiembrie 2006, deputatul PSL Igor Klipii declara:

«Unii membri ai Guvernului isi ocupa ilegal posturile si sfideaza astfel legea. Executivul incalca legislatia lingvistica, dispozitiile constitutionale.

Articolul 13 din Constitutie proclama o singura limba oficiala in R. Moldova. Efectul juridic al acestei dispozitii este faptul ca autoritatile statului comunica intre ele intr–o singura limba, iar functionarii publici si demnitarii sunt obligati sa tina corespondenta oficiala in aceasta limba.

Articolul 7 din Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova obliga conducatorii unitatilor economice, functionarii publici, conducatorii organelor puterii de stat, indiferent de apartenenta etnica a acestora, sa cunoasca limba oficiala a statului.

In aprilie, 2005, premierul Vasile Tarlev a venit in Parlament cu o lista a membrilor Cabinetului sau, solicitand aprobarea acesteia. La 19 aprilie Parlamentul a aprobat–o, admitand o ilegalitate.

Astfel, mai multe persoane din lista nominala a membrilor Guvernului Tarlev 2 nu corespund cerintelor articolului 13 din Constitutie si celor ale articolului 7 din Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. In loc sa repare aceasta situatie penibila in care s–au pomenit, demnitarii in cauza continua sa sfideze legea, premierul Tarlev tolerand aceasta situatie in pofida angajamentului luat in Programul
de activitate pentru anii 2005–2009, si anume: «Sa asigure legalitatea, sa creeze conditii pentru studierea de catre minoritatile nationale a limbii de stat…»

Ne–am pomenit cu totii intr–o situatie fara precedent in lume. Intregul popor trebuie sa invete si sa vorbeasca o limba straina, de dragul unor persoane cocotate in Guvern si Parlament, incapabile sa vorbeasca limba poporului.«

La 27 decembrie 2006, spicherul Parlamentului, Marian Lupu, a cerut Guvernului sa verifice nivelul de cunoastere a limbii de stat al mai multor membri ai Cabinetului de Ministri. «S–ar putea ca realitatea sa fie cu unele "detalii de surpriza"», a declarat Lupu.

Surprizele se lasa asteptate

Solicitat de Ziarul de Garda, deputatul Igor Klipii a mentionat ca, in decembrie 2006, Parlamentul a obligat Executivul sa dea raspuns motiunii. Atunci Marian Lupu declara ca «vor veni guvernantii sa dea socoteala pentru situatia creata».

Insa raspunsul se lasa asteptat pana in ziua de astazi. «Prin neglijarea motiunii pur si simplu se incalca regulamentul Legislativului.»

In aniticamera ministrului Molojen, ni s–a spus ca verificarea cunostintelor ministrului Dezvoltarii Informationale tine de obligatiile Executivului, si nu ale ministerului in cauza.

Alexandru Flenchea, seful Serviciului
de presa de la Ministerul Reintegrarii, ne–a asigurat ca ministrul Vasile Sova poseda limba de stat si ca o studiaza la moment.

«Puteau sustine si teste la limba araba»

Deputatul Oleg Serebrian califica situatia creata ca o sfidare a tuturor normelor legale.

«Ni s–a spus ca ministrii vor sustine niste teste de cunoastere a limbii de stat. Puteau sa sustina si teste la limba araba, daca invatau de cand a fost depusa motiunea. Stim sigur ca nici macar nu a fost creata o comisie pentru elucidarea cazului.»

Centrul de Limbi Moderne «Interstudia» ofera cursuri de studiere a limbii romane. Reprezentantul institutiei a mentionat ca doritori de a studia limba romana sunt mai putini. «In prezent avem un singur grup, format din sapte persoane. Garantam ca la finele cursului, care dureaza 4 luni, aceste persoane vor cunoaste limba romana la nivel de comunicare.»

Posturile de radio si TV publice favorizeaza PCRM in campania electorala

Posturile publice de televiziune „Moldova 1” si „Radio Moldova” favorizeaza indirect partidul de guvernamant in campania pentru alegerile locale din 3 iunie. Este una din concluziile primului raport de monitorizare a mass-media in campania electorala, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Asociatia Presei Independente (API), informeaza Agentia DECA-press
Proiectul de monitorizare include 16 ziare nationale si locale, 4 posturi de radio si 6 posturi TV.
Monitorizarea efectuata in intervalul 10-24 aprilie atesta, potrivit autorilor raportului, doua pozitii distincte in procesul de reflectare a campaniei electorale. Pe de o parte, posturile publice „Moldova 1”, „Radio Moldova”, precum si postul privat cu acoperire nationala NIT isi confirma tendinta manifestata in campania
electorala precedenta, favorizand indirect partidul de guvernamant si ignorand reactiile partidelor de opozitie. Aceiasi politica editoriala este sustinuta, potrivit raportului, si de fostul post municipal de radio „Antena C”, in timp
ce postul de televiziune „Euro TV” manifesta o oarecare inclinare catre pluralism.
Pe cealalta parte a baricadei, sustin expertii de la CIJ si API, se situeaza un alt grup mass-media, nucleul caruia il constituie „PRO TV” si „TV 7”, posturi de televiziune care incearca sa reflecte campania electorala de pe pozitiile echidistantei si tinand sa nu omita activitatea formatiunilor de opozitie.
Printre posturile de radio, mentioneaza raportul, „Vocea Basarabiei” se deosebeste printr-un mesaj
mai dur la adresa partidului de guvernamant, fara a ignora insa evenimentele care favorizeaza in mod obiectiv aceasta formatiune politica. In contrapunct cu acesta, „Russkoe Radio” a fost catalogat de experti drept un post mai mult favorabil, decat defavorabil PCRM.
Aceeasi diferenta de abordare, ce separa cele doua tabere mass-media, a fost sesizata de autorii raportului si in cazul presei scrise, intre ziarele care favorizeaza indirect partidul de guvernamant fiind mentionate fostele ziare de stat „Moldova Suverana” si „Nezavisimaya Moldova”.
Proiectul de monitorizare a mass-media este unul din cele patru proiecte de monitorizare a alegerilor locale derulate in perioada 10 aprilie – 17 iunie de catre „Coalitia 2007” – organizatie ce intruneste mai multe ONG-uri.
Proiectul de monitorizare a mass-media se deruleaza in parteneriat cu IMAS-INC Chisinau si este finantat de catre Fundatia Eurasia, Reprezentanta din Moldova. Proiectul e sprijinit de Agentia Suedeza pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala (Sida-Asdi), Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Fondul National pentru Democratie SUA si Misiunea OSCE in R. Moldova.

Summit despre reconstructia si stabilizarea Irakului

Ieri a inceput la Sharm el-Sheik, in Egipt, un summit pe tema stabilizarii si reconstructiei Irakului, la care va participa si Iranul. La inceputul discutiilor, premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut celorlalte state anularea datoriilor Irakului: „Facem apel la toti prietenii si fratii participanti la aceasta conferinta sa ierte toate datoriile Irakului pentru a permite tarii noastre sa inceapa proiecte noi.”

Arabia Saudita si-a declarat deja intentia de a anula 80% dintre datoriile Irakului.

Tot cu ocazia acestui summit, secretarul de stat american Condoleezza Rice se va intilni pentru prima data cu un reprezentant sirian de acelasi rang diplomatic, primul contact de acest gen dintre Washington si Damasc din ianuarie 2005. Rice a mai declarat ca nu va evita nici o discutie cu Ministrul de Externe Iranian Manouchehr Mottaki, daca o astfel de oportunitate va aparea.

Va alege Franta schimbarea politicii?

Dezbaterea electorala prezidentiala din Franta nu a inceput si nu s-a terminat cu confruntarea acerba televizata de miercuri noapte. Desi, conform obiceiului, comentatori si centre partizane au revendicat victoria in dezbatere fie pentru Sarkozy, fie pentru Royal, ultimul cuvant
il vor avea urnele. Intr-o analiza publicata de ziarul Le Monde in ziua dezbaterii se arata ca ultimele trei dezbateri ce au avut loc intr-un astfel de cadru "nu au avut nici un efect percutant asupra rezultatului final". Tot astfel se explica in parte si comportamentul protagonistilor in timpul
dezbaterii televizate: Segolene Royal nervoasa si agresiva, aproape ca la un miting al stangii, si un Sarkozy calm, contrar obiceiului. Cu putin timp inainte de dezbatere, sondajele il dadeau pe Sarkozy castigator cu 53% din voturi, iar pe Royal perdanta cu 46% din voturi. Deci candidatul de dreapta se afla, dupa cum afirma majoritatea observatorilor, in postura de a-si consolida pozitia, iar candidata de stanga in postura de a obtine reducerea sau eliminarea distantei. Pe o banca
din gradina Luxembourg, o alegatoare mai in varsta spunea unei prietene mai tinere: "Ai auzit ca Segolene a spus despre Sarkozy ca el se comporta ca si cum ar sti totul despre toate. Iar Sarkozy i-a raspuns ca Segolene nu stie nimic despre nimic". La aceasta relatare, un al treilea, care se afla pe aceeasi banca, fara a avea vreo legatura cu cele doua, le-a aruncat o privire dezaprobatoare, gata de harta. O imagine din multe ale Frantei de astazi, care isi va decanta optiunile duminica, la urne.

Stanga versus Dreapta

Desi optiunile au doua chipuri de oameni politici, alegerea nu se limiteaza la persoane, ci se extinde la alegerea unei schimbari radicale in modul de a face politica pe care si-l asuma fiecare dintre cei doi candidati. Dezbaterea a putut dovedi ca, in timp ce programul prezidential de stanga nu aduce nimic nou, de substanta, prin comparatie cu populismul de alta data, fiind chiar mai putin indraznet decat initiativele economice si politice ale lui Mitterrand, programul candidatului de dreapta cauta solutii noi care se distanteaza de cele prezentate de precesorii sai de dreapta. Totul va fi decis de credibilitatea celor afirmate in dezbatere si mai ales de capacitatea de realizare dupa primirea mandatului. Sarkozy a incercat chiar sa destinda atmosfera, laudand calitatile adversarei sale
de pozitie, care n-a avut ecou de cealalta parte a mesei, ultimul cuvant al candidatei socialiste fiind un discurs ideologic despre binefaceri ale politicii stange reinnoite. Ea a mers pana acolo incat sa sugereze ca nu trebuie confundate parerile sale politice cu cele ale sotului ei, actualul conducator al Partidului Socialist Francez, Francois Hollande. Diferiti observatori subliniaza ca pierderea alegerilor de catre candidata socialista ar putea insemna pierderea postului de conducator al PS pentru Hollande, dat fiind ca sprijinirea de catre el a candidaturii lui Segolene Royal este contestata in interiorul partidului.

Adevarata miza

Din mai multe puncte de vedere, miza acestor alegeri prezidentiale este mult mai mare decat mandatul de presedinte. Extrema dreapta iese profund diminuata de pierderile suferite de Frontul National al lui Jean Marie Le Pen. Decizia acestora de a ordona membrilor partidului sa nu voteze pentru vreunul din cei doi candidati este considerata o incercare de a reveni in scena la scadenta electorala urmatoare, alegerile legislative. Chemarea lui ar putea rasuna in gol dupa ce un milion de membri ai partidului lui Le Pen au votat pentru Sarkozy inca din primul tur. Despre configuratia stangii ce sa mai vorbim, in conditiile in care primul partid de alta data, Partidul Comunist, se invarte in jurul procentului descalificant de putin peste 1%. Fapt criticat de fostul secretar general, care a obtinut la ultimele alegeri prezidentiale 3%. Un exemplu de de-comunizare democratica cu ajutorul urnei de vot. Un contrast flagrant cu cei de prin alte parti, care au incercat sa revigoreze rosul de mai sub nume socialist. Cat priveste centristii Frantei al caror conducator, Francois Bayrou, a anuntat eventuala aparitie a unui partid democrat, soarta lui pare pecetluita de anuntul lui Sarkozy ca toti deputatii au trecut de partea sa.

Statuia soldatului sovietic lasa Estonia fara petrol si carbuni

RUSIA A INCHIS inca o data robinetul cu resurse energetice din ratiuni strict politice. Numai ca, de aceasta data, cea care trage ponoasele este o tara membra a Uniunii Europene: Estonia. Miercuri seara, compania ruseasca ce livra pe cale ferata petrolul spre Estonia a intrerupt pur si simplu transportul. Oficial, Moscova a spus ca erau necesare lucrari de reabilitare a caii ferate (un incident asemanator a avut loc in cazul Lituaniei, in urma cu cateva luni, iar Ucrainei i-a fost taiat gazul in iarna lui 2005). Cateva ore mai tarziu, compania
feroviara de stat a Rusiei - RzHD - a negat ca livrarile de petrol ar fi fost intrerupte.
"Toate comenzile vor fi respectate, nu avem dreptul sa refuzam livrarile", a spus purtatorul de cuvant
al companiei. Insa o parte din petrolul rusesc care ajunge in Estonia pleaca mai departe, catre statele nordice. De asemenea, Rusia a intrerupt pentru luna in curs si exporturile de carbune catre Estonia, au indicat sefii de companii importatoare de carbune rusesc, potrivit Budapest Business Journal. In ceea ce priveste carbunele, monopolul rusesc al cailor ferate, RzHD, a pretextat ca a ramas fara vagoane, drept pentru care estonii trebuie sa-si gaseasca singuri resursele. Exclus intr-un rastimp atat de scurt, au ripostat autoritatile de la Tallinn. Totul a pornit de la mutarea unui monument din timpul
erei sovietice - o statuie din bronz a soldatului din Armata Rosie, simbolizand sacrificiul Rusiei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Locul central pe care il ocupa statuia in capitala estona il transformase intr-o "amenintare publica" si o tinta pentru nationalistii estoni, dar si rusi. Tensiunile au degenerat in conflict diplomatic si proteste de amploare in Estonia, dar si la Moscova. Estonia a cerut ajutorul Uniunii Europene, explicand ca este o interventie bine coordonata si flagranta a Rusiei in treburile interne ale Estoniei. "A ataca un stat membru inseamna a ataca intreaga Uniune Europeana", declara premierul eston, Andrus Ansip. Deocamdata, UE si-a exprimat "ingrijorarea" fata de tensiunile crescande si a solicitat Moscovei sa adere la normele democratice. Oficialii europeni luau insa serios in calcul ipoteza amanarii summitului UE-Rusia din 18 mai. Estonia ar dori chiar anularea acestui summit, ca un raspuns mai dur la adresa atitudinii Kremlinului. Oficiali europeni se vor deplasa curand la Moscova - pentru a se asigura ca Ambasada Estoniei este protejata, scrie Kommersant.

Iar Estonia are mijloacele de a influenta Comisia Europeana, comenteaza cotidianul rusesc: estonul Siim Kallas este vicepresedinte al Comisiei, dar si comisar pentru Afaceri Administrative, Audit si lupta antifrauda. In plus
, oficialul face parte din partidul premierului Ansip, care a venit cu ideea mutarii statuii.

Iar conflictul nu pare inca sa-si fi atins apogeul. De vinerea trecuta, mai multe site-uri ale unor institutii din statul baltic sunt indisponibile din cauza atacurilor hackerilor. Autoritatile estone au afirmat ca au investigat problemele si ca, in urma cercetarilor, a rezultat ca atacurile veneau de la adrese de Internet ale unor agentii de stat din Moscova. La randul sau, NATO a intervenit de partea Estoniei in conflict. NATO a acuzat, intr-un comunicat, Rusia de intimidare la adresa Estoniei, membra UE si NATO, relateaza Reuters. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a apreciat si el ca mutarea statuii reprezinta "o afacere interna a Estoniei".

Taubman: «Am fi dorit ca România sa ramâna alaturi de noi in Irak»

Prezent ieri pe aeroportul de la Mihail Kogalniceanu, la finalul exercitiului româno-american „Sniper – Lance 07“, Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, a declarat ca SUA ne doreste in continuare parteneri in Irak. „Noi consideram ca au mai ramas foarte multe de facut in Irak. Am fi dorit ca România sa ramâna alaturi de noi, dar intelegem ca este vorba de decizia unei tari suverane si România poate face cum doreste in aceasta privinta“, a precizat ambasadorul.

Calin Popescu-Tariceanu, prezent la eveniment, a subliniat
ca retragerea trupelor românesti din Irak va continua conform planului stabilit. Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a spus: „Noi am pornit de la punctul de vedere potrivit caruia pe masura ce trupele românesti vor indeplini actiunile, inclusiv in zona de sud, dorim stabilirea unui calendar cu SUA, fara a afecta dispozitivul normal“.

Regionalele pot îndepărta Scoţia de Regat

Milioane de britanici, adică englezi, velşi sau scoţieni, au mers ieri la urne, în frunte cu lideri laburişti, liberal-democraţi, conservatori, naţionalişti, verzi, eurosceptici, chiar şi socialişti, pentru a-şi alege noi reprezentanţi în parlamentele naţionale – care pot modifica pe alocuri deciziile Londrei.

În Anglia, 312 circumscripţii au aşteptat circa 33 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Alături de alţi pretendenţi la cele 10.500 de locuri în consiliile locale, conservatorii englezi au apărat 4.000 de locuri deja deţinute, iar laburiştii, 2.380. Miza sunt taxele locale, tichetele de parcare, standardele comerciale şi de mediu, menţinerea funcţionalităţii drumurilor şi parcurilor sau serviciile
sociale.

Ţara Galilor a ales, în sistem proporţional, 60 de membri ai unei Adunări de patru ani controlate de laburişti. Velşii pot modifica actele parlamentului de la Londra în domenii ca agricultură, transport ori servicii sociale, dar nu pot colecta taxe – doar modifica nivelul unora, în materie de cost
al studiilor universitare, de pildă.

Scoţienii rămân rebeli

Scoţienii mai că se guvernează singuri. Parlamentul de la Edinburgh poate legifera în educaţie, justiţie, sănătate, afaceri, transport sau turism şi altele. Poate modifica şi nivelul taxelor stabilite la Westminster pentru întreg regatul, dar numai cu 3%. Cu toată devoluţia, Londra şi-a menţinut decizia asupra politicii externe a Scoţiei, apărării, imigraţiei sau asigurărilor sociale. Încrezători în energia
Mării Nordului, mulţi scoţieni sunt tentaţi însă de independenţă.

Cei mai tentaţi sunt membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Scoţian, cu 25 dintre cele 129 de locuri ale Legislativului regional. Favorit al scrutinului din 3 mai, Alex Salmond pledează pentru o autonomie locală lărgită până la statutul de independenţă al altor naţiuni europene.

Mormantul lui Kadar, profanat

Mormantul ultimului lider comunist al Ungariei, Janos Kadar, a fost gasit deschis miercuri, osemintele lui si cenusa sotiei sale
fiind furate.


Lespedea de marmura care acoperea groapa celor doi a fost data la o parte, iar sicriul lui Kadar - spart. In apropierea mormantului, faptuitorii, neidentificati inca, au scris cu spray cu vopsea: „Un ucigas si un tradator nu trebuie sa odihneasca in pamant sfant”.

Janos Kadar, decedat in 1989, la mai putin de un an dupa primele alegeri libere postcomuniste, a ramas o figura controversata a politicii ungare moderne, desi cea mai mare parte a populatiei (65%) este de parere ca el a jucat un rol pozitiv.

Referendum pentru umbrele presedintelui

Daca nu va interveni pana atunci o schimbare majora in legislatia tarii, pe 19 mai Dl Traian Basescu va fi confirmat in functia de presedinte al Romaniei si se va intoarce la Cotroceni aureolat de o legitimitate considerabil sporita. Pornind de la aceasta premisa e util si interesant totodata sa imaginam ce-ar face Dl Basescu daca, incepand din acea zi, nu i-ar mai sta nimeni in cale, adica daca s-ar afla in situatia pe care si-o doreste din chiar clipa investirii sale.

In primul rand, desigur, ar incerca sa-si duca la indeplinire vechiul plan, devenit obiectivul principal (daca nu chiar singurul) al programului
sau politic: dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate. O buna parte a opiniei publice adera la aceasta idee a presedintelui, fara insa a-i evalua consecintele. Care sunt, totusi, previzibile: daca, in 2004, optiunile electoratului nu au fost destul de cristalizate pentru a da tarii o adevarata majoritate, in 2007, dupa doi ani si jumatate de sfasieri, rezultatul unei eventuale consultari legislative va fi cu siguranta inca si mai neclar. Din acest punct de vedere, deci, nu se va obtine o mai mare stabilitate, ci, dimpotriva, o agravare a blocajelor.

In al doilea rand, dl Basescu s-ar grabi sa numeasca Guvernul la care viseaza din decembrie 2004 - ne-a spus-o doar cu orice ocazie, pana la plictis - si care i se pare cel mai potrivit pentru binele tarii. Guvern care va fi condus, fireste, de dl Theodor Stolojan si care-i va avea ca principali ministri pe dna Mona Musca si pe dl Valeriu Stoica. O echipa heteroclita, incapabila probabil sa se mentina la putere fara sprijinul PSD.

Desigur, nu este vorba aici decat despre o ipoteza. Foarte plauzibila, insa. Si din care rezulta inevitabil cateva intrebari incomode. De ce toate numele sonore care il sprijina "neconditionat" pe dl Basescu se arata atat de discrete in privinta personajului cu care presedintele formeaza un vechi tandem plin de mistere: dl Stolojan? De ce intelectualii care semneaza petitii in favoarea presedintelui, cu intentia vadita de a influenta opinia publica, nu pomenesc niciodata numele celor pe care dl Basescu ar vrea sa-i aduca la guvernare? Caci lozinca "Jos Tariceanu!" pe care o scandeaza ei prin piete nu subintelege nimic altceva in spiritul
presedintelui decat "Traiasca Stolojan!" De ce, asadar, nimeni nu are curajul sa afirme: il vreau pe Basescu stiind ca el il vrea pe Stolojan? Si, la urma urmei, de ce aceia pe care-i sufoca gandul ca Guvernul are azi nevoie in Parlament de sprijinul PSD (nevoie, de altfel, la care s-a ajuns din pricina jocurilor politice ale presedintelui) au tacut malc cand dl Basescu, fara nici o constrangere anume in acel moment, a numit la conducerea SRI pe unul dintre fruntasii PSD?

Exista anumite disocieri care nu pot fi facute decat cu pretul unei contorsiuni morale numita in mod curent necinste. Dl Basescu nu este o aparitie spontana, singurateca si fara genealogie in peisajul politic romanesc. El are un trecut contestabil, s-a afirmat public in imprejurari contestabile si e inconjurat de prieteni contestabili. Isi asuma oare cei care-l sprijina "neconditionat" intregul sau parcurs si toate relatiile sale cunoscute si necunoscute?

Toti se feresc s-o afirme. Pentru ca, daca au imbratisat azi o cauza proclamand-o drept respectabila - chiar daca ea este in totala contradictie cu cea pentru care se agitau acum cativa ani si, fara indoiala, cu cea pe care o vor apara maine -, ei stiu ca nu se pot intoarce curati din calatoria prin trecutul si cercul de prieteni al idolului lor. Dar toti, in declaratiile lor inflacarate, lasa sa se intrevada un rationament fals: Traian Basescu in versiunea 2007 nu are nici o legatura cu Traian Basescu din perioada pre-89, nici cu cel din anii 1990-2000. Orbita de mirajul portocaliu, prezumtia lor e simpla: Traian Basescu a evoluat, s-a schimbat, a devenit "de-al nostru". Se prea poate. Dar atunci, un dram de onestitate ar trebui sa-i impinga sa aplice si altora aceasta prezumtie de metamorfoza benefica, sa considere ca si altii, Dumnezeu stie prin ce miracol, au putut deveni "de-ai nostri". Aici insa logica mai-marilor societatii civile (teoretic impartiali) se stramba in mod straniu si se blocheaza, de vreme ce ei ii rezerva acest privilegiu doar dlui Basescu. Altii nu se pot schimba; numai "presedintele nostru" a fost atins de aripa divina a harului. Ridicol!

Demersul sustinatorilor presedintelui e, ni se spune, expresia celor mai bune intentii (si, in unele cazuri, trecute sub tacere, a celor mai clare interese). Acest demers ramane insa suspect de neseriozitate, daca nu chiar de necinste, atata vreme cat, in apeluri si manifestatii, dl Basescu e scos din contextul inevitabilelor sale anexe umbros-politice: Theodor Stolojan, Ioan Talpes, Elena Udrea etc. etc. Dl Basescu nu se poate lipsi de ei, iar votul in favoarea sa la referendum va fi, explicit, un vot si in favoarea lor. Iata ce evita intelectualii mobilizati sa marturiseasca celor ce ii urmeaza cu incredere.

Cei 322, trasi in tepe in stil democrat

Tinerii democrati au incercat, ieri, sa-l sprijine pe suspendatul Traian Basescu printr-o actiune grotesc-sinistra. Plini de entuziasm, ei au plasat 322 de piramide negre tip teapa in Parcul Tineretului pentru a condamna votul dat de parlamentarii PSD, PNL, PRM si UDMR pentru suspendare

BUCURESTENII care se plimbau, ieri, prin Parcul Tineretului au fost atrasi fara sa vrea in politica. Nu mai putin de 322 de piramide negre simbolizand numarul parlamentarilor care au votat pentru suspendarea presedintelui Basescu ii asteptau pe aleea principala. Piramidele au fost plasate dis de dimineata de membrii organizatiilor de tineret, ca forma de protest pentru ceea ce i se intampla idolului lor politic, Traian Basescu. "Aleea 322", cum a fost numita de tinerii democrati, a fost inaugurata de fostul presedinte al ANPC Marian Zlotea, iar cei care erau interesati puteau sa-si scrie parerile cu un marker alb, ceea ce s-a si intamplat, uneori, spre nemultumirea organizatorilor.
Nemultumire, deoarece, pe langa mesajele
de sustinere a suspendatului Basescu, pe unele "piramide-tepe" au aparut si mesaje antiprezidentiale. "Rahat Marinar! Jos Basina!", "Bani
aruncati pe prostii", Jos Basescu" si "Jos marinarul comunist" au fost doar cateva din mesajele care incercau sa le anuleze pe cele de sustinere precum: "322 impotriva Romaniei, Vream sa traim bine", "Bafta, Basescu, te votam!", "Tinerii il iubesc pe Basescu", sau "Nu te da batut, Base, umple-i de sange!". Alte mesaje scrise pe piramidele negre se refereau la Gigi Becali: "Basescu ia si referemdum si tot... dar Gigi ia presedintia", "Gigi Becali e cel mai tare" sau la echipa Rapid: " Hai Buga, inca un gol si ... locul doi pentru Rapid". Aprobarile necesare acestui eveniment au fost obtinute de la Primaria Bucuresti, de la Prefectura Capitalei, Politia Rutiera, Politia Bucuresti, Jandarmeria, SPP, a precizat Marian Zlotea.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, ca parlamentarii care au votat hotararea privind demiterea sa sunt parte "a acelui tot de 322, care va deveni un numar rau pentru Romania".

Lipsesc proiectele nationale, in schimb avem rating

Despre clasa politica romaneasca s-a tot scris, despre ce ar trebui sa faca politicenii, asijderea. Un lucru este cert, Romania „a naufragiat pe coasta de Est“ a Uniunii Europene pentru ca vantul a batut, dupa cateva decenii de comunism, in directia pe care ne-am dorit-o. In acesti 17 ani post-revolutionari cei care ne-au reprezentat si ne reprezinta in Parlament, Guvern si la Palatul Cotroceni nu au avut, din pacate, un proiect pentru Romania. Aceasta judecata de valoare nu ar fi avut nici un sens daca un asemenea proiect ar fi existat in mod concret, iar discutiile despre luptele politice - absolut normale intr-o democratie avansata sau care se afla intr-un stadiu incipient - de pe scena politica interna si-ar fi pierdut din substanta. In acesti ani, romanii, in lipsa unei strategii clare, si-au format propriile lor proiecte, care din nefericire nu se pot sprijini pe ajutorul statului roman. Acum, clasa politica este blamata din cauza razboiului intern.

Atacurile lansate asupra Parlamentului, Guvernului, Presedintiei ar fi fost nejustificate daca cei care detin puterea decizionala in Romania ar fi rezolvat problemele romanilor la timp
. Cu alte cuvinte
, poporul ar fi fost indiferent la aceste jocuri pentru putere intre institutiile statului.

Indiferent de ce greseli fac alesii nostri, democratia nu trebuie pusa la zid pentru ca nu avem ce pune in loc, iar acum contextul extern ne este favorabil. Asadar, daca vrem sau nu, democratia in Romania se va maturiza. De aceea nu trebuie blamata suspendarea unui presedinte de stat roman, mai ales ca el nu a jucat, in unele cazuri, nici macar institutional- cum ii place premierului Tariceanu sa spuna - cu celelalte puteri ale statului. Plecam de la doua premise, de altfel absolut corecte: Parlamentul este reprezentantul poporului la fel cum presedintele a fost votat de acelasi popor. Incalca decizia Parlamentului vointa electoratului? In nici un fel! Distinctia dintre cei doi termeni „suspendare- demitere“ nu pune in conflict Legislativul si electoratul. Basescu nu a fost demis de Parlament, ci suspendat. Decizia privitoare la demitere, potrivit Constitutiei, revine electoratului prin referendum. Prin urmare, hotararea ultima nu apartine senatorilor si deputatilor... Insa, o problema a ramas inca nerezolvata: Starea natiunii! Sau se va ocupa de noi, de acum incolo, Bruxelles-ul?!

Portret de suspendat

Reporterii straini veniti la Bucuresti vad in Basescu un personaj politic neobisnuit, dar sincer.

Corespondentii din afara granitelor acreditati in Romania il percep pe seful statului drept un intransigent in lupta cu coruptia.

„In presa straina, imaginea sa este aproape de aceea a unui incoruptibil. Stim, de asemenea, ca a fost suspendat pentru ca nu a dorit sa faca compromisuri in lupta cu coruptia“, il portretizeaza Yves-Claude Llorca, fostul sef France Presse Romania, prezent la intilnirea de miercuri cu Traian Basescu.

„Cind il vad in camasa, in mijlocul multimii, comportamentul lui imi aduce aminte, daca fac abstractie de mustata, de José Bové. Si el este un personaj venit de jos, care se amesteca adesea cu multimea“, se mira Stephane Ghazarian, care a preluat, anul acesta, postul lui Llorca. Ghazarian a descoperit un presedinte „foarte interventionist“, care „incearca sa fie tot timpul
aproape de popor“. „In ultima perioada am avut insa impresia ca a fost un pic izolat in palatul sau“, apreciaza francezul. Tomasz Kluz, corespondent de doi ani in Romania al Polskie Radio, crede ca Basescu nu este un presedinte care creeaza conflicte. „Am exemplul lui Walesa, care a facut lucruri si mai controversate: a dizolvat de doua ori parlamentul, guvernul s-a schimbat de vreo patru ori in timpul mandatului sau“, arata Kluz, adaugind, ca o concluzie, ca seful statului „e gigant la legitimatie si pitic la putere“.

„Impresia pe care mi-a lasat-o este a unui politician foarte sigur pe sine, precum sportivii in zilele lor mari“, il descrie Janos Moszkovics, corespondent al Radio Kossuth, Budapesta. Conationalul sau Ferenc Garzo, corespondent la Agentia Maghiara de Presa (MTI), a remarcat faptul ca „nu are mesaje
elaborate in laborator, de consilieri“. „Pentru un politician este destul de neobisnuit, nu stim ce sa asteptam de la el“, spune si A. M. Timofeev, de la agentia de presa ITAR - TASS. De aceeasi parere este si jurnalistul rus Viaceslav Samoskin, care puncteaza in plus
„personalitatea puternica, energia, sinceritatea si temperamentul, care il costa
uneori“.

Discutiile telefonice cu jurnalistii straini au condus la un punct comun: seful statului le-a lasat impresia unei victorii sigure la referendumul de pe 19 mai, iar ultimele evenimente politice nu le-au modificat perceptia asupra presedintelui aflat momentan pe tusa.

*
Bun la PR

In relatia cu presa straina, corespondentii ii apreciaza sinceritatea si disponibilitatea de a raspunde prompt solicitarilor. „Stie, de asemenea, ca poate face declaratii off the record pe care noi sa le respectam ca atare“, spune fostul sef al AFP. „Pare foarte deschis, dar nu stim mereu ce este in capul lui. Isi conduce foarte bine PR-ul si stie sa apeleze la gesturi simpatice“, apreciaza Ferenc Garzo.

"UE - indiferenta fata de Romania"

Printr-o scrisoare adresata ministrului de externe suedez, Carl Bildt, politologii Tom Gallagher, Vladimir Tismaneanu si istoricul Dennis Deletant atrag atentia oficialilor europeni asupra "situatiei politice ingrijoratoare" din Romania.



Analistii britanici si cel roman cer diplomatului implicat pana nu de mult in mentinerea pacii si echilibrului din Balcani, in calitate de reprezentant al ONU si UE, sa evalueze atent situatia politica din Romania, „unde Traian Basescu, presedintele ales de catre electorat in 2004, a fost suspendat de catre parlament, in contradictie cu decizia Curtii Constitutionale a tarii”.

Semnatarii scrisorii catre Bildt reclama faptul ca in „centrele de decizie ale UE” exista „tendinta de a ignora aceste realitati si de a adopta o atitudine conciliatoare fata de modalitatile de distorsionare a democratiei”.

In opinia politologilor cunoscuti in presa occidentala, in Romania sunt usor de identificat „semnele de debilitare a democratiei cu scopul de a permanentiza puterea unui grup de interese ilegitim”.

Europa, indusa in eroare

Gallagher, Tismaneanu si Deletant critica totodata atitudinea premierului roman in contextul crizei politice. Tariceanu „mimeaza doar rafinamentul moderat si cosmopolit, folosindu-se de expertiza unor faimosi consilieri de imagine (...) pentru a induce in eroare organismele europene prin mistificarea naturii actualei crize din Romania”, se arata in scrisoare.

Tom Gallagher, profesor de studii est-europene la Universitatea din Bradford, Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea din Maryland, si Dennis Deletant, profesor de studii romanesti la Univer-sitatea din Londra, sunt recunoscuti in presa din strainatate printre analistii occidentali care cunosc foarte bine scena politica din Romania.

PD şi PNL au lansat sloganurile de campanie

"Alo, 322? Daţi-ne preşedintele înapoi!" sau „Cine nu aude, nu vede, nu tace – 1.000 de ani trăieşte în pace!", acestea vor fi două dintre sloganurile cu care Partidul Democrat va încerca să-i convingă pe cetăţeni să voteze împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Afişele campaniei
sunt încă în lucru, dar, pe unul din ele, Băsescu apare într-o cămaşă cadrilată spunând: „Arată că puterea este la tine". La baza acestui afiş este scris „Votează Nu la referendumul pentru demiterea preşedintelui". De altfel, principala problemă pe care PD-ul va încerca să o rezolve până la referendumul din 19 mai este să-i lămurească pe alegători că, dacă ţin cu Băsescu, trebuie să voteze „Nu". Liderii democraţi se tem că numeroşi cetăţeni vor fi derutaţi şi vor crede că trebuie să voteze „Da" pentru Băsescu.

PD va organiza mai multe mitinguri de susţinere a preşedintelui suspendat, la care urmează să participe şi Băsescu. Sâmbătă, Traian Băsescu va pleca în Spania, unde va lua parte la două manifestaţii organizate de românii aflaţi la muncă în această ţară – la Madrid şi Castellon.

Un grup de tineri din PD a organizat, ieri, pe cont propriu, deschiderea unei alei în Parcul Tineretului din Bucureşti, denumită „Aleea 322" – după numărul parlamentarilor care au votat suspendarea preşedintelui. Pe alee sunt 322 de piramide negre, ascuţite, de fiecare fiind agăţat câte un pix cu care trecătorii îşi pot scrie impresiile. Printre îndemnuri de genul „Băse, umple-i de sânge", se află şi încurajări adresate diferitelor echipe de fotbal, precum: „Buga, încă un gol şi locul 2 pentru Rapid".

BNR tempereaza scaderea inflatiei

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 7,5% pe an la 7,25% pe an, si a mentinut actualele niveluri pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale. De la inceputul anului, este a treia oara cand BNR reduce dobanda de politica monetara (rata de dobanda aplicata de banca centrala in operatiunile de sterilizare la termen de o luna), practic in fiecare sedinta de politica monetara a CA din 2007. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.

Decizia bancii centrale de a cobori din nou dobanda cheie este explicata de analisti prin incercarea BNR de a tempera "coborarea" inflatiei, aprecierea leului, precum si pentru ca o dobanda mai mica ar putea "genera o stare de confort psihic". "Reducerea dobanzii de politica monetara este conforma cu scenariul nostru", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu. "Ma astept la inca o scadere a dobanzii cheie daca moneda nationala continua sa se aprecieze si inflatia ramane in banda de confort a BNR. Pe de alta parte, o micsorare a rezervelor minime obligatorii este vitala, dar cred ca banca centrala este ingrijorata ca ar putea fi perceputa ca o relaxare agresiva a politicii monetare", a mai spus economistul sef al ING Romania.

Pe de alta parte, economistul BRD-Group Societe Generale Florian Libocor crede ca aceasta este "a treia decizie in lant gresita de banca centrala, pentru ca a decis sa actioneze din nou in zona in care nu era necesar". Libocor a explicat ca scaderea dobanzii cheie nu era necesara, pentru ca inca exista acea intarziere de 6-9 luni de propagare in piata a efectelor deciziilor de politica monetara, la care se adauga situatia politica actuala a Romaniei. "Mi se pare exagerat si fara noima si ma intreb daca BNR ar creste, la loc, rata dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, in cazul in care peste doua luni rata inflatiei ar reveni la 4%, sa zicem ca urmare a pomenilor electorale", a mai spus Libocor. "Cred ca BNR se joaca cu dobanda pentru ca stie ca, functional, nu misca nimic in piata, ci poate genera cel mult o stare de confort psihic", a continuat Libocor. El a mai spus ca, totusi, crede ca banca centrala va incepe sa scada rezervele minime obligatorii, dar e important sa aleaga un moment bun.

In sprijinul deciziei de reducere a dobanzii de politica monetara, BNR a evidentiat ca indicatorii macroeconomici atesta continuarea procesului de dezinflatie, mai pronuntata decat in prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 3,66% in luna martie fata de 4,87% in luna decembrie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si al reducerii preturilor volatile. BNR remarca scaderea ratei anuale a inflatiei de baza, care, calculata fara impactul taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,8%.

"Aceasta scadere reflecta atat mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive, cat si implicatiile favorabile ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in sensul intensificarii concurentei pe piata bunurilor", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Totodata, datele statistice indica o consolidare a pozitiei investitiilor ca motor principal al cresterii economice in ultima parte a anului 2006, dar si adancirea in continuare a deficitului de cont curent concomitent cu persistenta dinamicii inalte a absorbtiei interne si cu reducerea graduala a decalajelor in cadrul procesului de convergenta reala cu Uniunea Europeana. "Conditiile monetare in sens larg raman restrictive si sunt adecvate atingerii tintelor de dezinflatie pe termen mediu in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al aprecierii mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului inalt al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se mai spune in comunicat.

Leul "sfideaza" BNR

Leul a continuat aprecierea in partea a doua a sedintei valutare si s-a plasat in apropierea nivelului de 3,3 unitati in raport cu euro, cotatia minima incepand cu octombrie 2002, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara. La finalul sedintei pe piata locala, bancile realizau tranzactii in intervalul 3,3070 - 3,3080 lei/euro, de la 3,3250 unitati la inchiderea de miercuri.

Dealerii au apreciat ca efectul reducerii dobanzii de politica monetara a fost atenuat de ratele ridicate ale dobanzilor din piata interbancara, care s-au situat la 15-25%. "In conditiile unor dobanzi atat de ridicate, finantarea pozitiilor deschise in piata valutara in directia deprecierii leului devine tot mai dificila si astfel presiunea se muta in sensul contrar", a declarat dealerul unei banci, transmite Mediafax. Aprecierea leului a inceput inca de miercuri seara, cand ordinele de vanzare de valuta plasate de investitorii straini in afara orelor de tranzactionare au coborat cotatiile cu circa 0,5 bani
, la 3,32 lei/euro. Sedinta de ieri a debutat in intervalul 3,3220 - 3,3230 lei/euro, iar raportul de schimb a continuat sa coboare constant pe toata durata zilei. Cotatia minima, de 3,3070 unitati, a coincis cu valoarea de la inchidere. Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 3,3136 lei pentru un euro, cu 1,05 bani sub raportul de miercuri. Dolarul american a pierdut 1,3 bani si a coborat la 2,4351 lei.

Posta din Austria - interesata sa preia companii de curierat din Romania

Compania postala Oesterreichische Post va implementa un program
de dezvoltare de 500 milioane de euro, care vizeaza extinderea prezentei pe pietele de nisa, preluarea unor firme private de curierat din Romania, Bulgaria si Ucraina, precum si a unor furnizori de solutii tehnologice, relateaza Forbes. Oficialii companiei spun ca firmele private din Romania, Bulgaria si Ucraina, specializate in curierat, vor fi urmatoarele tinte de achizitie ale grupului austriac, iar investitiile in furnizorii nationali de servicii
postale vor fi luate in calcul doar intr-o etapa ulterioara a programului de dezvoltare. Compania austriaca de servicii postale a programat deja investitii de 80 milioane de euro pentru extinderea prezentei in Europa de Est.

Investitiile de mediu scumpesc energia produsa la Turceni, Rovinari si Craiova

Energia
electrica produsa de complexurile de la Craiova, Turceni si Rovinari se va scumpi anul acesta, indiferent de planurile de privatizare ale autoritatilor. Specialistii din domeniu dau vina pe investitiile de mediu, care se ridica la sute de milioane de euro doar pentru complexul energetic Craiova. Iar investitiile vor trebui facute cu orice pret, potrivit angajamentelor asumate de Romånia in fata UE. Conditiile de vånzare vor fi stabilite abia dupa ce va fi definitivata strategia energetica a Romåniei, deocamdata in lucru la nivelul Ministerului Economiei
si Finantelor (MEF).

Complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari vor produce energie la costuri
mult mai mari, cu posibile efecte pentru populatie. „Cei trei mari producatori de energie au de realizat investitii de mediu, care trebuie facute indiferent cine le cumpara“, ne-a declarat deputatul PSD Iulian Iancu, care este si presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). In aceste conditii, e posibil ca atractivitatea complexurilor in ochii potentialilor investitori sa scada, adauga Iancu. El spune ca aceste costuri se vor adauga la pretul final al energiei. Spre exemplu, la complexul energetic Craiova, investitiile de mediu programate se ridica la cateva sute de milioane de euro, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul producatorului de energie. „Avem trei termene-limita pentru realizarea acestor investitii: 2010, 2011 si 2012. Iar strategia de privatizare trebuie sa tina cont de aceste obligatii financiare“, au explicat sursele citate. Acestea sustin ca este normal ca toate costurile sa se reflecte printr-o scumpire a fiecarui megawatt de energie.

Modul de vånzare, dictat de strategia energetica nationala
Deocamdata, nu se cunoaste decat intentia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a privatiza cei trei mari producatori de energie, care asigura o treime din productia nationala de electricitate. Modalitatea concreta de vanzare va fi stabilita abia dupa definitivarea strategiei energetice nationale, aflata deocamdata in lucru la nivelul MEF. „Forma finala a strategiei energetice va fi prezentata Guvernului in perioada 5-10 iunie. Documentul
va stabili si coordonatele vanzarii celor trei complexuri“, ne-au declarat reprezentantii MEF. Ei sustin ca strategia va prezenta si solutiile financiare pentru realizarea investitiilor de mediu. Deputatul Iulian Iancu, care participa la elaborarea strategiei energetice, spune ca documentul este inca o necunoscuta chiar si pentru membrii comisiei. „In acest moment, doar cativa specialisti din minister mai lucreaza la elaborarea documentului“, spune el.

Privatizarea complexurilor, subiect politic
Mircea Geoana, presedintele PSD, sustine ca nu este normal ca cele trei complexuri sa treaca in subordinea AVAS inainte de elaborarea strategiei energetice nationale. El si-a exprimat astfel solidaritatea cu minerii din Valea Jiului, nemultumiti de decizia Guvernului de a trece complexurile de la Rovinari, Turceni si Craiova sub alta autoritate decat cea a MEF. „Înteleg ca domnul ministru Vosganian are o consultare si cu partidele politice pe acest subiect. Haideti sa avem rabdare pâna în luna iunie sa vedem ce strategie avem, o trecem prin Parlament ca lege, si dupa aceea vedem daca e nevoie sau nu sa privatizam complexurile energetice“, a adaugat liderul social-democrat.

De ce a "zburat" Eurocopter de la IAR Braşov

Cel mai probabil, Eurocopter va rămâne singurul ofertant pentru IAR, de vreme ce nicio altă companie nu şi-a manifestat interesul pentru societatea braşoveană.

Eurocopter negociază deja cu autorităţile române un program de offset şi deţine, împreună cu IAR, firma mixtă Eurocopter România. AVAS a respins, pe 20 aprilie, oferta depusă de Eurocopter pentru privatizarea IAR Braşov, motivând că nu au fost îndeplinite toate criteriile impuse în caietul de sarcini. Eurocopter a oferit mai puţin decât a cerut statul, în condiţiile în care autorităţile ceruseră un minim de investiţii de cinci milioane de euro, pentru primii cinci ani. În acelaşi timp
, ofertanţii trebuiau să efectueze o majorare de capital cu contravaloarea investiţiilor de mediu, de 1,6 milioane euro.

Sublicitarea Eurocopter poate fi privită ca o consecinţă a faptului că nicio altă companie
nu este, deocamdată, interesată de privatizarea IAR. Franco-germanii au fost singurul investitor care a depus până la termenul-limită, de la finalul anului trecut, o ofertă de preluare. Istoria colaborării dintre cele două companii datează încă din 2002, atunci când a fost înfiinţată o societate mixtă, Eurocopter România, din care grupul franco-german deţine 51% din acţiuni.

Contactaţi de Capital, oficialii nu au dorit să comenteze respingerea ofertei, motivând refuzul prin confidenţialitatea clauzelor contractuale. „Putem însă confirma faptul că lucrăm intens la implementarea unui program de offset. Pe aceast subiect, unele aspecte au făcut obiectul unor discuţii cu autorităţile, însă niciuna dintre ele nu poate fi privită deocamdată ca o dispută“, au adăugat reprezentanţii din România ai societăţii. În prezent, AVAS deţine circa 65% din acţiunile IAR, societate listată, de altfel, pe bursa de la Bucureşti. Anterior, EADS, Bell Helicopter şi o firmă saudită îşi manifestaseră interesul pentru IAR. De ce au renunţat?
Investiţiile companiilor străine şi privatizările efectuate în industria românească de apărare depind într-o măsură foarte mare de relaţiile comerciale dintre ofertanţi şi stat. Aceasta este de fapt miza celor mai multe investiţii către sectorul românesc de apărare, care, fără transfer de tehnologie şi know-how dinspre Occident, nu ar avea nicio şansă de supravieţuire pe termen mediu şi lung.

Achiziţiile de echipamente militare sunt strict condiţionate de programe de offset, prin care furnizorii, de regulă multinaţionale occidentale, se obligă să compenseze banii cheltuiţi de stat prin investiţii directe sau indirecte în industria de apărare autohtonă. Offsetul poate lua însă forma unor comenzi mari, acordate companiilor româneşti de profil. Banii pentru mentenanţa echipamentelor cumpărate de România se pot întoarce astfel în economia
autohtonă. Acest sistem
se va aplica, de exemplu, în cazul schimbării vechilor MIG-uri cu noi avioane de vânătoare multirol, fie ele Gripen, F-16 sau Eurofighter. La fel şi în cazul cumpărării a şapte avioane militare de transport, în care ofertanţii sunt italienii de la Alenia Aeronautica şi spaniolii de la EADS CASA. În cadrul programelor de offset şi preoffset, SAAB, producătorul Gripen, vizează investiţii şi creşterea relaţiilor comerciale cu Romaero Băneasa sau Avioane Craiova. Cele două companii româneşti au intrat de altfel şi în vizorul Alenia. IAR, Aerostar sau Romaero beneficiază deja de programe de offset.
Colaborările includ transferuri de tehnologie, know-how, subcontractarea realizarii unor subansamble sau produse, cursuri de pregătire, precum şi servicii postvânzare - mentananţă.

Obligaţiile de offset aflate în derulare în prezent şi asumate de 21 de contractanţi, totalizează peste 530 de milioane de euro. Termenele de îndeplinire variază de la doi ani la şase ani. „Cum IAR a intrat în procedură de privatizare, oferta primită era în contextul unei potenţiale obligaţii de offset. Şi pentru alte companii de profil, acest an este important şi este posibil, ca, în cadrul unor contracte de preoffset, acestea să prezinte un interes din ce în ce mai ridicat din partea investitorilor“, spune Cristian Tarara, preşedintele Agenţiei de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială.

În acest context, MAI a anulat, la mijlocul lunii martie, licitaţia pentru achiziţionarea a 40 de elicoptere, ofertele depuse fiind calificate drept „inacceptabile“. Şi în acest caz, Eurocopter a fost singurul ofertant, preţul cerut de producător pentru elicoptere fiind de circa două ori mai mare decât fondurile alocate de stat.

Costurile ascunse ale locuintelor de lux

Cei care se muta intr-un ansamblu rezidential trebuie sa fie atenti la costurile de administrare


Piata ansamblurilor rezidentiale este abia la inceputurile sale
, iar acest lucru isi spune cuvantul in mai toate aspectele ce tin de conceperea, proiectarea, realizarea si exploatarea unui complex rezidential. Lipsa de experienta sau dorinta de maximizare a profiturilor incurca si mai mult socotelile unui om care se hotaraste sa inceapa o „viata noua“ intr-o locuinta noua.
Nimeni nu este ferit de erori. De preferat este sa inveti din greselile altora, mai ales daca miza este foarte mare, cum este in cazul cumpararii unei noi locuinte. Prima si cea mai frecventa greseala este cea economica, mai ales atunci cand pretul este prea ridicat, iar cumparatorul nu sesizeaza acest fapt fie din graba, din lipsa de informare sau pentru ca are incredere oarba in agentul sau imobiliar. O alta problema provine din autoaprecierea eronata pe care clientii o fac dand prea multa incredere propriei culturi juridice. Din pacate, de cele mai multe ori, clientul nu reuseste sa identifice singur clauzele care ii sunt defavorabile, explica Sebastian Gutiu, avocat in cadrul Biroului
Schoenherr si Asociatii. Gutiu spune ca, in cazul contractelor de construire/vanzare-cumparare de bun viitor, cum sunt cele utilizate in cadrul complexurilor rezidentiale in curs de realizare, este recomandabil ca un client sa acorde atentie deosebita obiectului contractului. Descrierea obiectului trebuie sa fie cat mai amanuntita, pentru ca acest fapt poate duce la evitarea unor eventuale litigii. Totodata, cumparatorul este atent la pret, dar mai putin la conditiile (termenele) de plata. Sebastian Gutiu spune ca retinerea unui procent cat mai ridicat la ultima transa permite exercitarea unei presiuni financiare asupra constructorului/vanzatorului, pentru a-l face sa respecte obligatiile la termen.
„Este limpede ca o cerere de locuinte care depaseste oferta nu este neaparat in avantajul cumparatorilor, care de multe ori se afla intr-o pozitie de negocieri mai slaba decat cea a vanzatorilor“, adauga Gutiu. Aspectele care n-ar trebui neglijate sunt cele care privesc garantiile pe diverse categorii de lucrari si penalitatile pentru neindeplinirea obligatiilor constructorului/vanzatorului. N-ar fi exces de zel nici prevederea posibilitatii de a numi un expert in constructii care sa verifice fiecare faza de lucrari si sa formuleze obiectii. Ideal ar fi ca plata ratei din pret scadenta la respectiva faza de lucrari sa fie amanata pana la rezolvarea obiectiilor.
Multi cumparatori ar fi contrariati sa afle ca vanzatorul/constructorul poate impune prin contract modul de administrare a unui bun reprezentat de parti comune care nu-i mai apartine, din moment ce l-a vandut. Exista instrumentul juridic prin care vanzatorul sa impuna un asemenea sistem de administrare (ca o conditie pentru vanzare). „Evident ca argumentatia este la indemana: un asemenea complex nici n-ar putea fi conceput fara un sistem de administrare, care face parte din insusi procesul de dezvoltare a respectivului proiect“, precizeaza avocatul Gutiu.

Partea vazuta - binele cu forta
O serie de developeri infiinteaza firme specializate in diverse servicii
, amenajari spatii verzi, curatenie, supraveghere si paza etc. si conditioneaza semnarea contractului de vanzare-cumparare de semnarea unui alt contract de prestare de servicii cu firmele sau firma respectiva. Din punct de vedere legal, aceasta operatiune este permisa. Insa problema ar trebui privita de la caz la caz. Dar trebuie vazut in ce masura conditionarea vanzarii de incheierea unui asemenea contract cu firma de intretinere se poate traduce in conditii dezavantajoase pentru cumparator. Pe de alta parte, avand in vedere ca multe dintre proiecte se dezvolta in etape si tot astfel se dau si in folosinta, dezvoltatorul poate sa argumenteze pe buna dreptate ca, pana in momentul in care au fost finalizate/vandute toate unitatile locative si deci se poate forma o asociatie a locatarilor, este in interesul celor care locuiesc deja in complex sa existe un sistem de administrare pus la punct.
Remus Vulpescu, reprezentantul companiei
Vertical Construct, un dezvoltator de proiecte rezidentiale din Bucuresti, sustine ca, de cele mai multe ori, daca ii lasi pe noii proprietari sa se organizeze singuri, ai putea avea surpriza sa constati ca nici la un an dupa instalarea in noile locuinte locatarii nu au infiintat asociatia de proprietari. „In aceasta perioada, gunoaiele nu au fost ridicate, spatiile comune au ramas neingrijite, iar ansamblul arata ca o casa fara stapan“, declara Vulpescu.
„Noi suntem adeptii specializarii. Fiecare trebuie sa se ocupe de partea la care se pricepe. Constructorul trebuie sa construiasca, iar serviciile de intretinere sa le sustina cei care se pricep. In cazul proiectelor noastre, clientii sunt pusi sa semneze o anexa prin care se obliga sa plateasca suplimentar un pret lunar pentru intretinerea spatiilor comune. Aceste servicii sunt asigurate de o firma specializata, care nu are legatura cu actionariatul nostru. In interesul companiei Vertical este ca aceste servicii sa fie asigurate de cea mai buna firma de pe piata, de aici si costurile relativ mari pe care trebuie sa le suporte un proprietar, suplimentar fata de factura de intretinere“, spune reprezentantul Vertical Construct. Totusi, in momentul in care proprietarii se organizeaza intr-o asociatie, ei pot alege o alta firma de servicii. Insa pana atunci fiecare proprietar va plati 0,3-0,4 euro/mp/luna suplimentar fata de factura pentru intretinere. Astfel, detinatorul unei locuinte de 120 mp plateste lunar 110-130 euro peste factura de intretinere.

Plata pentru intimitate
Cu cat e mai cochet si mai discret un ansamblu de tip condominium, cu atat mai mari sunt costurile aferente serviciilor de paza si protectie, curatenie, intretinere spatii verzi si comune. Astfel, costul lunar al unui apartament sau al unei case intr-un complex rezidential poate depasi chiar si 400 de euro, evident, in functie si de ce ofera dezvoltatorul proiectului. Pe langa intretinerea propriu-zisa, proprietarul unei astfel de locuinte trebuie sa mai suporte din buzunar si plata serviciilor care se regasesc mai rar in blocurile vechi - paza, instalator permanent, gradinar, gestionar etc.
In unele cazuri, constructorul sau chiar dezvoltatorul proiectului se ocupa si de administrarea complexului imobiliar. Totusi, nu exista o regula in acest sens.
Pe de alta parte, intretinerea unei locuinte dintr-un complex imobiliar nou este normal sa fie mai ridicata, insa nu doar din cauzafacilitatilor oferite. Trebuie sa ne gandim ca majoritatea locuintelor noi pleaca de la suprafete mult mai mari fata de ce ne-am obisnuit in blocurile construite pana in 1990. In cazul ansamblurilor noi, conectate sau nu la reteaua urbana de termoficare, sistemul de plata este similar celui folosit la apartamentele vechi, consumul de gigacalorii fiind impartit in functie de suprafata si consum total.
Ceea ce creste mult pretul intretinerii sunt serviciile secundare. Prin urmare, daca ansamblul ofera servicii de securitate asigurate de firme de paza si protectie, piscina, sala de fitness, gradina, spatii de joaca, parcare subterana, sa nu va asteptati la o factura de intretinere mica.

„Suplimente“ de pana la 1 euro/mp
Daca ansamblul este mai mic, atunci costurile suplimentare pe care le suporta un proprietar sunt mai mari. Vulpescu spune ca aceste costuri pot fi suportabile daca un ansamblu are mai mult de 30 de unitati locative. Calculul este simplu: o companie specializata in property management solicita o suma fixa, sa zicem 7.000 euro/luna, care este impartita in mod egal intre ocupantii ansamblului. Cu cat sunt mai multi, cu atat mai mica este contributia fiecaruia. In general, in prezent taxele lunare care suplimenteaza costurile de intretinere a unui apartament intr-un complex nou pot varia intre 0,3 si 1 euro/mp suprafata construita. In cazul ansamblurilor de apartamente, aceste costuri pot varia de la 50 de euro pe luna pana la maximum 400 de euro, in functie de dotarile si serviciile suplimentare, precum si numarul de platitori.

Incotro se indreapta raportul leu/euro?

Temperarea inflatiei peste asteptari si dorinta de a rezolva problema aprecierii leului sunt motivele care explica ultima decizie a Bancii Nationale a Romaniei, spun analistii. De asemenea, acestia sunt de parere ca banca
centrala o sa inceapa, in perioada urmatoare, sa scada rata rezervelor minime obligatorii.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat miercuri sa reduca pentru a treia oara consecutiv nivelul dobanzii de politica monetara, de aceasta data cu doar 0,25%, pana la 7,25%. Totodata, boardul bancii centrale a decis mentinerea nivelelor actuale pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale.

Citu: "Ma asteptam sa scada rata dobanzii de politica monetara"

Ca si in cazul sedintei anterioare a bancii centrale, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, a fost singurul analist din piata care a anticipat miscarea BNR. Numai ca, de aceasta data, Citu a prezentat doua scenarii posibile, unul in care BNR recurge la reducerea dobanzii-cheie cu 0,25 puncte de baza, dar si unul mai vigilent, in care banca centrala mentine nivelul actual al dobanzii de politica monetara, avand in vedere tensiunile ce se manifesta pe scena politica.
"Daca leul va urma, in continuare, traiectoria actuala si inflatia se va mentine la un nivel scazut, ne asteptam ca BNR sa reduca dobanda pana la 7%, dupa care sa inceapa sa scada si ratele rezervelor minime obligatorii", a spus acesta. Citu a avertizat, insa, ca, daca banca centrala continua sa reduca nivelul ratei dobanzii-cheie sub 7%, exista riscul ca in urmatorii doi ani sa se manifeste o accelerare a inflatiei.
Referitor la mentiunea facuta de BNR despre "continuarea procesului de armonizare a regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor Bancii Centrale Europene", economistul sef al ING Bank considera ca banca centrala a lasat sa se inteleaga ca va reduce in perioada urmatoare rata rezervelor minime obligatorii.
Si Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, a mizat pe scaderea ratei dobanzii de politica monetara, insa cu 0,50 puncte de baza. El este de parere ca banca centrala a incercat, probabil, prin aceasta masura sa tempereze aprecierea peste asteptari a leului. In ciuda reducerii ratei dobanzii de catre BNR, leul s-a apreciat spre sfarsitul sedintei valutare si s-a plasat in apropierea nivelului de 3,3 unitati in raport cu euro, ca urmare a dobanzilor interbancare mari si a evolutiei similare a monedelor din regiune, sustin dealerii. "Ma asteptam sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, pentru ca presiunile inflationiste sunt suficient de mici, iar perspectivele sunt bune", a spus Dumitru, pentru NewsIn.

Libocor vede exagerata decizia BNR

Economistul Florian Libocor sustine ca BNR a exagerat cu scaderea ratei dobanzii-cheie si crede ca aceasta este "a treia decizie in lant gresita de banca centrala, pentru ca a decis sa actioneze din nou in zona in care nu era necesar". Libocor a explicat ca o astfel de scadere nu era necesara, avand in vedere faptul ca inca exista acea intarziere a deciziilor de politica monetara de sase-noua luni, la care se adauga situatia politica actuala a Romaniei.
"Mi se pare exagerat si fara noima si ma intreb daca BNR ar creste la loc rata dobanzii de politica monetara cu 1,50 puncte procentuale, in cazul in care peste doua luni rata inflatiei ar reveni la 4%, sa zicem ca urmare a pomenilor electorale", a spus acesta.
"Cred ca BNR se joaca cu dobanda, pentru ca stie ca, functional, nu misca nimic in piata, ci poate genera cel mult o stare de confort psihic", a continuat Libocor. El este de parere , totusi, ca BNR va incepe sa scada rezervele minime obligatorii, esential fiind sa aleaga un moment bun.

BNR vine in sprijinul bancilor pentru locuinte

O alta masura luata miercuri, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al BNR, o constituie anularea cotei de rezerve minime obligatorii pe care bancile de economisire si creditare in domeniul locativ erau constranse sa le transfere in conturile sale
, aliniindu-se la practica europeana.
"Prin masura adoptata, Banca Nationala a Romaniei a aliniat si armonizat legislatia care reglementeaza functionarea bancilor pentru locuinte la practica europeana. Acest lucru arata, in opinia noastra, importanta pe care banca centrala o acorda stimularii economisirii. Gradul de economisire este, in acest moment, in sistemul
bancar romanesc mult sub media din Uniunea Europeana", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea.
De asemenea, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, vede cu ochi buni decizia bancii centrale de a stabili un nivel zero al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte.
"E o decizie buna care se inscrie in standardele Bancii Centrale Europene pentru ca depozitele cu scadente mai mari de doi ani beneficiaza de rata zero la rezervele minime obligatorii. Aici se incadreaza si asa-numitele depozite bauspar, care au in general o scadenta mai mare, iar la noi, de regula, sunt pe cinci ani", a declarat acesta, pentru NewsIn. Totodata, Tulin a atras atentia asupra faptului ca e de asteptat ca banca centrala sa mai realizeze astfel de armonizari, mai ales ca Romania va adopta in anii urmatori moneda europeana.
"Aceasta masura ar trebui vazuta ca un prim semnal ca, poate, vor urma si alte masuri de armonizare treptata a rezervelor minime obligatorii la normele BCE", a adaugat Tulin.

Termen pentru Automobile Craiova

Cumparatorii interesati de privatizarea Automobile Craiova, printre care se numara producatorii americani General Motors si Ford, precum si o firma dintr-un grup apartinand miliardarului rus Oleg Deripaska, vor putea depune oferte pana pe 5 iulie.


Anuntul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al companiei
va fi publicat in perioada 23-30 mai, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Neghinita si Bocanel

Grigore Cartianu: "Forta unui politician se vede in momentele de criza. Mircea Geoana si Emil Boc, iresponsabilii ultimelor zile, au cedat deja".

Vai de tara condusa de politicieni marunti! Este un adevar de care ne amintim mai ales in momentele dificile, gen razboaie, cataclisme naturale
sau crize politice. Totodata, este reversul altei concluzii pe care ne-o furnizeaza istoria: ferice de tara condusa de oameni mari!

Din nefericire, criza actuala ne arata ca avem din belsug politicieni marunti. Si nu e cazul sa zabovim prea mult la pigmeii traditionali - intoxicatorul Voiculescu, ratacitul Vadim ori oportunistul Marko Bela -, ci la sefii unor partide considerate serioase, in mainile carora se afla prezentul si viitorul Romaniei. E vorba despre PSD, PNL si PD. Le vom aborda in ordinea procentelor pe care le detin in parlament, acolo unde se fac legi si se suspenda presedinti.

Marea gogoasa rasuflata a acestor vremuri se numeste Mircea Geoana. Cand isi sufleca manecile si sare la bataie, ca sa fie si el ca Basescu, pare o gaina ce da din aripi, speriata ca nu stie sa inoate printre ratele de pe balta. In fond, Geoana e o vata pe bat: pare mare, dar cand o pui pe limba se topeste si nu mai ramane nimic.

Dupa aparatcikul Iliescu si lacomul Nastase, „Geoana de la Externe” parea o solutie rezonabila pentru PSD. Aducea un aer mai occidental, mai american. Trecut insa la „intern”, si-a developat gaunosenia. In loc sa faca o politica serioasa, convingatoare, bazata pe argumente, s-a pierdut in actiuni stupide si declaratii iresponsabile. Fantezii erotice
de cadana parasita.

Asa a fost in stare sa trambiteze, fluturand un biletel: iata dovada santajului facut de Basescu asupra Curtii Constitutionale!, chiar daca nici pana in ziua de azi n-a putut demonstra vreo legatura intre seful statului si notitele SRI-istului Coldea.

Urmandu-si fanteziile, „occidentalul” Geoana a aratat cat de dramatic ar fi pentru Romania ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni a doua zi dupa referendum, adica pe 20 mai - „ziua de nastere a lui Hitler”.

Brrr, Adolf Hitler!, s-or fi infiorat gainile porumbace. Nici nu mai conteaza ca Führerul s-a nascut pe 20 aprilie 1889... Ori ca Geoana a folosit minciuna in public chiar daca fusese avertizat de un coleg de partid ca Hitler n-are nicio legatura cu 20 mai... Eventual, are Ion Iliescu, ales pe 20 mai 1990, in Duminica Orbului.

Acesta e Geoana, „prostanacul” lui Iliescu: un politician mic, mic, mic de tot. Un Michiduta. Sau Neghinita. Sa trecem la PNL. Ghinionul liberalilor nu e un om, ci un grup. Un personaj colectiv. Se numeste Patriciu-Tariceanu-Olteanu-Antonescu-Orban-Nicolai-Rusanu-Remes-Fenechiu-Morega...

Un grup suficient de necinstit ca sa se joace de-a democratia dupa cum ii dicteaza pofta si profitul. Ziua de ieri l-a propulsat pe Emil Boc in vata de zahar a lui Geoana. Seful PD a facut o declaratie halucinanta: „Actualul Cabinet „Tariceanu-Heroina” are cu totul alte preocupari decat interesul public, si anume interese inguste, private, legate de afaceri si de droguri”.

Astea, cu „Tariceanu-Heroina” si cu „interese legate de droguri”, sunt niste porcarii iresponsabile! Si fac din Emil Boc un politician mic, mic, mic de tot. Un Bocanel.

S-a transat!

Curtea Constitutionala a pus punct scandalului legat de rezultatul referendumului din 19 mai * Basescu poate fi demis de majoritatea celor care se vor prezenta la vot

Presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, a decis ieri Curtea Constitutionala, apreciind ca initiativa PSD in acest sens este in conformitate cu Legea Fundamentala. Referendumul de pe 19 mai privind demiterea sefului statului se va desfasura dupa noile prevederi, desi mai multe voci considera decizia Curtii o modificare a regulilor in timpul
jocului. "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza", a spus presedintele suspendat Traian Basescu.

Curtea Constitutionala a luat in dezbatere, in sedinta de ieri, sesizarea formulata de 50 de deputati PD cu privire la neconstitutionalitatea normelor de modificare a Legii referendumului. Este vorba despre o Lege- articol unic, adoptata de Parlament la propunerea PSD, potrivit careia demiterea sefului statului la referendum se realizeaza daca majoritatea votantilor prezenti la urne se pronunta in acest sens. "Prin derogare de la articolul 5, alineat 2 (cel privind conditionarea valabilitatii referendumului - n.red.), demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum". In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Pareri impartite

Intrucat Curtea Constitutionala nu obisnuieste sa motiveze deciziile luate decat dupa cateva zile de la pronuntare, anuntul de ieri a iscat o serie de controverse legate de aplicabilitatea noii reguli. Mai multe voci au pretins ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului, aratand ca procedurile privind referendumul sunt in plina desfasurare. Pe de alta parte, experti in drept constitutional au sustinut ca modificarile aduse sunt de imediata aplicabilitate, astfel ca referendumul de pe 19 mai se va desfasura dupa noile reguli.

Presedintele suspendat Traian Basescu nu a dorit sa comenteze decizia Curtii Constitutionale, mentionand doar ca va castiga referendumul din 19 mai. Intrebat cum comenteaza decizia, Basescu a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza". Jurnalistii i-au spus presedintelui suspendat ca aceasta decizie a Curtii vine dupa alte doua hotarari contrare, iar Basescu a spus: "Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare. Nu vreau sa-mi exprim parerea". El s-a declarat convins ca va castiga referendumul. "Ca eu castig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi castiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a precizat Basescu. El a mai fost intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai. "Deocamdata vorbim de decizia Curtii", a adaugat presedintele suspendat. (Ovidiu BANCHES)

PSE contra lui Basescu si a lustratiei din Polonia

Partidul Socialistilor Europeni isi exprima, intr-o scrisoare deschisa adresata sefilor de stat si de guvern din UE, ingrijorarea fata de recentele evenimente din Romania si Polonia. In opinia socialistilor europeni, alarmante sunt incercarile lui Traian Basescu "de subminare a legitimitatii Parlamentului" si efectele Legii lustratiei din Polonia.

UE nu ar trebui sa tolereze nerespectarea prinicipiilor sale
fundamentale, sustine PSE, sugerand ideea aplicarii sanctiunilor din Tratatul de la Nisa, printre care figureaza si suspendarea dreptului la vot in Consiliul European. "Inaintea referendumului care ar trebui sa decida asupra demiterii lui Traian Basescu, acesta incearca sa submineze legitimitatea Parlamentului si democratia reprezentativa a Romaniei", afirma liderii PSE, amintind ca presedintele suspendat "a facut acuzatii publice potrivit carora membrii Parlamentului ar reprezenta oligarhii si a sprijinit proteste de strada impotriva Parlamentului". Oricare ar fi rezultatul acestui referendum, este datoria tuturor liderilor europeni sa reitereze principiul fundamental al democratiei in UE, se spune in scrisoare. Referindu-se la Polonia, semnatarii scrisorii apreciaza ca "recenta lege a lustratiei ridica numeroase intrebari referitoare la respectarea libertatii cuvantului si a drepturilor omului". Vicepresedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a afirmat ca aceasta scrisoare nu este o interventie in treburile interne ale celor doua tari, dar ca UE trebuie sa garanteze respectarea legii. (L.P.)

Predescu: "Nu dam indicatii"

Judecatorul Curtii Constitutionale Ion Predescu sustine ca nu exista vreun impediment pentru aplicarea modificarilor Legii referendumului dupa promulgare, Curtea urmand sa verifice legalitatea procedurii referendumului si sa valideze rezultatele, cand se va pronunta si asupra aplicarii legii.

Intrebat la RFI Romania daca Legea referendumului in forma ei modificata si avizata de Curte poate fi aplicata la referendumul din 19 mai, Predescu, fost senator PSD, a precizat: "Curtea Constitutionala nu da indicatii in privinta aplicarii legilor".

El a aratat totusi ca, odata ce legea ar fi promulgata, nu ar exista nici un impediment pentru aplicarea ei. "Cu conditia sa fie promulgata si apoi, e problema lor. Ei aplica legea, nu noi. Dupa ce se desfasoara referendumul - daca ei aplica legea, depinde cum o aplica - apoi vine la noi la validare, la controlul procedurii referendumului si la validarea rezultatelor. Si atunci examinam: a aplicat-o bine, n-a aplicat-o...", a explicat Predescu, la RFI Romania, conform Mediafax.

Chestionat daca judecatorii Curtii vor tine cont de faptul ca organizarea referendumului a inceput deja, Predescu a raspuns: "Nu tinem cont de nimic ca noi nu ne antepronuntam. Sa se desfasoare lucrurile asa cum cred ei de cuviinta, ca ei raspund de ele si noi, dupa aia, controlam ce au facut ei. Nu le dam directive de aplicare a legii inainte. Nici nu le interpretam si nici nu le spunem cum sa aplice legea". (O.B.)

PNL si PSD: Se aplica imediat

Liderii PNL si PSD au exprimat aceeasi pozitie de apreciere a hotararii luate de Curtea Constitutionala, ambele partide fiind de parere ca noile prevederi trebuie sa se aplice la referendumul din 19 mai.

"Decizia Curtii Constitutionale este absolut corecta. Basescu ne tot ameninta cu demisia. Eu cred ca moral ar fi sa demisioneze imediat dupa 19 mai, daca va primi din partea cetatenilor mai putine voturi decat in 2004, indiferent de rezultatul referendumului", a declarat vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti. In opinia sa, este firesc ca la referendumul din 19 mai sa se aplice noile prevederi.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a spus ca noile prevederi ale Legii referendumului privind demiterea presedintelui produc efecte imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. "Decizia Curtii cu privire la referendum este imediat aplicabila", a comentat Ponta. Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a sustinut ca noile prevederi in ceea ce priveste modalitate de demitere a presedintelui vor fi cele aplicabile la referendumul din 19 mai. (R.G.,R.A.)

PD: Putere doar pentru viitor

PD si PLD au spus la unison ca vor respecta decizia Curtii Constitutionale, insa sunt de parere ca aceasta nu se poate aplica la referendumul din 19 mai.

"Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si trebuie respectate, insa decizia de ieri privind modalitatea de suspendare a presedintelui are putere numai pentru viitor, adica pentru un alt referendum decat cel din 19 mai", a declarat, ieri, liderul PD Emil Boc. In opinia sa, "este o regula generala ca nu se schimba regulile in timpul jocului."

Potrivit articolului 115 al Constitutiei, legea dispune pentru viitor, astfel incat decizia de joi a Curtii Constitutionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual", a mai spus Boc. El s-a declarat convins ca la referendumul din 19 mai Traian Basescu va castiga cu cel putin 75%, astfel incat nu vor mai fi necesare alte comentarii. La fel a comentat si liderul PLD, Valeriu Stoica, care a apreciat ca aceasta modificare nu are nici un efect asupra referendumului din 19 mai, urmand a se aplica in viitor. "Indiferent de momentul publicarii legii in Monitorul Oficial, ea nu se va aplica acestui referendum pentru ca procedura referendumului deja a inceput. Se poate aplica numai in viitor si, ca urmare, nu are nici un efect asupra acestui referendum. Referendumulul care va avea loc in 19 mai va fi guvernat de legea in vigoare", a explicat Stoica. (C.E.)

Geoana musca din nou

Seful pesedistilor Mircea Geoana a comentat ieri ca pe Traian Basescu "l-a cuprins complexul mesianic", dovada fiind declaratiile acestuia, facute presei internationale. Basescu aratase ca daca nu va fi validat la referendum, se va retrage din politica. "Este un gest de lasitate si imoralitate politica. Nu i-a fost suficient ca a pacalit prin intermediul presei romanesti populatia Romaniei ca isi va da demisia in cinci minute, asa cum anuntase. Presedintele incearca sa ia prizoniera si presa internationala, amenintand sau santajand cu demisia", a spus Geoana, convins ca Basescu nu va demisiona. "Am impresia ca l-a cuprins, ca si pe Ceausescu, complexul mesianic. Daca el crede ca este fara de prihana - el, care a facut parte din sistemul
securist si comunist, el, care cunoaste si este parte a unui sistem de influenta si de coruptie in Romania - inseamna ca avem de-a face fie cu un demagog, fie cu cineva care se crede Mesia pe pamant. Ne-am saturat de oameni providentiali in Romania. Am avut unul si nu ne mai trebuie un al doilea", a conchis Geoana. (V.D.)

PC: Referendumul are continut

Deputatul PC Sergiu Andon a declarat, ieri, ca decizia Curtii Constitutionale da continut si semnificatie referendumului, deoarece de acum incolo conteaza fiecare vot, iar banii pentru organizarea scrutinului nu vor fi cheltuiti degeaba. "Decizia Curtii este in folosul referendumului, al tuturor competitorilor, inclusiv al presedintelui suspendat Traian Basescu, care poate sa-si verifice increderea pe care o are in randul populatiei. De acum incolo toate formatiunile politice trebuie sa faca tot ce pot, si in primul rand initiatorii suspendarii presedintelui, sa convinga populatia. Incepe o lupta foarte importanta", a precizat Sergiu Andon, citat de Mediafax. (V.D.)

PRM: "O decizie normala"

Decizia Curtii Constitutionale reprezinta o intrare in normalitate, o punere in acord a unor exigente juridice cu o realitate practica, a declarat ieri vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas (foto). El a insistat ca decizia trebuie luata la referendum de cei care doresc sa participe la scrutin. "Aceasta decizie nu poate fi privita ca singulara, ci ca un rezultat asteptat al modului in care s-au admis celelalte doua contestatii ale PD", a precizat Bolcas. El a spus ca afirmatiile potrivit carora prin aplicarea legii modificate la referendumul din 19 mai s-ar schimba regulile jocului "sunt penibile".

Vintu cu buzunarele pline si bisturiul la inima

Aflat la Viena, magnatul Sorin Ovidiu Vintu a rezolvat doua chestiuni delicate: vanzarea companiei
Petromservice si o operatie pe cord.

Vanzarea catre concernul austriac OMV a comaniei Petromservice - "capusa" infiintata de sindicalistii lui Liviu Luca si desprinsa din SNP Petrom - a intrat in linie dreapta.

Termenii tranzactiei s-au negociat la cel mai inalt nivel la inceputul acestei saptamani, la Viena. Partea romana a fost reprezentata la masa tratativelor de presedintele Petromservice, Liviu Luca, si de consilierul financiar al acestuia, Sorin Ovidiu Vintu.

Magnatul este legat de Petromservice nu numai prin bunul sau prieten Luca, ci si printr-un off-shore din Cipru, reprezentat in Romania de un apropiat al afaceristului. Din partea austriecilor, negociator a fost chiar presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

O vanzare fierbinte

Sorin Ovidiu Vintu a impuscat doi iepuri de-odata prin deplasarea facuta in capitala Austriei: negocierea vanzarii Petromservice si operatia la inima
.

Surse din Petrom, dar si din Petromservice, ne-au declarat ca la negocierile de marti s-au decis ultimii termeni ai tranzactiei si s-au semnat doua documente
importante. In primul rand, un protocol, in care au fost cuprinsi termenii, dar si etapele vanzarii, si in al doilea rand, un acord de confidentialitate.

Sursele EVZ ne-au mai declarat ca singurul lucru asupra caruia nu s-a cazut de acord in timpul
negocierii a fost pretul platit de OMV.
Vanzarea ar urma sa includa doar o parte a Petromservice, cea care se ocupa de instalatiile petroliere si constructii.

Din companie ar urma sa se desprinda o firma noua care va prelua celelalte afaceri, inclusiv cele de presa. Firma nou-infiintata va ramane actualilor proprietari.

Conducerea Petrom Bucuresti a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea acestui subiect. In schimb, surse din interiorul companiei ne-au confirmat ca pana acum s-au purtat discutii si negocieri la cel mai inalt nivel.

Aceleasi surse sustin ca preluarea Petromservice trebuie sa fie aprobata de Consiliul de Administratie al Petrom, iar urmatoarea sedinta de acest gen va fi pe 15 iunie.

Se asteapta ca tranzactia sa se regaseasca pe ordinea de zi din iunie. In CA al Petrom se afla pe langa cei cinci reprezentanti ai OMV si trei reprezentanti ai statului roman si unul al BERD.

Liviu Luca, presedintele Petromservice, a refuzat sa faca vreun comentariu. Totusi, Gheorghe Supeala, directorul general al Petromservice si verisorul lui Luca, ne-a declarat: „Nu stiu de unde aveti informatia. Eu nu am fost la Viena. In acest moment (n.r. - ieri) sunt impreuna cu toata conducerea companiei intr-o analiza. Am avut un consiliu de administratie acum cateva zile. Am spus ca Petromul si-a manifestat intentia de a avea o parte dintre serviciile pe care le face Petromservice-ul. Daca va exista ceva, cu singuranta se va anunta imediat”.

Pe langa oferta venita de la OMV, a existat o a doua oferta pentru cumpararea Petromservice, facuta de un grup rus de firme direct lui Sorin Ovidiu Vintu. Vazarea Petromservice catre OMV mai include o parte interesanta: faptul ca statul, care detine 40a din Petrom, va plati acum cateva sute de milioane de euro pentru Petromservice, companie pe care a facut-o cadou in 2002 sindicalistilor.

Trecut si prezent

Cine e Petromservice

Compania Petromservice are un trecut legat de afaceristul Sorin Ovidiu Vintu. A fost infiintata in 2002, cand s-a desprins din firma-mama, Petrom, si a fost preluata de Liviu Luca si oamenii sai pentru aproximativ 2,5 miliarde de lei. Compania era detinuta de muncitori si de Asociatia Salariatilor din Petrom.

In 2003, Sorin Ovidiu Vintu isi face aparitia in ecuatia Petromservice si incheie prin off-shore-ul Comac un contract de management cu firma sindicalistilor.

In 2005 se decide dublarea capitalului social. In acest moment-cheie, SOV se apropie mai mult de Petromservice. „Investitorul strategic” anuntat a fost off-shore-ul Elbahold Ltd., care cu numai 13 milioane de euro a preluat 49,3 din actiunile muncitorilor si Asociatiei Salariatilor, care nu au avut bani sa participe la majorare.

Tot in 2005, revista „Capital” contabiliza actiunile Elbahold Ltd. detinute in Petromservice in contul lui Sorin Ovidiu Vintu, plasandu-l atunci pe locul trei in topul bogatilor Romaniei.

SOV nu a recunoscut niciodata implicarea in Petromservice. Acum, cele 13 milioane investite in 2005 in firma se pot transforma in cateva sute de milioane de euro, care se vor adauga averii lui SOV, fara a mai pune la socoteala faptul ca o parte din bani ii vor fi achitati de statul roman.

Interventie chirurgicala

SOV, operat pe inima ieri, in secret, in Austria

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost operat pe cord ieri, in mare secret, la Allgemeines Krankenhaus - Spitalul Universitar din Viena.

In aceeasi unitate sanitara a fost operat si Traian Basescu, de hernie de disc, anul trecut. Informatia despre SOV ne-a fost confirmata de asistenta Sectiei de Chirurgie Cardio-Toracica a spitalului austriac, care l-a identificat pe Vintu ca fiind „pacient aflat deja in operatie”.

„Parintele FNI”, internat zilele trecute, a fost operat de o echipa de chirurgi coordonata de prof. univ. dr. Michael Grimm, specializata inclusiv in operatii de by-pass.

In ultimele doua zile se zvonea ca SOV urmeaza sa fie supus unei operatii de by-pass, o procedura chirurgicala care consta in inlocuirea cu implant a unui segment al vasului de sange blocat, pentru a restaura fluxul sanguin.

Surse din domeniul chirurgiei romanesti ne-au spus ca SOV intentiona de mai multa vreme sa mearga la spitalul din Viena, insa pentru a fi supus unor analize cardio-vasculare, mai exact un angio-RMN - examinarea vaselor de sange cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica.

Un apropiat al lui Vintu, care ne declara, initial, ca omul de afaceri nu are probleme de sanatate
si ca se afla la Viena pentru afaceri, si-a schimbat explicatia dupa ce EVZ a obtinut confirmarea ca SOV figureaza pe lista de persoane internate la clinica de chirurgie cardio-toracica a spitalului vienez.

El a spus ca Vintu se afla la Allgemeines Krankenhaus, dar numai „pentru analize”, ca in functie de rezultatele acestora se va stabili daca va fi operat si ca va mai sta internat cateva zile.

SOV, vedeta TV in preziua operatiei

Cu o zi inaintea operatiei pe cord, miercuri, Sorin Ovidiu Vintu a intrat in direct pentru a dezbate in emisiunea „Putere la puterea a patra”, difuzata de Realitatea TV, relatia patroni-institutii de presa. SOV a comentat aceasta interactiune din pozitia de proprietar media, intr-un „duplex” live, in dreptul sau fiind marcat faptul ca se afla la Viena.

Vintu nu a dat detalii despre motivele pentru care se afla in Austria, si-a cerut scuze pentru faptul ca nu se afla in sala unde s-a organizat dezbaterea, si a precizat ca „trebuia sa onorez o promisiune facuta acum cateva zile celor care au organizat aceasta emisiune”. Departamentul de comunicare al postului Realitatea a precizat ca transmisiunea in direct cu SOV a fost Bristol Hotel din Viena. (Tatiana Dabija, Liviu Iolu)

Heroina, momeala din masina Guvernului

Scandalul legat de identificarea unei cantitati de 60 kilograme
de heroina intr-un Porsche apartinånd turcilor prinsi cu aceeasi cantitate de drog in 2002, care a ajuns dupa confiscare in garajul Guvernului, a scurt-circuitat Parchetul General. DIICOT avea in lucru dosarul 143/2007. Culmea coincidentei, numarul este acelasi cu al Legii antidrog. Dosarul fusese deschis in 11 aprilie, dupa sesizarea DCCOA, care descoperise heroina in momentul in care politistii voiau sa transforme masina in una de filaj

Procurorii aveau un plan de trafic
controlat si foloseau „momeala“ heroinei din Porsche pentru a face ca marfa sa ajunga la turcii traficanti, prin rascumpararea masinii. Planul le-a esuat odata cu scurgerea acestei informatii din MAI. In 2002, Porsche-ul fusese confiscat odata cu arestarea turcilor Berirmen Ferdi si fiul lui, Sureyya. Ferdi, condamnat la 10 ani inchisoare, a fost eliberat conditionat in 2005 de judecatorii din Arad, iar Sureyya a fost scos de sub urmarire. Amåndoi sunt plecati din tara

Fostii sefi ai Secretariatului General al Guvernului au iesit la rampa. Eugen Bejinariu a zis ca politistii nu si-au facut treaba bine in 2002, Radu Stroe, ca masina era in garajul RAAPPS. Secretarul de stat Attila Cseke a spus ca masina cu droguri n-a intrat „in curtea Guvernului“, procurorul general Laura Kovesi, ca „era o momeala pentru flagrant“. Emil Boc a transformat informatia in instrument politic, numind guvernul „Tariceanu-Heroina“. Presedintele PD crede ca, in astfel de situatii, Guvernul ar trebui sa cada
Toata povestea legata de descoperirea celor 60 de kilograme de heroina intr-o masina care zacea in garajul RAAPPS, data Guvernului dupa confiscarea ei de catre autoritati in urma capturarii unei cantitati identice, in 2002, de la doi turci la Vama Nadlac are un iz murdar. Prima intrebare care se pune este daca e vorba de neprofesionalism sau punerea pe butuci a unei anchete in desfasurare!? Acestea ar fi doua ipoteze ale afacerii „Porsche cu droguri“. Stirea, care a fost difuzata, ieri, de toate posturile de televiziune, arunca o lumina nefavorabila asupra institutiilor abilitate in combaterea traficului de narcotice. De ce? Pentru ca, la DIICOT, in Parchetul Inaltei Curti, procurorii erau foarte suparati. Afirmau ieri ca li se daduse peste cap, din cauza scurgerii acestei informatii, o intreaga ancheta. Va spunem noi ce se afla in dosar pana acum, in conditiile in care cazul se afla in lucru din data de 4 aprilie 2007. Pe de alta parte, ieri se vehicula si ipoteza conform careia aceasta afacere are legatura cu drogurile disparute pe ruta scandalului „Cocaina din Venezuela“, dar si cu afacerea „Sintofarm“. Va vom explica si de ce.

Potrivit informatiei, publicata pe surse din Ministerul de Interne, de agentia NewsIn, o cantitate impresionanta de heroina, 60 de kilograme, a fost descoperita luna trecuta intr-o masina de lux a Guvernului, un Porsche unicat, aflat de mai bine de patru ani în custodia Secretariatului General. Heroina a fost descoperita de politisti dupa ce masina Guvernului a ajuns în custodia Ministerului de Interne, fiind repartizata Inspectoratului General al Politiei Române pentru filaj. Potrivit unui comunicat al Guvernului, autoturismul cu pricina a stat in garaj, nu a fost inmatriculat si avea probleme la cutia de viteze. Acest amanunt ridica mari semne de intrebare cu privire la existenta celor 60 de kilograme de heroina, dosite in interiorul banchetei din spate a autoturismului, cunoscut fiind faptul ca Porsche 911 Turbo Coupe are motorul pe spate, iar verificarea cutiei de viteze presupune demontarea banchetei. Ceea ce nu s-a intamplat.

Politia de Frontiera s-a interesat de masina in aprilie
Descoperirea a fost facuta, luna trecuta, de catre politisti IGPR care au preluat autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe de la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit SGG, masina a intrat in posesia Guvernului pe 28 ianuarie 2003, prin repartizare de la Comisia interministeriala pentru repartizarea autovehiculelor, ambarcatiunilor si motoarelor atasabile acestora, in conformitate cu prevederile OG 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului. Masina a fost ridicata de la Directia Finantelor Publice Timis si adusa la Bucuresti, unde a fost depozitata la Sucursala de Transport „Bucurestii Noi“ a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat RAAPPS). Potrivit unui comunicat al Secretariatului General al Guvernului, autoturismul nu a parasit incinta respectivei unitati niciodata, nu a fost inmatriculat si nu a fost pus in circulatie din cauza unor defectiuni tehnice la cutia de viteze. Pe data de 14 februarie 2007, autoturismul in cauza a fost transferat, fara plata, Ministerului Administratiei si Internelor. Ulterior, in cursul lunii aprilie, la Secretariatul General al Guvernului a fost inaintata o cerere de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, prin care se solicitau informatii despre autoturismul in cauza.

Cea mai mare captura de droguri din 2002
Tot in luna aprilie, autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe a fost repartizat IGPR – Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate, urmând sa fie utilizat in operatiuni speciale, motiv pentru care masina avea sa fie supusa unor modificari la interior, moment in care politistii au gasit ascunse in interiorul banchetei din spate câteva zeci de pachete cu heroina, in greutate de 60 de kilograme.

Istoria acestui autoturism este interesanta, ea fiind implicata in cea mai importana captura de heroina din România a anului 2002. La data de 9 februarie a acelui an, autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe, de culoare argintie, având numere de inmatriculae turcesti 34-FB-0376, s-a prezentat la iesirea din tara in punctul de trecere a frontierei Nadlac. In masina se aflau doi cetateni turci, tata si fiu, Berirmen Ferdi (63 de ani) si Berirmen Sureyya (33 de ani). Vamesii au cerut soferului sa parcheze masina in terminalul Biroului
Vamal, unde au controlat autoturismul, descoperind in interiorul scaunelor 126 de pachete, a câte 500 de grame fiecare, cu heroina. Turcii au fost imediat retinuti, ei declarând ca habar nu aveau ca pachetele respective contineau stupefiante. Potrivit declaratiilor date la vremea respectiva turcii sustineau ca au primit marfa de la o persoana din Bucuresti pe care nu o cunosteau, care i-a rugat sa o transporte pâna in Germania. Ei mai afirmau ca aveau cunostinta de faptul ca marfa reprezenta „energizante“ pentru o echipa de schiori din Austria.

Cei doi turci au fost arestati, iar masina a fost confiscata. Din datele pe care le detinem, cei doi turci au fost trimisi in fata Tribunalului Timis, fiind condamnati, dar eliberati ulterior de instanta. De caz, spun surse judiciare, se ocupa DIICOT Timis.

In anul 2003, autoturismul a intrat prin hotarâre judecatoreasca in patrimoniul Ministerului Finantelor Publice, de unde a plecat la Bucuresti, fiind repartizata Secretariatului General al Guvernului.

Trafic controlat cu rascumpararea masinii!
Dosarul aflat la DIICOT central, in Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost deschis in data de 11 aprilie 2007, la sesizarea ofiterilor DGCCO – Antidrog, care ar fi descoperit (cica!) drogurile in momentul in care vroiau sa o „cosmetizeze“ pentru filaj. Ce cautau cu un Porsche la filaj, nu stim. Poate vroiau sa o foloseasca la vreun raliu sau la vreun local de fite, unde astfel de masini de lux stau randuite pentru ca „baietii de baieti“ sa primeasca note bune de la „fetele rele“.

In acest dosar lucrau doi procurori, care aveau deja un plan de actiune. Principala masura era aceea de a se ajunge cumva la proprietari pentru a se incerca, printr-o persoana aflata sub acoperire, rascumpararea autoturismului. Actiunea se vroia a fi una identica celor de „trafic controlat“. Numai ca informatia furnizata de „surse MI“ mass-media a scurt-circuitat, cum am explicat mai sus , aceasta operatiune de trafic controlat. Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat, ieri dupa amiaza, la Consiliul Superior al Magistraturii ca nu stie mai nimic despre cele intamplate si nici despre caz. „Ma voi informa, sa vad ce s-a intamplat. Nu pot acum sa va spun nimic“, a subliniat seful Parchetelor. Ceva mai tarziu, Kovesi a facut o declaratie oficiala, recunoscand ca drogurile erau momeala pentru un flagrant. Evident, flagrantul este ceea ce noi am aflat, adica faptul ca urma ca trucul sa fie momit. Nici unul dintre ei nu se afla in tara.

Turcul Ferdi, 10 ani inchisoare, eliberat conditionat in 2005
Berirmen Ferdi a fost condamnat in 2002, la 10 ani inchisoare, de catre Tribunalul Arad. El a fost incarcerat la Penitenciarul Arad si, in 2005, a facut cerere de eliberare conditionata bazandu-se pe articolul 60 aliniat 2 din Codul penal privitor la cazuri speciale in care pedeapsa nu e mai mare de 10 ani. Astfel, executand o treime din pedeapsa, cum stipula acest articol, a fost eliberat conditionat prin sentinta Judecatoriei Arad. Fiul acestuia, Sureyya, a fost scos de sub urmarire penala.

Pe de alta parte, procurorii DIICOT au de facut acum mai multe verificari. Printre altele, ei trebuie sa compare esantioanele din heroina gasita in 2002 in aceeasi masina, cu cea descoperita acum, in spatele banchetei rabatabile, in pungi sigilate cu jumatati de kilogram de drog.

Din «halta» a drogurilor, România a devenit «butic»
Aratam, in deschiderea acestui material, ca ceva e putred in toata aceasta afacere. Si ca exista similitudini cu mai multe scandaluri legate de anchete antidrog. Cauza privitoare la cei doi turci care fusesera prinsi in 2002 cu cele 60 de kilograme de heroina s-a aflat sub supravecherea DIICOT central, la procurorul sef birou Flavius Craznic, azi mare membru in Consiliul de administratie de la Oficiul pentru Combaterea si prevenirea Spalarii Banilor. Tot Flavius Craznic este cel care a „pierdut“ din vedere cantitatea pe care agentul acoperit Petre Dumitrescu, zis Rodriguez, a sustinut in nenumarate randuri ca a adus-o in tara. De asemenea, a mai existat un scandal legat de droguri, mai precis de precursorul din care se fabrica „la rece“, in laboratoare clandestine, heroina, langa Bucuresti, apoi luau drumul Ungariei, prin vama Nadlac, sau a Turciei, prin Constanta. Mai mult, au existat si informatii legate lipsa unor cantitati de droguri din depozitul de la DGCCOA, de-a lungul timpului
. Nimeni nu a cercetat vreodata aceste aspecte. „Sintofarm“ a murit la Parchet, generalul Toma Zaharia, loctiitorul ministrului de Inetrene in timpul lui Adrian Nastase s-a pensionat, iar Romania a devenit, din tara de tranzit, tara de consum de stupefiante.

«Masina a fost verificata amanuntit in 2002»
Fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timis, Mircea Chirila, a declarat ieri ca acest Porsche a fost verificat cu sonde optice si câini dresati în 2002, când în ea s-au gasit 60 kg de heroina. El a respins afirmatia secretarului general al guvernului, Attila Cseke, dar si a predecesorului sau din Guvernul Nastase, Eugen Bejinariu, potrivit carora drogurile gasite în 2007 au ramas în masina timp de peste patru ani, vinovati de aceasta situatie fiind, în opinia lor, politistii de la Timisoara care au conficat masina, dar „nu au controlat-o cum trebuie“. „Noi am fost sesizati ca autoritatea vamala aradeana a descoperit o anumita cantitate de droguri în Vama Nadlac, într-un autoturism. Ne-am deplasat conform competentelor la punctul vamal, împreuna cu un procuror care a preluat imediat cazul si cu lucratorii din compartimentul antidrog. La fata locului s-au cântarit drogurile, s-a întocmit procesul-verbal de constatare si s-a verificat, înca o data, autoturismul, cu ajutorul unei sonde optice si a cainelui special dresat pentru descoperirea drogurilor“, a declarat comisarul Mircea Chirila, fost sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timis, care avea în responsabilitate si judetele Arad si Caras-Severin. „Personal, cred ca celelalte 60 kg de heroina au fost descoperite într-un locas al autoturismului, special amenajat, sudat si izolat, ca sa nu poata fi descoperit decât daca masina ar fi fost dezmembrata. Acest lucru nu era posibil atunci, pentru ca nu existau alte indicii despre prezenta unei alte cantitati de heroina în interiorul acesteia. Revin si precizez ca autoturismul a fost verificat în Vama Nadlac conform procedurilor si în prezenta procurorului care preluase cazul“, a conchis Mircea Chirila.

Radu Stroe: „Masina a stat in garajul RAAPPS“
La rândul sau, liberalul Radu Stroe, care a detinut pâna de curând functia de secretar general al Guvernului Tariceanu, a declarat ca „masina era prea luxoasa pentru a fi folosita de una dintre institutiile statului“. De aceea a si ramas prin garajul RAAPPS, dupa ce s-a depus pe ea praful a doua guverne. Radu Stroe a mai povestit ca premierul a vazut intr-o zi masina si a intrebat ce este cu ea. A aflat povestea si dupa aceea a afirmat ca Tariceanu le-a spus sa vorbeasca la politie si sa o preia.

Eugen Bejinariu: „Politistii nu si-au facut treaba!“
Deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului in 2004, a precizat ca heroina gasita in interiorul autoturismului Porsche demonstreaza ca politistii de la Timisoara, cei care au confiscat si cercetat masina, nu si-au facut bine treaba. „SGG se ocupa de documentele
masinilor, de distribuirea lor, si nu de perchezitionare. Politistii de la Timisoara au spus ca heroina a fost gasita si ca masina poate pleca la Bucuresti. Daca era o bomba, exploda pâna acum. Specialistii de la Timisoara trebuiau sa gaseasca toata heroina. Nu si-au facut treaba cum trebuie“, a declarat, ieri, Eugen Bejinariu.

Emil Boc acuza Guvernul, numindu-l «Tariceanu-Heroina»!
„Guvernul Tariceanu-Heroina“ are alte preocupari decat interesul public, afirma presedintele PD. El a declarat, joi, la Cluj, ca descoperirea celor 60 de kilograme de heroina intr-o masina care apartine SGG demonstreaza preocuparile reale ale actualului cabinet, pe care l-a denumit „Tariceanu-Heroina“. „Heroina este o solutie pentru actualul Guvern, de a satisface interesele pe care le au. Ceea ce s-a descoperit azi in garajele Guvernului demonstreaza ca acest Guvern „Tariceanu-Heroina“ are cu totul alte preocupari decat interesul public. Inetrese inguste, private, legate de afaceri, de data aceasta, surprinzator, legate de heroina. si sa nu ma vrajeasca cu faptul ca acea cantitate de heroina a stat patru ani acolo, ca au gasit-o numai pe cea de pe banchete, iar nici un oficial nu s-a uitat sub bancheta sa descopere, stiti, 60 de kilograme de heroina, adica 9 milioane de euro“, a mai afirmat Boc. Aceasta declaratie, desi e pur politica, ataca Guvernul, care intra - in opinia lui Boc, sub vinovatia directa dar nedovedita a traficului de droguri de mare risc. „Pentru un asemenea gest, un guvern cade intr-o tara democratica. Dar la noi, vine un trepadus care nu stie nici cum il cheama si inceraca sa explice niste lucruri pe care nici el nu le credea. Intr-o tara democratica, in urma unui asemenea scandal, un guvern pleaca“, a conchis presedintele PD.

Attila Cseke: „Masina nu a intrat in curtea Guvernului!“
Attila Cseke, secretar de stat la SGG, a declarat, ieri, ca masina nu a intrat niciodata in curtea Guvernului“. Evident ca nu, pentru ca a stat in garajul RAAPPS. Acest garaj este al Guvernului, dar nu se afla in curtea Guvernului. Ca sa ajunga in curte, masina ar fi trebuit sa circule. Ceea ce nu s-a intamplat.