Blackwater, una dintre cele mai eficiente si controversate "armate particulare" revine in atentia publica zile acestea, dupa ce au fost aduse noi acuzatii impotriva ei. Mai precis, crime, distrugere de dovezi audio si video, trafic cu substante interzise, evaziune fiscala, prostitutie cu minori si trafic
ilicit de arme. Stirea a fost difuzata de Ipsnews.net (Inter Press Service), o agentie mai putin cunoscuta, si preluata de mai multe institutii media din Romania, care au pus accentul pe faptul ca aceasta organizatie controversata a angajat si romani. Pe post de mercenari. Cu specificatia (conform sursei citate) ca ar fi fost ilegal. Coincidenta sau nu, s-a mai incercat corelarea Romaniei cu afacerea Blackwater. Mai precis, dupa ce, in urma unei perchezitii la unul dintre sediile firmei, au fost descoperite si arme produse in Romania. Adica modele de AKM, care pot fi gasite in intreaga lume. Adevarat sau nu, activitatea Blackwater a inspirat si ultima parte a serialului "24".
Agentia Inter Press Service, undeva la sfarsitul materialului, aminteste si faptul ca, in timpul procesului intentat de mai multi cetateni irakieni, se vorbeste si despre faptul ca Blackwater, devenita Xe sau "Xe-Blackwater" a angajat "mercenari" din Filipine, Chile, Nepal, Columbia, Ecuador, El Salvador, Honduras, Panama, Peru, Bulgaria, Polonia, Romania, Iordania si, posibil, Africa de Sud. Se mai spune, de asemenea, ca firma nu ar fi tinut cont de faptul ca legile unor tari din lista nu ar fi permis cetatenilor lor sa se angajeze ca "mercenari".
Blackwater, armata de mercenari
Una din primele agentii private care au beneficiat de schimbarea de strategie a politicii de securitate in Irak fost Blackwater, o companie
care dispune de peste 2.300 de "mercenari" activi, desfasurati in noua tari (inclusiv in Statele Unite) si de o baza de date ce cuprinde 21.000 de fosti membri ai fortelor speciale, soldati, politisti, agenti CIA etc, pe care ii poate chema oricand, fara preaviz. De asemenea, potrivit "Dosare Ultrasecrete"-ZIUA, agentia antreneaza zeci de mii de agenti ai fortelor de ordine, dintre care unii provin din "tari prietene" si a inceput deschiderea de noi sucursale in SUA (California si Illinois), cat si in Filipine. Pentru a ne face o imagine mai completa despre aceasta firma privata merita sa amintim ca Blackwater are o flota de peste 20 de avioane, inclusiv elicoptere de lupta. Blackwater, impreuna cu alte doua societati private, beneficia de un contract cu guvernul american in valoare de 571 de milioane de dolari anual, pentru protectia diplomatilor in Irak, Afganistan, Israel si alte tari. Numai in Irak, valoarea contractului era de 520 de milioane de dolari. Existenta si functionarea agentiilor private de securitate, cum este Blackwater, a fost invaluita de discretie, adevarul nefiind dezvaluit publicului larg. La 31 martie 2004 a fost prima data cand, in paginile ziarelor, a aparut numele de Blackwater in relatie cu razboiul, atunci cand patru americani inarmati au cazut prada furiei populatiei din orasul Falloujah, resturile carbonizate si mutilate ale acestora ramanand atarnate de un pod peste Eufrat timp de cateva ore. Cu acest prilej a fost dezvaluita prezenta "serviciilor de securitate private" pe teren. De atunci, rolul celei mai mari companii de mercenari a SUA in Irak a devenit din ce in ce mai important. Subiectul a revenit in atentia opiniei publice in momentul cand Blackwater, care este insarcinata cu protejarea diplomatilor americani, a conducatorilor irakieni si jurnalistilor straini, a fost acuzata ca a omorat numerosi civili in Irak.
Afacerea Blackwater a relansat dezbaterea asupra prezentei si comportamentului acestor societati de securitate private, care au proliferat dupa invazia americana din martie 2003. Potrivit autoritatilor irakiene, 180 dintre acestea, in special firme americane si europene, opereaza in Irak, cu un numar de angajati
estimat intre 25.000 si 48.000 de persoane.
Potrivit unui raport al Congresului american, din 2005, societatea privata Blackwater a fost implicata in 195 de incidente in Irak, iar angajatii acesteia au deschis focul primii in 84% din cazuri, ceea ce contravine contractului incheiat cu Departamentul de Stat american, conform caruia firma poate face uz de arma numai in situatii defensive.
Fosti militari romani, angajati de firme private
Multi militari romani care au activat in teatrele de operatiuni din Irak, Afganistan si Bosnia aleg sa lucreze in Irak, ca agenti de securitate, in schimbul unor salarii de 3.500 de dolari (circa 7.900 lei sau 2.250 euro), scria anul trecut NewsIn, citand reprezentanti ai unor forme de recrutare. "Mai mult de jumatate dintre cei care vor sa lucreze ca agent de paza in Irak sunt fosti jandarmi sau sergenti cu experienta care au facut parte din trupele romanesti din Irak si Afganistan", preciza reprezentantul unei firme de profil.
O buna parte a celor care lucreaza in Irak coordoneaza actiunile garzilor locale de securitate. "Pentru a fi selectati pentru un astfel de post, doritorii trebuie sa aiba, obligatoriu, minimum patru ani de experienta in domeniu si varste cuprinse intre 25 si 50 de ani", adauga reprezentantul firmei.
Pe langa salariile de cel putin 3.500 de dolari, fostilor militari romani li se mai ofereau cazare si masa
, precum si alte sporuri si beneficii.
Interes in Romania
In urma cu doi ani, pe un site din Romania, care gazduieste si un forum de specialitate, aparea urmatorul anunt:
"Apel - Blackwater Romania (Tuesday 01 May 2007 - 18:56:33)
Pe forumul asociatiei noastre a fost lansat apelul la infiintarea unei structuri private similara Blackwater USA. Printre membrii si simpatizantii SEMPER FIDELIS sint multi profesionisti cu experienta si pregatire ce depasesc substantial oferta deja existenta pe piata
romaneasca in materie de securitate privata. Asociatia noastra va sprijini orice demers in infiintarea si functionarea unei astfel de structuri, in consecinta IESITI DIN AMORTIRE, fratilor. Timpul trece in defavoarea voastra. Sau poate preferati comoditatea si linistea actuala..."