duminică, 16 august 2009

Final seducator la TNB

Teatrul National din Bucuresti
si-a incheiat stagiunea printr-un spectacol extraordinar. Angela Gheorghiu si Dan Grigore (foto) impreuna cu invitatii lor: Radu Beligan, Victor Reben­giuc, Horatiu Malaele, Johnny Raducanu, Gabriel Croitoru, Mihai Ungureanu au adus la rampa muzica, poezia si teatrul. Amfitrionul evenimen­tului a fost directorul Ion Caramitru.
In Sala Mare, intr-un cadru rafinat, dominat de un pian Stainway, fotolii somptuoase si sfesnice cu lumanari, opt artisti ofera publicului entuziasmat si emotionat superbe recitaluri intr-un spectacol-recital. Geniu al naturaletei, Radu Beligan farmeca prin umor si spirit, dand viata
versurilor lui Toparceanu sau aforismelor lui Tudor Musatescu. Momen­te de paroxism sunt piruetele comice si lirice ale lui Horatiu Malaele in universul poeziei lui Nichita Stanescu, Emil Brumaru, Nazim Hik­met. Intitulate "de dragos­te" si "de viata", ele stralucesc prin excentricitate, sarcasm, verva si candoare.
La antipod Victor Rebengiuc ne duce in zona gravitatii si a dramaticului cu poemul "La salul negru" de Puskin. Antologica a fost interpretarea de catre marele actor a monologului lui Prospero: "Noi suntem din plamada din care sunt facute visele / Aici sa stati, va tine vraja-n loc." Nu numai Shakespeare va tine publicul sub vraja sa, ci si Eminescu. Memorabila a fost magia cuvintelor din "Scrisoarea I" in rostirea lui Ion Caramitru. In acor­durile "Sonatei Lunii" de Beethoven cantata la pian de Dan Grigore, trairile actorului captiveaza, incarca incandescent spatiul de joc
.
"Senzationala clasa mondiala, sensibilitatea si spiritul ales" ale lui Dan Grigore, despre care scrie elogios presa straina, le-am admirat in secvente solo interpretand bijuterii muzicale de: Bach, Schu­mann, Chopin, Rachmaninov, Brahms sau in duet cu fostul sau elev, pianistul Mihai Ungureanu, directorul Filarmonicii Oltenia. Remar­cabil a fost dialogul maestrului Dan Grigore cu violonistul Gabriel Croitoru. Folosind o vioara care a apartinut lui George Enescu, artistul a incantat auditoriul cu cateva creatii de Fritz Kreissler.
Cuceritoare au fost si fanteziile muzicale ale lui Johnny Raducanu "un sin­gu­ratic. De geniu", cum il pre­zin­ta sugestiv Ion Caramitru.
Carismatica Angela Gheor­ghiu, cu vocea ei unica si senzationala prezenta scenica ce au impus-o ca vedeta de opera de talie internationala, aduce un fior senzual intalnirii. Prin glas, trup, ochi, iradiaza o forta magnetica. Prin frumusete
si temperatura inalta a interpretarii in registre diferite - de la can­tecele romanesti de Tiberiu Brediceanu, arii din opera "Tosca" de Puccini, la opere­ta "My Fair Lady" de Loewe, artista trezeste adoratia par­te­nerilor si a spectatorilor. Vrajit, Radu Beligan ii ofera un trandafir, iar Dan Grigore coboara in sala sa o apla­ude impreuna cu publicul. Cu totii pleaca intr-o stare de euforie de la aceasta repre­zentatie seducatoare care innobileaza prima scena a tarii.
Final seducator la TNB