Teatrul National din Bucuresti
si-a incheiat stagiunea printr-un spectacol extraordinar. Angela Gheorghiu si Dan Grigore (foto) impreuna cu invitatii lor: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Horatiu Malaele, Johnny Raducanu, Gabriel Croitoru, Mihai Ungureanu au adus la rampa muzica, poezia si teatrul. Amfitrionul evenimentului a fost directorul Ion Caramitru.
In Sala Mare, intr-un cadru rafinat, dominat de un pian Stainway, fotolii somptuoase si sfesnice cu lumanari, opt artisti ofera publicului entuziasmat si emotionat superbe recitaluri intr-un spectacol-recital. Geniu al naturaletei, Radu Beligan farmeca prin umor si spirit, dand viata
versurilor lui Toparceanu sau aforismelor lui Tudor Musatescu. Momente de paroxism sunt piruetele comice si lirice ale lui Horatiu Malaele in universul poeziei lui Nichita Stanescu, Emil Brumaru, Nazim Hikmet. Intitulate "de dragoste" si "de viata", ele stralucesc prin excentricitate, sarcasm, verva si candoare.
La antipod Victor Rebengiuc ne duce in zona gravitatii si a dramaticului cu poemul "La salul negru" de Puskin. Antologica a fost interpretarea de catre marele actor a monologului lui Prospero: "Noi suntem din plamada din care sunt facute visele / Aici sa stati, va tine vraja-n loc." Nu numai Shakespeare va tine publicul sub vraja sa, ci si Eminescu. Memorabila a fost magia cuvintelor din "Scrisoarea I" in rostirea lui Ion Caramitru. In acordurile "Sonatei Lunii" de Beethoven cantata la pian de Dan Grigore, trairile actorului captiveaza, incarca incandescent spatiul de joc
.
"Senzationala clasa mondiala, sensibilitatea si spiritul ales" ale lui Dan Grigore, despre care scrie elogios presa straina, le-am admirat in secvente solo interpretand bijuterii muzicale de: Bach, Schumann, Chopin, Rachmaninov, Brahms sau in duet cu fostul sau elev, pianistul Mihai Ungureanu, directorul Filarmonicii Oltenia. Remarcabil a fost dialogul maestrului Dan Grigore cu violonistul Gabriel Croitoru. Folosind o vioara care a apartinut lui George Enescu, artistul a incantat auditoriul cu cateva creatii de Fritz Kreissler.
Cuceritoare au fost si fanteziile muzicale ale lui Johnny Raducanu "un singuratic. De geniu", cum il prezinta sugestiv Ion Caramitru.
Carismatica Angela Gheorghiu, cu vocea ei unica si senzationala prezenta scenica ce au impus-o ca vedeta de opera de talie internationala, aduce un fior senzual intalnirii. Prin glas, trup, ochi, iradiaza o forta magnetica. Prin frumusete
si temperatura inalta a interpretarii in registre diferite - de la cantecele romanesti de Tiberiu Brediceanu, arii din opera "Tosca" de Puccini, la opereta "My Fair Lady" de Loewe, artista trezeste adoratia partenerilor si a spectatorilor. Vrajit, Radu Beligan ii ofera un trandafir, iar Dan Grigore coboara in sala sa o aplaude impreuna cu publicul. Cu totii pleaca intr-o stare de euforie de la aceasta reprezentatie seducatoare care innobileaza prima scena a tarii.
Final seducator la TNB