duminică, 16 august 2009

Românii cred mai mult în preşedinte decât în Guvern şi Parlament

La bursa încrederii româneşti, cel mai bine cotate sunt Biserica, Armata, Uniunea Europeană şi NATO. În coada listei stau partidele politice, Guvernul şi Parlamentul.

Instituţiile statului abia de beneficiau în 2008 de o brumă de încredere din partea românilor, arată un nou capitol din studiul “Valorile românilor”, făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV). Astfel, doar 17% dintre români aveau anul trecut încredere în partidele politice, 24% în Guvern şi Parlament, în timp ce Preşedinţia stătea ceva mai bine, cu o cotă de mare şi foarte mare încredere de 45%. Deşi ordinea în top a instituţiilor statului a rămas neschimbată din 1990 încoace, cercetătorii de la ICCV au observat între 2006 şi 2008 un trend atipic: “Începând cu 2006 se poate observa o creştere uşoară a încrederii în Parlament, în Guvern şi în partidele politice, iar în cazul Preşedinţiei se poate observa o creştere de la 2007 la 2008.

Caracterul atipic al acestui trend este dat de faptul că această creştere are loc în a doua jumătate a ciclului electoral, când, de regulă, instituţiile înregistrează un declin de încredere. Este posibil ca această creştere să fi fost determinată de contextul economic favorabil”, arată autorii cercetării.

Chiar şi aşa, românii văd instituţiile cu ochi mai răi decât majoritatea europenilor, dacă e să ne gândim că media încrederii în Parlament din UE 27 e de 34%, în timp ce media încrederii în Guvern e de 32%. “Cu un scor mediu de 24%, România se află într-o poziţie de mijloc, înaintea unor ţări precum Bulgaria, Cehia, Ungaria sau Polonia, însă în urma altor ţări, precum Estonia, Slovacia, Slovenia sau Macedonia, în ceea ce priveşte încrederea în Parlament şi încrederea în Guvern. Merită reamintit aici că această poziţie a fost obţinută după o creştere semnificativă a încrederii în cele două instituţii observată după 2006. Comparativ cu ţările din această regiune, media încrederii în Parlament şi în Guvern în UE 15 este de 47%”, au descoperit cercetătorii de la ICCV. Totodată, cu un scor de 17% în ceea ce priveşte încrederea în partidele politice, România se situează, alături de Macedonia, înaintea celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est şi înaintea Franţei, Italiei sau Marii Britanii. La nivelul UE 15 însă, media încrederii în partidele politice în anul 2008 era de 26%.

Românii cred în continuare în Biserică, Armată, UE şi NATO, 61% dintre ei având o încredere mare sau foarte mare în UE, iar 57% în NATO. Procente uriaşe au în continuare Biserica, 85%, şi Armata, 79%. Cei din mediul urban, cei care au terminat o facultate sau tinerii sub 30% sunt mai rezervaţi faţă de Biserică, dar nu cu mult: primii o creditează cu 83% încredere, în timp ce ceilalţi cu 79%. În lunile următoare, ICCV va publica şi date despre atitudinea romor faţă de familie
şi copii: astfel, 40% dintre respondenţi consideră că a avea copii este o datorie faţă de societate, iar 78% spun că, deşi să ai o slujbă este un lucru foarte bun
, ceea ce îşi doresc cu adevărat femeile este să aibă familie şi copii.