duminică, 16 august 2009

Deputaţii au desfiinţat procesele-verbale de recepţie a evenimentelor din 2 mai

În ziua a cincea de lucru în cadrul Comisiei „Ridzi“ au fost audiaţi funcţionari din MTS care au selectat firmele
pentru contracte şi au făcut recepţia prestaţiilor de servicii.

Audierile de marţi de la Comisia „Ridzi“ au adus o serie de noutăţi în afacerea „2 mai“. Astfel, aşa cum a rezultat din declaraţiile preşedintei Comisiei de evaluare din MTS, Floriana Butoi, în caietele de sarcini în baza cărora s-au încheiat cele trei contracte pentru organizarea Zilei Tineretului nu erau prevăzute criteriile „bonitate şi experienţă“ pentru alegerea partenerului MTS. De asemenea, atât Floriana Butoi, cât şi ceilalţi membri ai Comisiei de evaluare au susţinut că funcţionarii nu au consultat Registrul Comerţului şi nu au ştiut că ambele firme au acelaşi acţionariat, acelaşi administrator şi aceeaşi adresă. „Au fost trei invitaţii de participare şi au fost două oferte.

(...) Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai mic“, a afirmat Floriana Butoi.

La comisie a mai fost audiat printre alţii şi avocatul posturilor tv Antena 1 şi Antena 3, acesta declarând că nu au existat ştiri plătite privind evenimentele din 2 mai. „Nici un material nu a fost difuzat contra cost
. Materialele au fost difuzate în sensul promovării sau reliefării evenimentului.“
Deputaţii din comisie s-au arătat extrem de contrariaţi de procesele-verbale de recepţie privind cele trei contracte. Aceste documente
sunt, în opinia unor membri din comisia parlamentară, total „atipice“. La nici unul dintre capitolele tehnice din contract nu există decât recepţii de nivel evaluator, nu şi cantitativ, al preţului plătit pentru servicii sau achiziţii.

Prezentăm integral un exemplu elocvent de recepţie, cel al deja celebrei scene de 75.000 de euro din Costineşti. „Referitor la asigurarea
de servicii artistice conexe evenimentului de divertisment, prestatorul s-a obligat prin contract să furnizeze în cadrul evenimentului următoarele: pe plaja de la Costineşti, lângă Obelix (sic!) se va instala o scenă de mari dimensiuni capabilă să atragă o importantă masă de oameni, sonorizarea şi luminile vor fi printre atracţiile importante ale evenimentului. Comisia de recepţie, analizând datele înregistrate pe suporturile magnetice de furnizorul independent de înregistrări tv, confirmă îndeplinirea obiectivului din propunerea tehnică.“ Atât şi nimic mai mult. Situaţia este identică şi în ceea ce priveşte materialele promoţionale şi cele pentru diverse premieri ale participanţilor la manifestările sportive - tricouri, şepci, pixuri etc. În documente se menţionează doar că acestea s-au dat participanţilor.

Dialogul surzilor la comisie

• Petru Lakatos (deputat): „Ar trebui să ştiţi măcar dumneavoastră câte tricouri s-au împărţit?“.
George Păduraru (consilier ministru Ridzi): „Am fost membru în comisia de recepţie la nivel naţional. Nu în Bucureşti, nu în alt oraş. Nu am această informaţie. Pot să vă spun că noi, prin acel contract, am achiziţionat un pachet de servicii. Nu tricouri!“.

• Dumitru Chiriţă (deputat): „Ştiţi că evenimentul de la Costineşti a fost organizat de MediaPro şi nu de către Mark?“.
George Ruşescu (director în MTS): „Nu, nu ştiam. Trupele au cântat, ceea ce scrie în contract s-a întâmplat la Costineşti. Mai multe nu ştiu să vă spun“.

• Paul Diaconu (director economic în MTS): „Singurele estimări cantitative sunt legate de participanţi“.
Bogdan Olteanu (deputat): „Aşa, deci nu ştiţi câte tricouri au fost aduse, câte premii
, nu v-a interesat decât numărul participanţilor?“.
Paul Diaconu: „Da“.