marți, 31 martie 2009

PNL ii da cu tichetele in cap lui Tariceanu

Liderii liberali acuza masura interzicerii tichetelor cadou si cer imperativ rediscutarea ei

Decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor cadou a tulburat apele in cadrul principalului partid de guvernamant, liderii PNL solicitandu-i premierului Tariceanu rediscutarea acestei hotarari. Principalii contestatari au fost Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Dan Radu Rusanu, George Scutaru, Cristian Adomnitei, Norica Nicolai si Mircea Ionescu Quintus. Surse liberale ne-au precizat ca liderii nemultumiti i-au imputat primului ministru "nepopularitatea" masurii guvernamentale, atragand atentia ca decizia aduce prejudicii de imagine partidului in prag de campanie
electorala.
Desi Orban a absentat de la sedinta Biroului
Politic Central al PNL de miercuri seara, deputatul George Scutaru a solicitat in mod repetat reanalizarea hotararii din punct de vedere politic. "Este o decizie cu impact electoral negativ", explicat si Bogdan Olteanu, potrivit surselor citate. Gratie liderilor nemultumiti, premierul Tariceanu i-a solicitat ministrului de Finante, Varujan Vosganian, sa elaboreze in zilele urmatoare o evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra bugetului mentinerea tichetelor cadou.
Abrogarea masurii
Interzicerea tichetelor cadou l-a scos la
rampa ieri si pe liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban precizand ca intreaga filiala cere Guvernului abrogarea de urgenta a acestei masuri. "PNL Bucuresti a luat o decizie foarte dura vizavi de masura luata de Guvern privind interzicerea emiterii tichetelor cadou pentru bugetari, mai ales pentru profesori, si cere Executivului sa abroge articolulul care interzice autoritatilor locale sa emita aceste tichete cadou, in sedinta de Guvern de miercurea viitoare, si sa se revina la vechiul sistem de tichete pentru bugetari", a declarat Orban, citat de Mediafax. El a sustinut ca liberalii din Capitala solicita demiterea secretarului de stat din Ministerului Economiei si Finantelor care a initiat ordonanta adoptata de Guvern. (Razvan GHEORGHE)
Premierul se preda
Tichetele cadou sunt deja legiferate si nu afecteaza suplimentar constructia bugetara pe acest an, a raspuns ieri premierul Tariceanu, intrebat de presa daca Executivul va reveni asupra interdictiei de acordare a tichetelor cadou. El a precizat ca, pe aceasta tema, exista doua categorii de masuri la care se poate face referire, respectiv solicitari de acordare a unor drepturi salariale noi sau de majorare a salariilor, care trebuie astfel dimensionate incat sa nu afecteze echilibrul bugetar, si drepturi de natura salariala deja castigate, astfel ca discutia "este complet in alt plan". (R.G.)
Sindicatele din Invatamant se unesc contra Guvernului
Cu opinii diferite fata de legile educatiei promovate de ministrul Cristian Adomnitei si de semnarea Pactului initiat de presedintele Traian Basescu, cele trei federatii din invatamant s-au solidarizat acum impotriva deciziei Guvernului de a suspenda acordarea tichetelor cadou. Ieri au intrat in greva japoneza toate cadrele didactice bucurestene afiliate Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatiei "Spiru Haret".
Sindicalistii au anuntat ca vor organiza miercurea viitoare un miting si un mars de protest pentru a cere abrogarea Ordonantei adoptate "pe sest". Semnalul a fost preluat si de colegii din tara, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) din Galati anuntand, ieri, ca 2.000 de cadre didactice vor participa, martea viitoare, la un miting de protest incepand cu ora 11.00. Catalin Croitoru, liderul FEN, l-a acuzat pe ministrul Finantelor de dezinformare a opiniei publice: "Am constatat ca premierul Tariceanu si-a revizuit pozitia si a anuntat ca tichetele cadou nu afecteaza in nici un fel nici constructia bugetara, nici politica salariala, astfel ca pacaliciul - sau mascariciul - este ministrul Vosganian, care s-a invatat sa minta la scena deschisa. Cu putin timp inainte a iesit cu o declaratie de intoxicare a opiniei publice, spunand ca de la 1 aprilie profesorii vor primi salarii mai mari cu 1,5 milioane de lei vechi, in loc de tichete cadou, pe principiul si sloganul demagogic al domniei sale ca mai bine dam salarii decat tichete cadou. Este o mare minciuna, o dezinformare ordinara, pentru ca, de la 1 aprilie, salariile se maresc conform ordonantei emise la inceputul anului. E un lucru negociat de la sfarsitul anului trecut - o majorare de 6% care, din pacate, nici macar nu inseamna in valoare absoluta un milion si jumatate de lei vechi si, oricum, mai putin decat tichetele cadou (de 7 milioane de lei vechi, n.red.). Mai este insa un aspect foarte important: tichetele cadou se acorda tuturor salariatilor, atat personalului didactic cat si nedidactic, pe cand aceasta majorare salariala vine numai pentru cadrele didactice. Astfel, ce face Varujan Vosganian este nedemn pentru un ministru, iar pentru ca le strica acum campania electorala, premierul ar face bine sa-i gaseasca si lui o primarie, la fel ca ministrului Adomnitei, si sa-l trimita sa candideze, ca sa ne scuteasca de prezenta lui", ne-a precizat Croitoru. (Magda SEVERIN)
Cartel ALFA participa la miting
In semn de solidarizare cu salariatii din invatamant, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie anunta ca va participa cu 1000 de membri la mitingul salariatilor din invatamant, programat in Capitala pe 16 aprilie. "Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), membra a CNS Cartel ALFA, se asociaza cu celelalte federatii sindicale bugetare din invatamant si va participa la mitingul din data
de 16 aprilie. In jur de 1000 de membri ai FNSA vor fi prezenti la manifestatie, pentru a cere abrogarea articolelor din OUG 37/2008 prin care se interzice autoritatilor si institutiilor publice acordarea tichetelor cadou", se arata in comunicatul remis, ieri, redactiei. (M.S.)
Pregatiri de greva
"Primim de mai mult timp, atat eu cat si liderii de la celelalte federatii sindicale, acuzatii din partea profesorilor din tara ca nu luam o decizie foarte hotarata cu privire la declansarea unei greve. Lucrurile nu pot fi tratate cu usurinta, este nevoie de acceptul salariatilor - minimum 50% plus unu, asa cum prevede legea - pentru ca nu e greva liderilor, ci a salariatilor. Noi parcurgem toti pasii legali
, iar greva poate fi declansata oricand, incepand cu perioada tezelor unice din semestrul II", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. De ieri dimineata, sindicalistii FEN s-au mobilizat la Satu Mare, din Timis, din Galati - unde au au anuntat un mare miting in fata Casei Sindicatelor -, la Botosani au avut loc, de asemenea, proteste spontane, iar colegii de acolo se pregatesc sa iasa si ei in strada, la Sibiu, la Brasov. Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a anuntat ca toate cele 68 de sindicate afiliate, din municipiul Bucuresti si din judete, care reprezinta peste 186.000 de membri, vor organiza mitinguri, pichetari si marsuri de protest la nivel local, pana la revocarea acestei hotarari.