marți, 31 martie 2009

Gazprom şi Eni vor să aducă gaze naturale din Libia în Europa

Gazprom şi Eni vor să aducă gaze
naturale din Libia în Europa

Gigantul rus al gazelor naturale
, Gazprom, şi compania
italiană Eni, al cărui director Paolo Scaroni s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul rus Vladimir Putin la
Moscova, negociază proiecte comune în domeniul gazului din Libia, a anunţat ieri compania rusă, citată de AFP.

Cotidianul "New York Times" a relatat ieri că cele două companii se pregătesc să-şi unească forţele pentru a pompa gaze naturale din Libia, de-a lungul Mediteranei, până în sudul Europei. Un astfel de parteneriat ar permite Rusiei să-şi diversifice sursele, mărind în acelaşi timp dependenţa Europei de Moscova.


Şeful Eni, Paolo Scaroni, a spus că o înţelegere cu Gazprom ar implica "un schimb de active în afara Rusiei".
Oficialii italieni au confirmat că este vorba despre o colaborare în proiecte de explorare şi producţie într-o terţă ţară, Libia. Unii analişti spun că extinderea Gazprom în nordul Africii reprezintă un alt atac la adresa Europei, pentru că prin contracte cu Libia şi Algeria, gigantul rus ar ajunge practic să domine rutele de furnizare a gazului spre continentul european.


"Europa doarme, în timp ce Gazprom face tot ce poate pentru a deveni un jucător global şi a-şi întări poziţia în Europa. Diversificându-şi sursele şi sporindu-şi accesul la pieţele europene, din punct de vedere geopolitic, înconjoară Europa", spune Igor Tomberg, un expert de la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale din Moscova, citat de "New York Times". (Alexandra Diaconu)