marți, 31 martie 2009

ANRE verifică solicitările companiilor de scumpire a gazelor de la 1 iulie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei
verifică dacă scumpirea gazelor de la
1 iulie, cerută de E.ON şi Distrigaz Sud, este justificată. Autoritatea vrea să vadă dacă vara, când gazul importat este mai ieftin, nu ar trebui ca şi procentul de majorare a preţului final al gazului să fie mai mic.

E.On şi Distrigaz Sud cer creşterea preţului gazului cu 19 procente de la 1 iulie. Solicitarea a intrat în atenţia ANRE. Autoritatea le cere companiilor
să justifice cu documente
eventuala scumpire a gazelor. "Preţul pentru producţia internă în trimestrul al doilea a rămas nemodificat la 495 de lei pe mia de metri cubi. Ultima ajustare la preţul intern a fost la 1 februarie 2008, când a crescut de la 470 la 495 de lei. Ceea ce aşteptăm acum este să vedem contractele de import ale pentru trimestrul al doilea al anului 2008, deoarece ştim, din experienţa anterioară, că în perioada de vară, furnizorii externi acordă nişte discounturi.

Registrul fiscal va fi gata in mai

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a promis ca Registrul Fiscal Roman va cuprinde toate taxele, impozitele, tarifele si comisioanele practicate de institutiile statului. Varujan Vosganian Ministrul Finantelor promite ca noul sistem ne va proteja de abuzul fiscal Ministerul Finantelor va finaliza pina la
sfirsitul lui mai Registrul Fiscal Roman, un index care va centraliza toate taxele fiscale si parafiscale, a promis joi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. „Pina la sfirsitul lunii mai va aparea Registrul Fiscal Roman, care va centraliza toate taxele si impozitele din Romania. Atunci vom face un site pe care vom publica tot sistemul de taxe din Romania“, a spus ministrul. Registrul va cuprinde, pe linga taxele deja centralizate de Codul fiscal, si pe cele cerute de toate institutiile publice. Daca o autoritate va vrea sa schimbe, sa scoata sau sa introduca o taxa, va trebui sa publice pe pagina de Internet rezervata registrului un studiu de impact si nota de fundamentare. In functie de aceste detalii, Ministerul Finantelor va hotari daca modificarile sau introducerile de taxe sint juste sau daca este vorba de abuz fiscal. „Doresc sa facem in Romania un registru fiscal care va insemna nu un compendiu de legi, ci o insiruire a tuturor impozitelor si taxelor din Romania si a nivelurilor acestora, urmind ca orice modificare sa fie semnalata si inclusa in registrul care va fi consultabil in format electronic de oricine“, a declarat recent Vosganian. Banca Mondiala a plasat Romania, intr-un raport recent, in coada lumii in ce priveste numarul de taxe din economie. Astfel, din 178 de tari luate in considerare de raport, Romania ocupa locul 134. Raportul arata ca o firma
de marime medie plateste aproximativ 96 de taxe si impozite. Pentru comparatie, tara membra a Uniunii Europene aflata pe locul doi ca numar de taxe, Polonia, are o medie de 41 de taxe pentru firme. Ungaria 24, Bulgaria 17, iar Suedia numai doua. Iar inaintea Suediei, in lume, se afla doar insulele Maldive cu o singura taxa, arata in toamna BBC. In zona, Romania este depasita doar de Belarus si de Ucraina la acest capitol. Peter de Ruiter, tax partner la PricewaterhouseCoopers Romania, a declarat joi, la aceeasi conferinta la care ministrul Finantelor a facut anuntul, ca Romania are intr-adevar taxe principale mici. Insa problema majora a mediului de afaceri
o reprezinta multitudinea de alte taxe. In 2005 se estima ca in Romania sint circa 500 de taxe, impozite, tarife si comisioane. Recent, anul acesta, ministrul Vosganian a spus ca sint 385. El a precizat ca pina la publicarea registrului o parte dintre aceste tarife ar putea fi inlaturate. In acest scop a cerut tuturor autoritatilor care administreaza taxe si tarife sa trimita la Finante situatia acestora.

FMI vede o creştere economică modestă şi deficit comercial mare în 2008

Fondul Monetar Internaţional desumflă optimismul electoral exagerat al autorităţilor de la Bucureşti. Economiştii acestora estimează că în acest an creşterea economică a României nu va depăşi 5,4%, în timp ce deficitul de cont
curent se va ridica la 14,5% din Produsul
Intern Brut! Acestea ar fi concluziile care reies din raportul asupra perspectivelor economice mondiale, publicat recent de FMI. După ce anul trecut deficitul balanţei de plăţi a ajuns până la un maximum istoric de 13,9% din PIB în urcare cu 66,1% faţă de 2006, la 16,87 miliarde de euro. Doar patru state europene au un deficit cuantificabil în două cifre! Nivelul deficitului de cont curent include România în categoria puţin selectă a ţărilor europene cu dezechilibru al balanţei de plăţi de peste 10% din PIB, alături de Bulgaria (pentru care FMI estimează adâncirea deficitului extern la 21,9% din PIB, în acest an) şi de ţările Baltice. În regiune, deficite de cont curent mari mai sunt în Serbia (16,1% în 2008, potrivit FMI), Muntenegru (32,7%) şi Bosnia-Herţegovina (14%). "În cea mai mare parte a ţărilor din Europa emergentă, creşterea economică continuă să fie stimulată de cererea internă puternică, care a depăşit din nou substanţial producţia. Drept consecinţă, deficitul total al regiunii s-a adâncit la 6,6% din PIB, cu deficite externe de două cifre în ţările Baltice, Bulgaria şi România", spun cei de la FMI. Pentru 2009, FMI estimează pentru România un deficit de cont curent de 13% din PIB, pentru ca în 2013 să coboare la 8,5% din PIB, adică un nivel similar cu cel din

Finanţele bat taxele în cuie

Registrul Fiscal Român va conţine toate dările pe care suntem obligaţi să le
plătim. Altele noi vor fi introduse mult mai greu.

După ce au fost presaţi ani întregi de populaţie şi de mediul de afaceri să evalueze şi să scadă numărul taxelor parafiscale, oficialii Ministerului de Finanţe au anunţat că vor publica, în sfârşit, un Registru Fiscal Român. Site-ul dedicat registrului va fi gata la sfârşitul lunii mai şi va reprezenta „o republicare a întregului sistem fiscal din România“, potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.

Acesta a explicat că site-ul va fi „un fel de cadastru fiscal“, care va conţine totalitatea taxelor şi a impozitelor din România (taxe şi impozite care se găsesc în Codul Fiscal, în alte acte normative de înfiinţare şi funcţionare a unor autorităţi, pornind de la autorităţile autonome sub control parlamentar cum ar fi Banca Naţională, CNVM, CSA, autorităţi de natură profesională, diverse forme de taxare ce se află în zona agenţiilor guvernamentale), astfel încât investitorii străini care vor să vină în România „să cunoască relieful fiscal român“, a precizat, ieri, Vosganian.

În registru se vor regăsi şi taxele locale percepute de fiecare administraţie, astfel încât investitorii să aleagă în cunoştinţă de cauză unde îşi amplasează afacerea.

Cale lungă pentru birurile noi

Din momentul lansării Registrului Fiscal, „vor îngheţa“ toate taxele şi impozitele. Adică, pentru a modifica o taxă sau pentru a introduce una nouă, instituţia sau autoritatea locală responsabilă va fi obligată să publice pe site o notă de fundamentare care să argumenteze de ce e necesară taxa şi un studiu de impact.

Ministerul de Finanţe va analiza documentele
pentru a depista un eventual abuz fiscal. Potrivit lui Vosganian, dacă propunerea unei taxe e considerată un abuz, Finanţele vor face recomandări parlamentului sau asociaţiei profesionale să stopeze introducerea sau majorarea dării.

Din cauză că Ministerul de Finanţe nu poate influenţa deciziile instituţiilor care ne îngreunează cu taxe parafiscale, există pericolul ca acestea să-şi vadă liniştite de treabă în continuare. La nivel local, în virtutea principiului autonomiei locale, Finanţele nu pot interveni în niciun fel în stabilirea taxelor şi a nivelului acestora, spune un avocat specialist în fiscalitate.

În plus
, ce spune ministrul nu este o noutate, deoarece şi în prezent autorităţile şi agenţiile trebuie să publice studii cu argumente înainte de a pune un nou bir pe spatele românilor.

Gazprom şi Eni vor să aducă gaze naturale din Libia în Europa

Gazprom şi Eni vor să aducă gaze
naturale din Libia în Europa

Gigantul rus al gazelor naturale
, Gazprom, şi compania
italiană Eni, al cărui director Paolo Scaroni s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul rus Vladimir Putin la
Moscova, negociază proiecte comune în domeniul gazului din Libia, a anunţat ieri compania rusă, citată de AFP.

Cotidianul "New York Times" a relatat ieri că cele două companii se pregătesc să-şi unească forţele pentru a pompa gaze naturale din Libia, de-a lungul Mediteranei, până în sudul Europei. Un astfel de parteneriat ar permite Rusiei să-şi diversifice sursele, mărind în acelaşi timp dependenţa Europei de Moscova.


Şeful Eni, Paolo Scaroni, a spus că o înţelegere cu Gazprom ar implica "un schimb de active în afara Rusiei".
Oficialii italieni au confirmat că este vorba despre o colaborare în proiecte de explorare şi producţie într-o terţă ţară, Libia. Unii analişti spun că extinderea Gazprom în nordul Africii reprezintă un alt atac la adresa Europei, pentru că prin contracte cu Libia şi Algeria, gigantul rus ar ajunge practic să domine rutele de furnizare a gazului spre continentul european.


"Europa doarme, în timp ce Gazprom face tot ce poate pentru a deveni un jucător global şi a-şi întări poziţia în Europa. Diversificându-şi sursele şi sporindu-şi accesul la pieţele europene, din punct de vedere geopolitic, înconjoară Europa", spune Igor Tomberg, un expert de la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale din Moscova, citat de "New York Times". (Alexandra Diaconu)

Salariul mediu net din februarie a fost de 1.134 de lei

omânii au câştigat în februarie cu 66 de lei
mai puţin decât în ianuarie, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, salariul mediu net a fost în cea de-a două lună a anului de 1.134 de lei.

Potrivit Institului Naţional de Statsitică, un român a avut în luna februarie un salariu mediu brut de 1.534 de lei, cu 5,7% mai mic decât în prima lună a anului.

După plata impozitelor şi taxelor, salariul net ajunge la 1.134 de lei, cu 5,5% mai mic decât în ianuarie. Comparativ însă cu februarie 2007, salariul net a crescut cu peste 20 de procente. Sectorul intermedierilor financiare revine pe primul loc în topul celor mai mari salarii, după ce în lunile trecute a fost devansat de cel al transportului
aerian. Astfel, un angajat din sectorul financiar a câştigat în medie un salariu net de 2.900 de lei.

Orange, aproape de preluarea UPC ?

Orange Romania este foarte aproape de achizitionarea UPC Romania

Citand ca sursa publicatia DealWatch, BizCity.ro afirma ca s-a ajuns deja la un acord intre Orange si Liberty Media, detinatoarea UPC Romania, pentru achizitionarea operatorului roman de cablu.

Conform BizCity.ro, achizitia s-ar afla in fazele finale, cand se pun la
punct aspectele legale
si termenii juridici ai contractului.

Unul dintre motivele acestei achizitii ar fi problemele pe care UPC le are pe piata
locala datorita competitiei din partea RCS&RDS si Romtelecom, pierzand anul trecut peste 117.000 de abonati de servicii de cablu.

"Proverbiala fermitate a premierului a ţinut fix 24 de ore."

Atât timp i-a luat lui Tăriceanu pentru a reveni asupra deciziei de a nu le mai acorda bugetarilor tichete cadou. Protestele sindicale şi revolta din propriul partid l-au făcut pe primul-ministru să rateze o ultimă ocazie de a dovedi că este în stare să ducă la bun sfârşit o măsură nepopulară. Alături de opoziţie şi de bugetarii înfuriaţi, o liotă de liberali, conduşi de ministrul Ludovic Orban, au înăbuşit rapid tentativa de a face ordine în finanţele publice. Să trecem peste fineţurile ideologice şi să nu ne întrebăm inutil cum se face că un liberal dur şi pur, precum Ludovic Orban, se bate cu dinţii şi cu ghearele pentru tichetele cadou - o invenţie sindicalistă. Adio teoriilor libertarianiste, învăţate de la mentorul Dinu Patriciu. Acum, Orban este disperat că ar putea să nu ajungă nici măcar în turul doi al competiţiei pentru funcţia de primar al Capitalei şi ar plăti - din banii
de la buget, fireşte - fiecare vot. Şi el, şi armata de consilieri care-i dau sfaturi de campanie
ştiu că presa îi adoră pe miniştrii care lovesc în propriul guvern, aşa că publicitatea este garantată. În plus
, omul se antrenează pentru viitoarea sa candidatură la preşedinţia PNL, aşa că nu strică să le arate suporterilor săi că este un dur şi are curaj să-l pocnească pe Tăriceanu. Normal ar fi fost ca, la această oră, premierul să-i fi trimis deja preşedintelui Traian Băsescu cererea de demitere a ministrului transporturilor. În primul rând, pentru că există ceea ce se numeşte „solidaritate guvernamentală“. În al doilea rând, pentru că este imoral ca un personaj precum Orban să se revolte abia atunci când a văzut ce efecte sociale a generat decizia de neacordare a tichetelor cadou. Putea să protesteze în şedinţa de guvern în care a fost adoptată această ordonanţă, în măsura în care era conştient de conţinutul ei. Faptul că a apărut pe scenă abia atunci când a realizat că el şi partidul său riscă să piardă voturi arată că Orban este - la fel ca majoritatea politicienilor români - un populist ieftin. Dar Tăriceanu nu va face nimic împotriva subordonatului său, pentru că îi este frică de orice complicaţii, iar singurul său obiectiv este să tragă de fiecare zi, de fiecare oră, în care stă pe scaunul
de prim-ministru. Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Crulic, in colectia Zambaccian

Orientalismul nostru nu e etnic. Ne putem socoti, macar prin temperament, altceva. Orientalismul nostru e politic si cultural.
Desen de George Anghelescu
10 Apr 2008 Desen de George Anghelescu
Desen de George Anghelescu
10 Apr 2008 Desen de George Anghelescu

Desen de George Anghelescu
El presupune, la un capat, indiferenta salbatica din jurul mortii lui Claudiu Crulic si, la
celalalt, solidaritatea compacta a farsei judiciare Zambaccian. Nu e nimic incompatibil in aceste doua extremitati scandaloase care ilustreaza, de fapt, aceeasi trasatura de baza: tribalismul, incapacitatea de autoguvernare in sistem de egalitate si raspundere legala.

Claudiu Crulic a fost lasat sa se stinga intr-un spital din Polonia pentru ca era cetatean roman. Foamea a confirmat si a desavirsit, biologic, inexistenta de drept a cetateanului. Crulic a aflat, cu ultima suflare, ca acest titlu strict onorific nu angajeaza cu nimic statul roman. La rindul lui, statul roman poarta un titlu inselator.

El e o administratie si emite un anume gen de autoritate, dar principala sa vocatie o reprezinta, dupa tipicul oriental, separatismul intern, disocierea intre masa
neorinduita si cercul protejatilor.

Crulic s-a nascut roman, dar prea jos, a furat tot prea jos si, prin urmare, a murit ignorat de reprezentantii statului roman in Polonia.

Daca ar fi schitat, la timp, inceputul unei cariere politice, daca ar fi initiat o afacere
frauduloasa cu statul, o asociere in cooperativa fotbalistica sau macar o masinatie sindicala, Crulic ar fi sarit in cercul select. Ar fi supravietuit biologic si ar fi vietuit protejat de imunitati si proceduri. Cu alte cuvinte, Crulic ar fi devenit un Mazare, Mitrea sau Pinalti: membru cooptat al tribului care a capturat statul si il foloseste pentru autopromovare.

Dosarul Zambaccian, ciuruit si blocat in justitie, cu un gest de solidaritate fraterna, a stabilit realitatea la celalalt capat, la singurul capat recunoscut legal
al societatii romanesti. Concluzia: Adrian Nastase e nescufundabil, asa cum stabilesc regimurile de tip oriental in cazul liderilor tribali. Sistemul e camuflat cu atit mai inselator cu cit, in varianta romaneasca, el presupune o suita
de aparente derutante.

Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial?

Am constatat, impreuna cu alti cativa - putini - colegi, ca presa noastra cedeaza la primul asalt charismatic mai repede decat o ingenua in fata unui Zburator cu blonde plete. Exersat de ani buni in relatia cu dl. Basescu si cu apucaturile macho pe care d-sa le cultiva, un frison colectiv a cuprins mass-media, orbite de scenografia - altminteri impecabila - cu care si-a facut intrare in scena dl. Putin.
DenunTAtorii perpetui ai pactului Ribbentrop-Molotov, anti-sovieticii de serviciu, la post zi si noapte, au decis instantaneu ca Putin este marele invingator al reuniunii de la Bucuresti. Ca au decis totodata si ca presedintele Bush e marele perdant nu e la
fel de irational. Presedintele SUA nu a obtinut la Bucuresti big-bangul final pe care si-l dorea, si oricum e la moda si sic sa facem haz de Dabalyou la sfarsit de mandat. Dar Putin...
Ahturile Si ohturile de fecioara statuta cu care acesta a fost intampinat la summit n-au ingaduit cinstitelor fete jurnalicesti sa citeasca mai atent documentele
reuniunii si sa le confrunte cu retorica rusa la varf. Pentru ca este un fapt de necontestat acela ca, desi declaratia finala a summitului a amanat data
de inceput a Planului de Actiune pentru aderarea Ucrainei si Georgiei - in functie de alegerile de acolo si mai ales de prezidentialele americane - aceeasi declaratie a afirmat raspicat, prin articolul 23, ca aliatii "(au) cazut azi de acord ca aceste tari vor deveni membre ale NATO". Las la o parte faptul ca Romania nu a avut parte nici la Madrid, nici la Washington, de un angajament similar. Dar numai cine nu stie de cate ori, si cat de explicit, s-a opus Rusia din principiu aderarii la NATO a oricarei foste republici sovietice, si de cate ori a nominalizat fara nici un eufemism Ucraina si Georgia in aceasta interdictie, nu-si da seama ca articolul 23 materializeaza o infrangere usturatoare pentru Moscova si pentru dl. Putin personal.
Or, intervenTiile sale de la Bucuresti si de la Soci au evitat cu iscusinta orice referire directa la acest capitol extrem de conflictual, creand impresia - dar numai impresia - ca amanarea e tot una cu un refuz si ca decidentii rusi ar fi cei care au decis in locul NATO care va fi soarta Ucrainei si a Georgiei suverane. Agitpropul, oricat ar fi el de subtil altoit pe utilizarea tehnicilor americane de marketing
politic, tot agitprop se cheama.
AdevArul e cA, dincolo de zadarnicele vise de marire ale presedintelui SUA, reuniunea la varf de la Bucuresti a marcat o inaintare semnificativa a Aliantei in consolidarea pozitiei sale spre est si sud-est. Important mai ales pentru Romania si Polonia, angajamentul NATO fata de Ucraina este adevaratul faliment al faimoasei anexe secrete care insotea Pactul Ribbentrop-Molotov. Sa ne amintim: in virtutea acestui infam document
, interesele URSS de la Baltica la Dardanele si Bosfor erau mai favorizate ca niciodata in istoria Imperiului lui Petru cel Mare. Spre deosebire insa de republicile sovietice de la Marea Baltica, niciodata recunoscute ca atare de marile puteri, accesul complet al URSS la gurile Dunarii si la Marea Neagra a fost recunoscut de Aliati. Este pentru prima data dupa implozia Uniunii Sovietice din 1991 cand, la Bucuresti, care a impartit cu Varsovia tristul privilegiu de a fi capitalele statelor celor mai afectate de pact, acest control este efectiv asumat de NATO.
DacA adAugAm la asta si faptul ca Alianta va fi in curand prezenta, de la nord la sud, pe ambele coaste ale Peninsulei Balcanice - dupa Grecia, Turcia si Bulgaria, odata cu aderarea Albaniei si a Croatiei, in perspectiva si a Muntenegrului, intregul litoral estic al Adriaticii va fi controlat direct de NATO - putem afirma ca summitul de la Bucuresti a rasturnat balanta de putere instaurata la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, reducand de facto Rusia la statutul ei din perioada interbelica. Oricati feromoni ai puterii ar difuza in eter presedintele Putin, daca asta e o victorie, ma intreb cum ar fi aratat o infrangere.

Procurorul Traian şi magistratul Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns un preşedinte atât de jucător încât, simultan, este şi procuror, şi judecător. Această ultimă ipostază a fost dezvăluită poporului alegător în maniera deja consacrată, adică în direct, la televizor, la o oră de maximă audienţă. Astfel, miercuri seara, am aflat chiar de la
şeful statului că judecătorii care i-au dat dreptul lui Constanda să construiască în parcul Bordei sunt... corupţi. Potrivit legii penale şi bunului simţ, o persoană poate fi numită coruptă abia după ce a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune de corupţie. Judecătorii implicaţi în scandalul Bordei nu numai că nu au fost condamnaţi, dar, până acum, nici măcar nu au fost cercetaţi penal. În plus
, verificările efectuate anul trecut de către Consiliul Superior al Magistraturii le-au fost favorabile respectivilor judecători, fiind exclusă reaua-credinţă a acestora. În atare condiţii, afirmaţiile acuzatoare - tranşante şi fără echivoc - ale preşedintelui ne duc cu gândul la un proces penal imaginar, desfăşurat probabil în mintea şefului statului. Procurorul Traian Băsescu a fost cel care a deschis dosarul
, a dat rezoluţia de începere a urmării penale şi a dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a magistraţilor corupţi. Ulterior, fondul cauzei a fost soluţionat de către judecătorul Traian Băsescu, care a pronunţat sentinţa de condamnare. În fine, cum şeful statului – ca jucător complet şi complex – întrupează toate gradele de jurisdicţie, recursul a fost judecat de magistratul Traian Băsescu. Iar decizia definitivă de condamnare a fost comunicată oral şi în mod public – cum spune Codul de procedură penală – miercuri seara de către completul de judecată format din Traian şi Băsescu. Singurele roluri din această procedură judiciară pe care nu le-a interpretat şeful statului sunt cel a poliţistului care pune în executare mandatul şi îi saltă pe corupţi şi cel a gardianului care îi preia pentru a-i încarcera. Dar nu e timpul pierdut. Până acum şeful statului s-a mai pronunţat doar în legătură cu dosare penale aflate pe rolul parchetelor sau al instanţelor de judecată. Cazurile Dinu Patriciu şi Omar Hayssam sunt emblematice în acest sens. Niciodată însă Traian Băsescu nu şi-a mai dat cu părerea despre chestiuni juridice care nu fac obiectul măcar al unei cercetări aflate în faza de verificări ale parchetului. Or fi sau nu or fi corupţi judecătorii lui Constanda? Probabil multă lume şi-a pus această întrebare când a auzit că au permis distrugerea unui parc. Dar nimeni, până acum, nu le-a spus că sunt corupţi. Acest lucru l-a făcut doar preşedintele Traian Băsescu, care – prin zicerea sa – a dat o palmă grea CSM-ului şi Parchetului: două instituţii incompente care au verificat problema în cauză şi nu au fost în stare să găsească infracţiunea. De asemenea, ieşirea publică a domnului Băsescu – fără probe şi în condiţiile în care nu există măcar o începere a urmăririi penale – dă apă la moară celor care spun că Justiţia nu e independentă şi că se fac presiuni politice acesteia. Acum, chiar dacă procurorii ar deschide un dosar penal judecătorilor în cauză, aceştia ar sări ca arşi că sunt victimele unei comenzi politice pentru că au fost deja “condamnaţi” de preşedintele Băsescu. Şi lor li s-ar alătura ca susţinători o întreagă liotă de magistraţi care au dat sentinţe la fel de strâmbe şi care se simt cu musca pe căciulă.

Ţara lui „Am cu ce”

»Suntem fruntaşi la
demolat instituţii, la desfiinţat proceduri şi cutume .

Sunt multe moduri în care o democraţie poate să moară. Unele au sfârşit sub ocupaţii străine. Altele au eşuat în regimuri autoritare sau direct în haos, din cauza corupţiei sau a incapacităţii de a gestiona tensiuni sociale ori interetnice.

Dar ce-aţi zice de o democraţie care să se prăbuşească în interior, păstrând la vedere doar faţada? Ar fi probabil mult dacă am spune că România avansează pe acest drum. Dar nu ar fi exagerat să spunem că există semne.


Intrăm într-o perioadă electorală, vom trece prin alegeri locale şi, pentru prima dată
, preşedinţii de consilii judeţene vor fi desemnaţi prin vot direct. Vor fi primele alegeri locale într-o Românie care se pregăteşte să primească miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune.

Ce miză! Vor veni alegerile parlamentare, cu un nou tip de vot. În 2009, va avea loc un nou scrutin pentru Parlamentul European şi, în fine, va fi cursa prezidenţială. Minunat prilej pentru o mare dezbatere naţională. Totul ar putea fi revăzut, reconstruit: administraţia locală şi relaţia ei cu cetăţeanul, reabilitarea
dezbaterii parlamentare, locul României în Uniunea Europeană, reaşezarea raporturilor dintre preşedinte şi guvern. Proiecte să fie!


Vise. Suntem fruntaşi la demolat instituţii, la desfiinţat proceduri, la ridiculizat cutume. De­mo­craţia românească în­cetează, pe zi ce trece, să mai fie un joc cu reguli clare, purtat în instituţii demne de respect. Instituţiile democraţiei - partide, consilii locale şi judeţene, Parlament - au ajuns deja nişte ruine în care nicio politică publică şi niciun proiect naţional nu mai pot fi amenajate. Desigur, nimeni nu va desfiinţa aceste instituţii – cine şi-ar putea permite? Din ele poate rămâne însă numai faţada arătată lumii de pe trotuar.


De cealaltă parte, de­mocraţia românească face loc tot mai mult jocului de seducţie individuală şi exerciţiului personal de autoritate, în afara instituţiilor şi regulilor. Alegerile locale sunt mai baronizate decât oricând, de la stânga la dreapta. N-am auzit de vreun proiect major. Se vede însă cu ochiul liber goana după inşi puternici, adesea exersaţi în ale abuzului.

Marţi seara, şeful statului ne-a oferit el însuşi o mostră de exerciţiu de putere individual. Nu neapărat atunci când a caracterizat, fără probe, un judecător drept corupt - Traian Băsescu a mai făcut gesturi şi a mai furnizat şi alte declaraţii pentru care nu merită a fi luat în serios. Montajul însă, scenografia în care preşedintele vorbeşte, iar „poporul" vrăjit din sală aplaudă şi se minunează, merită să ne dea de gândit. Şi să ne facă să ne întrebăm dacă aceasta este ţara pe care ne-o dorim: cea a baronilor care „au cu ce", la centru şi în teritoriu

Tinu a murit în urma accidentului rutier

Expertiza medico-legală a confirmat că jurnalistul a murit în accidentul de circulaţie de la
începutul anului 2003.

Analizele de după exhumare au demonstrat că Dumitru Tinu a murit din cauza leziunilor provocate de accidentul rutier. Noua expertiză a fost făcută după ce Andrei Iucinu, fiul jurnalistului, a susţinut în nenumărate rânduri că tatăl său a murit în condiţii suspecte. Din acest raport reiese faptul că autopsia din 2003 a fost corectă şi că jurnalistul a murit din cauza leziunilor grave provocate de acest accident de circulaţie.

Se pare că un traumatism cranio-cerebral grav i-a fost fatal lui Dumitru Tinu. Legiştii au mai stabilit că, dacă ar fi purtat centura de siguranţă, ziaristul ar fi avut o şansă la viaţă. Totodată, examenul toxicologic a fost negativ, medicii constatând că sângele recoltat nu conţinea alcool.

Dumitru Tinu a murit pe 1 ianuarie 2003, la vârsta de 62 de ani. A fost deshumat în urmă cu cinci luni, iar după examinarea de la INML rămăşiţele pământeşti ale lui Dumitru Tinu au fost reînhumate în cimitirul din Breaza.

Cazul romanului mort in Polonia. Cioroianu spera ca nu va impartasi soarta lui Ungureanu

Ministrul de externe Adrian Cioroianu nu se considera responsabil pentru cazul, Claudiu Crulic, decedat in Polonia dupa ce a intrat in greva foamei in semn de protest pentru incarcerarea sa. Cioroianu crede ca imaginea lui in urma acestui scandal nu e similara celei care a condus la demisia predecesorului sau Razvan Mihai Ungureanu (dupa arestarea unor romåni in Irak). In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat ieri nemultumit de raportul intocmit de MAE in acest caz, consideråndu-l „insuficient“. In plus, premierul apreciaza ca se impune sanctionarea consulului român în Polonia, precum si evaluarea profesionala a întregului personal din consulatele României în strainatate. De evaluare nu va scapa nici Directia generala consulara din Centrala MAE.

Raportul facut de MAE pe marginea mortii tanarului Claudiu Crulic in Polonia a ajuns ieri pe masa sefului Guvernului si a presedintelui Basescu. Investigatiile desfasurate de MAE trebuie sa continue pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest caz. Premierul considera ca, asa cum rezulta si din raport pe baza rezultatelor de p&acir
c;na acum ale verificarilor, se impune sanctionarea consulului României din Polonia, Ioan Preda. Raportul trebuie sa prevada cu mai mare claritate si raspunderile care revin sefului misiunii diplomatice de la
Varsovia, se arata in comunicatul Guvernului. Cioroianu a declarat insa miercuri seara ca nu s-a pus problema demisiei sale. „Nu e vorba de o problema de imagine. Cazul este foarte grav si nu se rezuma la o problema de imagine a ministerului sau a ministrului. Este un caz care trebuie judecat cu seriozitate pentru a vedea cine sunt cei responsabili pentru acest deznodamant“, a precizat ministrul, respingand ipoteza ca s-ar afla in aceeasi situatie cu predecesorul sau Mihai Razvan Ungureanu care, dupa arestarea unor romani in Irak, a fost nevoit sa demisioneze. Seful diplomatiei romane a exclus, de asemenea, acuzele privind proasta gestionare a activitatii ministerului la nivel consular, aratand ca aceste dificultati sunt vechi de aproape zece ani, iar numarul romanilor plecati peste hotare a crescut exponential de la an la an. Partea romana va lansa, de altfel, o ofensiva diplomatica in Polonia, prin care va cere explicatii oficialilor polonezi pentru situatia lui Crulic. Cioroianu urma sa discute si cu presedintele Basescu despre acest caz, dupa ce a primit o serie de date suplimentare si de la familia lui Claudiu Crulic din Dorohoi. „Cat priveste posibilele vine, ele vor fi judecate cu seriozitate pentru a vedea toate conexiunile. Vina nu este numai de partea romaneasca(...). Ramane inexplicabil felul in care Claudiu Crulic a fost tratat in penitenciar sau, ulterior, in spital, unde a si murit“, a mai aratat ministrul de externe. Crulic a fost arestat la 30 noiembrie 2007 pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator, dar el a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei la penitenciar. A murit pe 18 ianuarie a.c., iar familia lui Crulic vrea acum sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.

MAE se spala pe måini de Tcaciuc
MAE a raspuns ieri acuzelor publicate intr-un cotidian central potrivit caruia controversatul om de afaceri Severin Tcaciuc s-ar fi plimbat nestingherit, cateva ore, prin Ambasada Romaniei de la Viena, desi este dat in urmarire internationala prin Interpol. Intr-un comunicat, MAE precizeaza ca personalul consular de la Ambasada Romaniei la Viena a actionat conform procedurilor legale
si ca «nu are competente privind retinerea romanilor urmariti general“. MAE recunoaste ca insa ca pe data
de 12 martie fiica lui Tcaciuc a depus actele la ambasada pentru a obtine o noua procura pentru un nou permis de conducere pentru tatal sau (care a invocat motive de sanatate
pentru a nu se prezenta personal la ghiseu).

„Dupa preluarea documentelor, personalul consular a procedat la verificarea identitatii si situatiei acestuia din tara, la autoritatile competente din MIRA“, se arata in comunicat, precizandu-se ca i s-a transmis fiicei lui Tcaciuc ca solicitarea unei noi procuri pentru permisul auto
nu poate fi onorata pana ce autoritatile romane nu transmit un raspuns privind identitatea lui Tcaciuc. Ca urmare a declansarii verificarilor respective, omul de afaceri a anulat solicitarea adresata ambasadei. In cursul aceleiasi zile, autoritatile romane au confirmat identitatea lui Tcaciuc si faptul ca acesta figureaza in evidentele MIRA ca urmarit general pentru infractiuni economice si ultraj, avand mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.

PSD se scufundă, Vanghelie îl lansează pe Mitrea la apă

Ultimul scenariu negociat ieri la
sediul de campanie
: Vanghelie îşi anunţă retragerea şi-l propune, în locul lui, pe Mitrea Oprescu vine la şedinţă pentru a afla răspunsul la întrebarea: „De ce nu trebuie să candidez?” PSD se scufundă, Vanghelie îl lansează pe Mitrea la apă Cercul numărul 1 din PSD (Mircea Geoană, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie) va propune azi cercului numărul 2 din partid (vicepreşedinţii plus
şefii de organizaţii) candidatura lui Miron Mitrea la Primărie. Scenariul stabilit ieri dimineaţa, la sediul de campanie, este ca Vanghelie să anunţe că nu mai candidează şi că-l propune pe Mitrea, singurul pesedist pe care organizaţia de Bucureşti este dispusă să-l susţină. De asemenea, Vanghelie a găsit şi numele pentru sectoare: la 1 – Dan Tudorache, la 2 – Neculai Onţanu, la 3 – Doru Giugula, la 4 – Vasile Mihalache, la 5 – Marian Vanghelie şi la 6 – Dan Darabont. Nu este exclus ca Vanghelie să provoace „aripa curată” din partid să-şi dovedească curajul prin intrarea într-o cursă la sectoare. În acest sens, Titus Corlăţean, Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu vor fi „propuşi” să candideze la sectoarele 1, 3 şi 6. Şedinţa de azi se anunţă foarte tensionată: o parte din lideri nu participă, unii dintre ei reclamând jocurile de culise de la vârful partidului; Sorin Oprescu vine la şedinţă pentru a afla răspusul la întrebarea: „De ce nu trebuie să candidez?” Negocieri de seară cu Oprescu După ce au stabilit în cerc restrâns că Mitrea va fi candidatul, liderii PSD şi-au împărţit fiecare sarcinile: Geoană să se asigure că Oprescu nu candidează, Mitrea să se asigure că baronii locali care sunt chemaţi azi să voteze nu-i vor face surprize, Vanghelie să se asigure de păstrarea suspansului până în ultima clipă. Mircea Geoană urma să aibă aseară o întâlnire cu Sorin Oprescu pentru a-i spune de ce nu trebuie să candideze: pentru că nu poate candida
din partea PSD din cauză că nu-l susţine Vanghelie şi pentru că nu poate candida independent, deoarece ar împărţi voturile pesediştilor. În atari condiţii, Mircea Geoană îi va propune să intre în campanie alături de partid şi să fie atras în echipa de conducere a PSD. Geoană ar fi vrut să aibă şi o întâlnire cu Ion Iliescu, pentru a-l ruga să vorbească şi el cu Oprescu. Iliescu era plecat însă de două zile în turneu prin Moldova, astfel încât discuţiile au avut loc doar la telefon. Oprescu şi-a anunţat prezenţa azi la CEx, decis să nu renunţe uşor, aşa cum adeclarat pentru Newsin: „N-am decât o întrebare: de ce nu trebuie să candidez eu? Cred că întrebarea mea e de bun-simţ. Să vină domnul Geoană să-mi spună cu argumente de ce nu trebuie să candidez eu, aştept un răspuns la acest CEx. Dacă argumentele sunt bune, îmi scot pălăria. Mă înclin în faţa evidenţei şi logicii”. Mitrea a dat ieri telefoane în teritoriu, pe la şefii de organizaţii locale, ca să-şi contabilizeze voturile pe care urmează să le primească. Vanghelie a făcut o conferinţă de presă, plină de glume şi de ironii la adresa ziariştilor, cărora le-a spus că „PSD Bucureşti are un singur candidat: Marian Vanghelie”. Purtătoarea de cuvânt a PSD Bucureşti, Ana Birchall, n-a mai avut răbdare până azi, anunţând, la Realitatea TV, că PSD va avea un candidat „doctor în infrastructură”. Aripa răsculaţilor ar putea întoarce planul iniţial Şedinţa de azi arată un PSD rupt în două. O parte dintre liderii PSD fie că nu vin, fie vin cu gânduri războinice. Ilie Sârbu a anunţat că rămâne acasă, la Timiş, reclamând jocurile de culise de la centru făcute în doi-trei oameni. Ioan Rus nu vine pentru că e bolnav. Rus a insistat toată săptămâna ca vicepreşedintele Cristian Diaconescu să intre în cursa pentru nominalizare. Diaconescu a spus ieri că „în niciun caz” nu va candida, în atare condiţii, Rus decizând că n-are pentru ce să vină la Bucureşti. Vasile Dâncu va participa, deşi spune că nu-l interesează discuţiile. Acelaşi lucru îl spune şi Liviu Dragnea, care precizează că vrea să se ţină deoparte de jocurile de la centru. Adrian Năstase spune că n-are cum să ajungă, deoarece este într-o deplasare la Moscova, lucru ştiut de colegii săi, care ar fi pus CEx-ul fără să-i ia în considerare programul încărcat. Titus Corlăţean, secretarul general al PSD, era ieri foarte revoltat de jocurile colegilor săi. „Nu putem fi trataţi drept cobai ai partidului. Am acceptat, în toamnă, să conduc lista partidului pentru alegerile europarlamentare, deşi nu mi-am dorit acest lucru, dar aşa o cerea interesul partidului. Mi-am făcut datoria atunci, dar asta nu înseamnă că unii ne pot trata pe câţiva dintre noi drept cobai”, a replicat Corlăţean, via Mediafax, la informaţia că Vanghelie îl va provoca oferindu-i candidatura la sectorul 1. Şi Victor Ponta era nemulţumit de felul în care se iau hotărârile în PSD. El a precizat că nimeni din conducerea PSD nu l-a căutat până acum, necum să-i fi oferit o candidatură la 3: „Candidez acolo unde partidul crede că este nevoie – şi la Primăria Capitalei, şi la Baia de Fier, şi la orice alt oraş din ţară. Nu mi-a făcut însă nimeni nicio propunere în acest sens”. Ecaterina Andronescu nici nu vrea să audă de intrarea în cursă pentru sectorul 6

Cheta pentru Dacia

Federatia Postei si Univers au trimis bani pentru sustinerea protestului * Muncitorii au sarbatorit victoria in Justitie in centrul orasului * Greva continua

Peste patru mii de persoane s-au adunat ieri, in Piata Vasile Milea din Pitesti, pentru a participa la mitingul de protest organizat de sindicatul de la uzina Dacia Pitesti, ai carei muncitori sunt in greva generala din 24 martie.
Mai mult, miercuri seara, Tribunalul Arges a declarat legal
protestul muncitorilor de la Dacia si a dispus ca administratia sa plateasca 1500 de lei cheltuieli de judecata. Participantii la miting au adus o cruce, improvizand un cortegiu funerar care ar simboliza "inmormantarea" uzinei si au scandat "Jos mafia!". Un protestatar a adus o vacuta din plus
, infipta intr-un par, declarand ca acesta este un mesaj pentru premierul Calin Popescu Tariceanu, care, pe 27 martie a facut un apel catre angajatii uzinei Dacia Pitesti "sa nu mulga vaca pana nu da lapte". Matei Bratianu, vicepresedintele Blocului
National Sindical s-a adresat protestatarilor, spunandu-le ca directorul roman al uzinei este principalul responsabil pentru situatia creata si le-a cerut sa mearga "pana la capat". "Directorul roman si avocatii sunt cei mai vinovati de ceea ce vi se intampla voua. Ei ii invata sa va calce in picioare. Slugile se poarta cu voi ca niste caini turbati. Spunandu-le ca in foamea voastra de bani si in disperarea voastra veti renunta cu timpul la greva. Aceasta da frisoane tuturor. Va rog sa mergeti pana la capat. Voi aprindeti dorul de greva si altora care sunt la fel de amarati financiar
ca si voi, iar in incheiere vreau sa va dau o veste, si anume cea ca astazi de la Federatia Sindicala a Postei au plecat 70 de milioane de lei catre voi, urmeaza sa vina alte 100 de milioane de la Federatia Univers, iar in zilele urmatoare de la cele 47 de sindicate de la Posta Romana vor veni alte 400 de milioane de lei. Asta inseamna solidaritate, sa ajuti aproapele la greu", a declarat Matei Bratianu.
Sindicalistii de la Dacia Automobile au avut, marti dupa-amiaza, o noua runda de negocieri cu administratia uzinei, desi aceasta anuntase, in urma cu o saptamana, ca sisteaza negocierile pana cand muncitorii reiau lucrul. De data
aceasta, administratia Dacia Pitesti a majorat oferta salariala, propunand o crestere pentru acest an cu 394 de lei brut, in doua transe, fata de 250 de lei brut, cat oferise pana atunci. Sindicatul uzinei solicitase o majorare de 550 de lei. Liderii sindicali au anuntat, miercuri, dupa ce s-au consultat cu muncitorii cu privire la ultima oferta facuta de administratie, ca protestul va continua. Mitingul organizat ieri s-a incheiat, in jurul orei 12.30, dupa ce protestatarii au dansat Hora Unirii.

Cristian Diaconescu este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei

Cristian Diaconescu este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, a anunţat Mircea Geoană în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al partidului. Acesta a fost ales cu unanimitate de voturi după propunerea PSD Bucureşti. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sosit şi el la şedinţa BPN a formaţiunii unde s-a discutat despre candidatul la
Primăria Bucureşti. Iliescu, venit de la Bacău, unde a fost în acţiuni de campanie
, a declarat, întrebat de jurnaşti de ce a întârziat: "Aşa am ajuns!". De la aceste şedinţe au lipsit preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, plecaţi în deplasări, dar şi vicepreşedinţii Victor Ponta şi Ilie Sârbu, care au anunţat că nu vor participa. Şeful de campanie al PSD, Miron Mitrea, a declarat înaintea şedinţei BPN a formaţiunii că, oficial, candidatul pentru Bucureşti este Marian Vanghelie şi a spus că lui nici nu i s-a oferit să candideze şi nici nu se va propune singur în cadrul Cex să candideze. Până când va fi luată o decizie, liderul PSD, Mircea Geoană, a făcut eforturi să calmeze spiritele. Aseară, el a încercat, departe de ochii presei, să îl convingă pe Sorin Oprescu să renunţe la candidatură, dar acesta nu renunţă şi merge mai departe. "El şi-a exprimat în continuare disponibilitatea cunoscută de a candida
la această funcţie importantă de primar al Capitalei şi bineînţeles Comitetul Executiv de mâine va trebui să decidă" a declarat Mircea Geoană.

PNL ii da cu tichetele in cap lui Tariceanu

Liderii liberali acuza masura interzicerii tichetelor cadou si cer imperativ rediscutarea ei

Decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor cadou a tulburat apele in cadrul principalului partid de guvernamant, liderii PNL solicitandu-i premierului Tariceanu rediscutarea acestei hotarari. Principalii contestatari au fost Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Dan Radu Rusanu, George Scutaru, Cristian Adomnitei, Norica Nicolai si Mircea Ionescu Quintus. Surse liberale ne-au precizat ca liderii nemultumiti i-au imputat primului ministru "nepopularitatea" masurii guvernamentale, atragand atentia ca decizia aduce prejudicii de imagine partidului in prag de campanie
electorala.
Desi Orban a absentat de la sedinta Biroului
Politic Central al PNL de miercuri seara, deputatul George Scutaru a solicitat in mod repetat reanalizarea hotararii din punct de vedere politic. "Este o decizie cu impact electoral negativ", explicat si Bogdan Olteanu, potrivit surselor citate. Gratie liderilor nemultumiti, premierul Tariceanu i-a solicitat ministrului de Finante, Varujan Vosganian, sa elaboreze in zilele urmatoare o evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra bugetului mentinerea tichetelor cadou.
Abrogarea masurii
Interzicerea tichetelor cadou l-a scos la
rampa ieri si pe liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban precizand ca intreaga filiala cere Guvernului abrogarea de urgenta a acestei masuri. "PNL Bucuresti a luat o decizie foarte dura vizavi de masura luata de Guvern privind interzicerea emiterii tichetelor cadou pentru bugetari, mai ales pentru profesori, si cere Executivului sa abroge articolulul care interzice autoritatilor locale sa emita aceste tichete cadou, in sedinta de Guvern de miercurea viitoare, si sa se revina la vechiul sistem de tichete pentru bugetari", a declarat Orban, citat de Mediafax. El a sustinut ca liberalii din Capitala solicita demiterea secretarului de stat din Ministerului Economiei si Finantelor care a initiat ordonanta adoptata de Guvern. (Razvan GHEORGHE)
Premierul se preda
Tichetele cadou sunt deja legiferate si nu afecteaza suplimentar constructia bugetara pe acest an, a raspuns ieri premierul Tariceanu, intrebat de presa daca Executivul va reveni asupra interdictiei de acordare a tichetelor cadou. El a precizat ca, pe aceasta tema, exista doua categorii de masuri la care se poate face referire, respectiv solicitari de acordare a unor drepturi salariale noi sau de majorare a salariilor, care trebuie astfel dimensionate incat sa nu afecteze echilibrul bugetar, si drepturi de natura salariala deja castigate, astfel ca discutia "este complet in alt plan". (R.G.)
Sindicatele din Invatamant se unesc contra Guvernului
Cu opinii diferite fata de legile educatiei promovate de ministrul Cristian Adomnitei si de semnarea Pactului initiat de presedintele Traian Basescu, cele trei federatii din invatamant s-au solidarizat acum impotriva deciziei Guvernului de a suspenda acordarea tichetelor cadou. Ieri au intrat in greva japoneza toate cadrele didactice bucurestene afiliate Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatiei "Spiru Haret".
Sindicalistii au anuntat ca vor organiza miercurea viitoare un miting si un mars de protest pentru a cere abrogarea Ordonantei adoptate "pe sest". Semnalul a fost preluat si de colegii din tara, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) din Galati anuntand, ieri, ca 2.000 de cadre didactice vor participa, martea viitoare, la un miting de protest incepand cu ora 11.00. Catalin Croitoru, liderul FEN, l-a acuzat pe ministrul Finantelor de dezinformare a opiniei publice: "Am constatat ca premierul Tariceanu si-a revizuit pozitia si a anuntat ca tichetele cadou nu afecteaza in nici un fel nici constructia bugetara, nici politica salariala, astfel ca pacaliciul - sau mascariciul - este ministrul Vosganian, care s-a invatat sa minta la scena deschisa. Cu putin timp inainte a iesit cu o declaratie de intoxicare a opiniei publice, spunand ca de la 1 aprilie profesorii vor primi salarii mai mari cu 1,5 milioane de lei vechi, in loc de tichete cadou, pe principiul si sloganul demagogic al domniei sale ca mai bine dam salarii decat tichete cadou. Este o mare minciuna, o dezinformare ordinara, pentru ca, de la 1 aprilie, salariile se maresc conform ordonantei emise la inceputul anului. E un lucru negociat de la sfarsitul anului trecut - o majorare de 6% care, din pacate, nici macar nu inseamna in valoare absoluta un milion si jumatate de lei vechi si, oricum, mai putin decat tichetele cadou (de 7 milioane de lei vechi, n.red.). Mai este insa un aspect foarte important: tichetele cadou se acorda tuturor salariatilor, atat personalului didactic cat si nedidactic, pe cand aceasta majorare salariala vine numai pentru cadrele didactice. Astfel, ce face Varujan Vosganian este nedemn pentru un ministru, iar pentru ca le strica acum campania electorala, premierul ar face bine sa-i gaseasca si lui o primarie, la fel ca ministrului Adomnitei, si sa-l trimita sa candideze, ca sa ne scuteasca de prezenta lui", ne-a precizat Croitoru. (Magda SEVERIN)
Cartel ALFA participa la miting
In semn de solidarizare cu salariatii din invatamant, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie anunta ca va participa cu 1000 de membri la mitingul salariatilor din invatamant, programat in Capitala pe 16 aprilie. "Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), membra a CNS Cartel ALFA, se asociaza cu celelalte federatii sindicale bugetare din invatamant si va participa la mitingul din data
de 16 aprilie. In jur de 1000 de membri ai FNSA vor fi prezenti la manifestatie, pentru a cere abrogarea articolelor din OUG 37/2008 prin care se interzice autoritatilor si institutiilor publice acordarea tichetelor cadou", se arata in comunicatul remis, ieri, redactiei. (M.S.)
Pregatiri de greva
"Primim de mai mult timp, atat eu cat si liderii de la celelalte federatii sindicale, acuzatii din partea profesorilor din tara ca nu luam o decizie foarte hotarata cu privire la declansarea unei greve. Lucrurile nu pot fi tratate cu usurinta, este nevoie de acceptul salariatilor - minimum 50% plus unu, asa cum prevede legea - pentru ca nu e greva liderilor, ci a salariatilor. Noi parcurgem toti pasii legali
, iar greva poate fi declansata oricand, incepand cu perioada tezelor unice din semestrul II", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. De ieri dimineata, sindicalistii FEN s-au mobilizat la Satu Mare, din Timis, din Galati - unde au au anuntat un mare miting in fata Casei Sindicatelor -, la Botosani au avut loc, de asemenea, proteste spontane, iar colegii de acolo se pregatesc sa iasa si ei in strada, la Sibiu, la Brasov. Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a anuntat ca toate cele 68 de sindicate afiliate, din municipiul Bucuresti si din judete, care reprezinta peste 186.000 de membri, vor organiza mitinguri, pichetari si marsuri de protest la nivel local, pana la revocarea acestei hotarari.

Guvernul Tăriceanu joacă alba-neagra cu profesorii

Bugetarii, în special profesorii, sunt mai nou material de studiu electoral pentru guvernul Tăriceanu. Într-o dimineaţă premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţă că le taie drepturile, seara se răzgândeşte, a doua zi iar anunţă că nu le mai dă tichetele-cadou, pentru ca la
prânz să le promită măriri de salarii. Că nimeni nu mai înţelege nimic din toată brambureala guvernamentală e clar ca bună ziua. Dar cu profesorii ce-aţi avut, domnule prim-ministru? Psihologii ar putea spune că e vorba de o răzbunare tardivă pentru notele mici primite de Tăriceanu în timpul şcolii. Noi credem însă că la mijloc e vorba doar de incompetenţă managerială şi politică, pentru că numai astfel se poate explica talmeş-balmeşul deciziilor guvernamentale din ultima vreme. După ce s-a creat un precedent prin indecizia de care a dat dovadă în urmă cu mai puţin de o lună, Guvernul Tăriceanu recidivează. Dacă, în primă fază, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care stipula că instituţiile publice nu vor mai acorda angajaţilor tichete-cadou, Tăriceanu s-a răzgândit. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, la presiunea partidului, că acordarea de tichete-cadou nu afectează construcţia bugetară, dar a evitat să răspundă întrebării legate de raţionamentele pentru care a decis să păstreze aceste facilităţi pentru angajaţii statului, deşi se arătase împotriva lor cu o zi în urmă. Tăriceanu a apreciat că există două categorii de măsuri: este vorba despre solicitări pentru drepturi salariale sau alte câştiguri salariale noi, majorări şi aşa mai departe (....) şi despre drepturi câştigate.

Ultimatum de trei ani pentru rable

O directivă a Uniunii Europene, încă neaprobată, i-ar putea obliga pe români să renunţe la
maşinile non-Euro. Proprietarii a peste două milioane de Dacii 1310 sau Oltcituri au fost avertizaţi de premierul Tăriceanu că, din 2011, ar putea fi nevoiţi să-şi caseze maşinile. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a avertizat ieri pe proprietarii de maşini non- Euro că, în mai puţin de trei ani, ar putea fi nevoiţi să-şi arunce la fiare vechi autoturismele.

„Este foarte probabil ca, la nivelul Uniunii Europene - şi este o atenţionare pe care o fac tuturor deţinătorilor de maşini poluante non-Euro -, de la 1 ianuarie 2011 să fie adoptată o directivă pentru scoaterea acestor maşini din circulaţie“, a declarat ieri premierul, în cadrul unei audieri privind taxa auto.

Directiva UE nu a fost încă aprobată şi se află în prezent în dezbaterea Comisiei Europene. În cazul în care se va aproba, proprietarii a peste 2 milioane de maşini înregistrate în prezent în parcul auto autohton vor fi nevoiţi să renunţe le autoturismele lor. Potrivit unui raport al Registrului Auto Român (RAR), mai bine de 54% dintre maşinile românilor sunt în prezent non-Euro. Din categoria acestor autoturisme
fac parte Daciile 1310 care au ieşit din fabrică înainte de 1 ianuarie 1996, maşinile Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett şi Renault 5.

În prezent, în România există peste 2,3 milioane de maşini non-Euro înregistrate în baza de date
a RAR. Cu toate că milioane de români vor fi nevoiţi să-şi schimbe maşinile în urmă- torii ani, guvernul se luptă pentru menţinerea taxei auto percepute la înmatricularea maşinilor noi sau second- hand. În schimb, oficialii executivului susţin că bugetul stabilit pentru acest an nu permite majorarea numă- rului de maşini subvenţionate prin programul de înnoire a parcului.