luni, 13 iulie 2009

Paginile web se vad si tridimensional

xitReality este o aplicatie care transforma toate paginile de internet (2D) in format tridimensional (3D). Aplicatia a fost lansata ieri de o firma
din Australia.

"Tehnologia ExitReality nu iti permite sa vezi o singura pagina web in format 3D. Iti transforma intreaga lume online intr-una tridimensionala", a spus Danny Stefanic, fondatorul firmei care a dezvoltat tehnologia. Nu aveti nevoie decat de o pereche de ochelari speciali 3D si de un calculator cu Windows – aplicatia ruland doar pe acest sistem de operare. Ochelarii 3D pot fi achizitionati online si sunt comercializati si in Romania. De exemplu, pe site-ul www.3d-shop.ro o pereche costa
intre 3 si 40 de lei
.
Nu este prima incercare din mediul online de a pune la dispozitia utilizatorilor versiuni 3D ale unor site-uri. Pana acum au mai facut astfel de incercari si jocurile online Second Life si World of Warcraft.


Ghid turistic "real"
Sistemul include si un motor de cautare mai special. De exemplu, daca un utilizator va introduce pentru cautare cuvantul "Paris" sistemul va indica mai multe site-uri unde vor putea fi vazute panorame 3D ale principalelor atractii din capitala franceza. Fondatorul site-ului a spus ca momentan sunt disponibile panorame virtuale pentru majoritatea oraselor australiene si americane, precum si ale capitalelor europene. In scurt timp s-ar putea lansa un ghid turistic complex cu imagini 3D din fiecare tara de pe glob.

Sase ani au trebuit pentru o versiune beta
Produsul
prezentat ieri la Melbourne de Danny Stefanic are dimensiuni foarte reduse – doar 4MB –, insa dezvoltarea lui a durat peste sase ani de zile, inghitind milioane de dolari.
Pentru ca ExitReality sa existe au lucrat 30 de programatori, dintre care 10 s-au ocupat exclusiv de interconectarea cu sistemele de "social networking" YouTube si Facebook. De exemplu, daca veti accesa un profil al unui utilizator Facebook… pagina web va aparea ca o camera, iar imaginile vor fi prezentate ca "tablouri" atarnand de pereti.
Desi recunoaste ca mai este foarte mult pana la dezvoltarea unor site-uri full 3D, Stefanic crede ca aplicatia sa va face ca navigarea pe net sa fie mai interesanta.