luni, 13 iulie 2009

Alexa.com: alternativă la Trafic.ro şi SATI.ro în traficul pe Internet

Utilizatorii trebuie să instaleze un program pe calculator, iar acesta monitorizează site-urile cele mai vizitate, inclusiv cele străine.

Când vine vorba despre măsurat audienţa pe Internet, românii au de ales între trafic.ro şi sati.ro, cele mai populare instrumente pentru măsurat traficul de pe un site la ora actuală. Există şi persoane care apelează la Google Analytics, despre care internauţii spun că este mult mai obiectiv şi că funcţionează pe baza unui algoritm mai bun decât în cazul celor două.

Alexa.com este un site care funcţionează oarecum invers faţă de trafic.ro sau sati.ro. Dacă în cazul celor două instrumente româneşti traficul este măsurat pe baza unui script instalat pe un site, care contorizează intrările pe acest site, Alexa foloseşte un program software (Alexa Toolbar), care este instalat de doritori pe calculatorul personal şi care monitorizează site-urile pe care navighează aceştia.

Există părţi bune şi părţi rele la acest tip de monitorizare.

Printre cele bune se află faptul că pot fi contorizate şi site-urile străine pe care intră utilizatorul şi care nu sunt acoperite de Trafic
sau SATI. Spre exemplu, pentru România www.alexa.com, primele 10 poziţii ale celor mai vizitate site-uri sunt ocupate, în ordine descrescătoare, de google.ro, yahoo.com, hi5.com, youtube.com, google.com, blogger.com, wikipedia.org, imdb.com şi softpedia.com. Gazeta Sporturilor, care tronează pe prima poziţie din clasamentul Trafic, ocupă abia locul 11 pe Alexa.

Din păcate, Alexa Toolbar nu este compatibil decât cu două browsere, Internet Explorer şi Firefox. Măsurătorile sunt făcute practic cu ajutorul unui “panel” permanent, constituit din utilizatorii ce au instalat Alexa Toolbar, care este însă limitat şi acoperă doar o mică parte a utilizatorilor de Internet.

De asemenea, Alexa nu a făcut niciodată publice dimensiunile acestui panel şi nu a oferit niciodată cifre absolute despre trafic, ci doar clasamente şi procente din totalul celor care au instalat respectivul software şi care vizitează un anumit site (spre exemplu, cât la sută dintre aceştia vin din Coreea). Aşadar, relevanţa datelor prezentate de Alexa este extrem de limitată. Desigur, faptul că există o alternativă la Trafic şi SATI este un lucru bun, la fel şi faptul că poţi vedea, în condiţiile de mai sus, ce site-uri străine sunt cele mai vizitate din România.