Termenul avansat de autoritati sau de reprezentantii Fondului Proprietatea pentru listarea fondului pe Bursa a suferit din nou o amanare. Declaratiile oficiale avanseaza acum tocmai octombrie 2007 drept o data plauzibila pentru listarea fondului pe Bursa.
La infiintarea fondului, anul trecut, primul presedinte al acestuia, Nicolae Ivan, spunea ca fondul se va lista in primavara lui 2006, dupa alegerea unui administrator. Un administrator nu a fost ales pentru fond nici pana acum, iar de atunci au mai fost avansate ca posibile date de listare toamna acestui an si primavara anului viitor.
Astfel, data la care fostii proprietari isi vor putea recupera contravaloarea proprietatilor confiscate de comunisti pare sa se indeparteze in loc sa se apropie.
Conform presedintelui fondului, Alexandru Paunescu, actiunile fondului nu pot fi vandute de cei care intra in posesia lor decat dupa listarea pe Bursa.
Vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, candidatul cel mai intens vehiculat pentru preluarea incepand din decembrie a presedintiei CNVM, a declarat ieri, la un seminar pe tema Fondului Proprietatea organizat de cotidianul Gandul, ca datorita procesului de evaluare foarte complex asupra caruia urmeaza sa fie supus Fondul Proprietatea, listarea acestuia la Bursa ar putea sa intarzie pana in luna octombrie a anului viitor.
"Daca procesul de avizare a proiectului de modificare a legii cu privire la reglementarea Fondului Propietatea s-ar incheia la sfarsitul acestei luni, este posibil ca listarea acestuia la Bursa sa se faca anul viitor prin luna octombrie. Procesul de evaluare a unui asemenea fond, care detine participatii in foarte multe societati comerciale, s-ar putea intinde pe o perioada destul de lunga. Fondul are detineri la societati care nu detin un raport de audit pe baza caruia sa se poata face o evaluare a respectivei participatii, iar pe de alta parte este actionar minoritar in cadrul unora dintre aceste societati, fapt ce ar putea ingreuna foarte mult procesul", a spus Miclaus.
CNVM trebuie sa avizeze o serie de documente ale fondului inainte ca tranzactiile cu actiunile acestuia pe Bursa sa poata incepe.
Fondul Proprietatea, solutie gasita de autoritatile romane la presiunea Uniunii Europene pentru despagubirea fostilor proprietari, asteapta acum aparitia unor modificari legislative care sa ii permita desemnarea unui administrator si listarea pe Bursa.
Proiectul de modificare a primit avizul din partea Ministerului Economiei si Comertului si CNVM cu anumite "observatii" si urmeaza sa fie avizat de Ministerul Finantelor si de cel al Justitiei. Observatiile asupra proiectului urmeaza sa fie discutate saptamana aceasta, conform unui consilier din Ministerul Finantelor, acesta precizand faptul ca procesul a fost intarziat din cauza numarului mare de institutii avizatoare.
"In forma actuala a legislatiei nu este indicat un algoritm de conversie a titlurilor de proprietate in actiuni ale Fondului. Acest lucru, precum si altele de ordin procedural au fost reglementate in noul proiect, care precizeaza faptul ca pentru un titlu de despagubire se va primi in schimb o actiune la Fondul Proprietatea", spune Narcisa Fatu, avocat la Bostina si Asociatii, una dintre firmele care ofera consultanta Fondului Proprietatea.
In proiectul de modificare a legii mai este schimbata si forma juridica pe care o are fondul, din organism de plasament colectiv in valori mobiliare in "alte organisme de plasament colectiv".
Reprezentanti guvernamentali au precizat faptul ca forma initiala a legii nu corespundea cu obiectul de activitate al Fondului, acesta nefiind un fond de investitii deschis, ci unul inchis, eroarea fiind corectata in noul proiect.
Fondul Proprietatea detine participatii la 114 societati comerciale, circa jumatate dintre acestea fiind listate pe diferite piete, restul urmand sa fie evaluate de catre un evaluator independent.
Dupa evaluare, Fondul va trebui sa-si aleaga un manager care sa-i gestioneze activele, pana in prezent circa 30 de societati manifestandu-si interesul in aceasta privinta.