sâmbătă, 13 decembrie 2008

Artrom Slatina a inregistrat un profit de 13 mil. euro in primul semestru, in urcare cu 140%

TMK-Artrom Slatina(Art), membru al grupului rus TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial, a obtinut in primul semestru un profit net de 43 mil. lei (13 mil .euro), in crestere cu 139% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Profitul din exploatare al companiei a atins 20,8 mil. lei (6,3 mil. euro), iar profitul din activitatea financiara s-a ridicat la 22,2 mil. lei (6,7 mil. euro). Profitul din activitatea financiara se datoreaza veniturilor din diferentele de curs valutare inregistrate la obligatii, ca urmare a scaderii raportului leu/eur si leu/usd, potrivit raportului semestrial al companiei.


Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere cu 79,5% fata de parioada similara a anului 2006. Artrom a obtinut o cifra de afaceri de de 273,9 mil. lei (83 mil. euro), fata de 155,4 mil. lei (43,9 mil. euro) in primele sase luni ale lui 2006.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifra de afaceri obtinuta din activitatea de baza a companiei, respectiv vanzarea tevilor de otel, a crescut de la 138,5 mil. lei (39,1 mil . euro) la 254,9 mil. lei (77,2 mil. euro).
Imbunatatirea cifrei de afaceri din activitatea de baza s-a datorat atat cresterii volumului de vanzari de la 44 mii tone la 80 mii tone, cat cresterii preturilor de vanzare la export cu 20,3% si a preturilor pe piata interna cu 22,5%, se arata in raport.
Pe de alta parte, veniturile din activitatea de baza comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut au fost afectate de tendinta accentuata de scadere a cursului valutar leu/ eur, fapt care a determinat scaderea veniturilor din export in conditiile in care societatea vinde majoritar in euro, iar exportul reprezinta aproximativ 80% din totalul vanzarilor.
Cresterea productiei a fost posibila datorita investitiilor de 41,9 mil. dolari (31 mil. euro), facute de companie intr-o noua linie de laminare tevi. Prin finalizarea lucrarilor acestei noi linii de productie, cea mai moderna si mai economica din noua generatie de laminoare economice, in luna februarie a acestui an, capacitatea de productie a TMK-Artrom a crescut la 200 mii tone /an.
In primele sase luni, conducerea Artrom a aprobat plati pentru investitii in valoare de 32,5 mil lei (9,8 mil euro). Aceste investitii s-au facut din imprumuturi contractate de la TMK Global in valoare de 41 mil. dolari si 8,5 mil. euro si credite luate de la Banca Comerciala Romana in valoare totala de 57,5 mil. euro.
Compania are in prezent mai multe contracte semnate pentru furnizarea de tevi, cu Sinara Handel si cu TMK Global in valoare totala de peste 108 mil. euro.
Actionarul majoritar al Artrom Slatina este Sinara Handel, cu 80,56% din actiuni, urmata de SIF Oltenia cu 12,19% din titluri.
Actiunile producatorului de tevi erau cotate pe Bursa la un pret de 59 lei/titlu. La aceasta valoare, capitalizarea companiei ajunge la valoarea de 233 mil. euro.